Publicitat
Política · 12 de Juny de 2019. 16:56h.

Immolació al Suprem

Els processats eviten l'autocrítica, culpen al Govern espanyol i donen lliçons de dret al tribunal

Immolació al Suprem

Jordi Turull, en el seu últim torn de paraula en el judici del procés

Els acusats del judici al procés han fet una defensa dels seus ideals, del dret a l'autodeterminació i han evitat fer crítica durant els al·legats que han fet aquest dimecres a la tarda en la part final del judici. L'exconseller Raül Romeva, en el seu al·legat final ha evitat fer autocrítica i ha criticat que el judici ha buscat "escarmentar i castigar una ideologia". Romeva ha criticat que les acusacions hagin volgut crear "un marc mental fonamentat en un odi a Espanya o a l'Estat", fet que ha considerat que no només és fal·laç, sinó "irresponsable".

"Les acusacions han volgut mantenir un marc mental fonamentat en un odi a Espanya i a l'Estat. Però sota el meu punt de vista no només això és fal·laç, sinó que és irresponsable. És fal·laç perquè no han pogut aportar ni una sola prova que demostri tal odi, ni una, zero" ha manifestat. "És irresponsable perquè l'odi mai ha construït res, l'odi només engendra més odi i només serveix per alimentar els que viuen d'aquest odi" ha defensat.

L'exconseller també ha reivindicat el referèndum de l'1-O i ha apuntat que "cal posar els mitjans per escoltar a tothom". "Vam fer un referèndum, perquè entenem que en una situació de conflicte cal posar els mitjans per escoltar a tot el món. És la meva convicció i ho continua sent. Ho vam fer, perquè hi ha un vuitanta per cent que ho vol, ho vam fer perquè no vam poder fer-ho d'una altra manera. Fer un referèndum, fins i tot si és il·legal, no és delicte, codi penal en mà" ha reiterat.

"Pel que fa al dret d'autodeterminació ja ho vaig explicar, però recordaré que sempre hem defensat i sempre defensaré que l'exercici del dret d'autodeterminació s'ha de fer sense violència. Mai trobaran una afirmació meva que digui el contrari" ha dit.

L'exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha admès que qualsevol polític comet errors, però sempre he evitat la mala política que nega l'acord i que els traspassa la responsabilitat de dictar sentència". "De poc serviria parlar si ningú escoltés. Amb aquest esperit em dirigeixo a vostès. La meva dedicació a la política ha estat amb la voluntat d'ajudar. Conviccions que tinc i mantinc i que comparteixo", ha afirmat Junqueras durant el seu torn.

27379-forn.jpg

De la seva banda, l’exconseller d’Interior, Joaquim Forn, ha assegurat que no va cometre “cap delicte” perquè les seves actuacions en cap cas es van adreçar a “liquidar la Constitució”. Així ho ha afirmat en el torn d’última paraula del judici del procés al Tribunal Suprem, on ha al·legat que “l’1-O més que un referèndum va ser una manifestació en favor de les llibertats, la democràcia i el dret a decidir”.

“Nego rotundament que la meva acció en el govern de Catalunya estigués dirigida a liquidar la Constitució mitjançant l'ús de la força com aquí s'ha dit”, ha asseverat Forn. L’exconseller ha argumentat que el Primer d’octubre “els ciutadans van votar amb plena consciència, no abduïts pel govern” i que els ciutadans no “exercir la violència”.

Respecte els Mossos d’Esquadra, l’extitular d’Interior ha defensat que la Policia de la Generalitat “sempre va complir les ordres de la Fiscalia i mai va rebre instrucció de deixar de complir les obligacions de policia judicial”.

L'exportaveu del Govern, Jordi Turull, en un dels discursos més contundents ha afirmat que "sóc aquí per la meva activitat política" -ho ha repetit tres vegades- ja ha manifestat que "confonen la crítica, la discrepància i la discrepància amb l'atac i la falta de respecte".

Turull -que s'ha definit com un "enamorat de Catalunya" i amb conviccions profundes- ha criticat la "mentalitat autoritària" que els ha portat a la banqueta i que l'únic objectiu era "escapçar l'independentisme".

L'exconseller ha insistit que "sempre hem apostat pel diàleg" però que el Govern espanyol no va oferir mai una alternativa. Segons la seva opinió, "la societat catalana és una societat adulta, té criteri i massa social".

L'exconseller de Territori, Josep Rull, ha aprofitat l'últim torn de paraula per acusar el Tribunal Suprem d'impedir-li veure créixer els seus dos fills amb la decisió de mantenir-lo en presó preventiva. “Amb el meu empresonament vostès han decidit que jo no pugui veure créixer als meus dos fills, però tinc la dignitat d'haver defensat idees legítimes i nobles”, ha asseverat.

“He donat la cara i he respost amb la consciència tranquil·la. Se m'acusa per quatre accions: full de ruta, tuits, atracada d'un vaixell i una entrevista”, ha assegurat Rull. També ha defensat que "he actuat de manera raonable com a conseller de Territori i Sostenibilitat”.

Rull ha afirmat que “Catalunya com a nació existeix abans que la Constitució”, alhora que ha reclamat “una resolució política per a un problema polític”. “Sóc independentista i ho seré. No hi ha camí cap al diàleg, el diàleg és el camí”, ha reblat.

Jordi Sánchez ha fet una defensa de l'1-O com un "gran acte de desobediència pacífica", ha criticat el paper de la fiscalia i ha defensat la celebració d'un referèndum d'autodeterminació.

"La concepció política ha entrat de ple en el judici en bona part gràcies al ministeri fiscal i si algú ho dubta, els convido a escoltar l'última intervenció del fiscal Zaragoza. És una evidència que en aquest judici hem parlat de política. I és injust per a aquest tribunal que hagi de resoldre un problema polític, Jo crec que vostès no tenen la solució al problema" ha etzibat Sánchez al tribunal.

"L'1-O va ser una gran manifestació de política un gran acte de desobediència, si per important considerem la gent que va participar, més de 2 milions de persones. Va ser un acte d'afirmació i dignitat i això és el que vostès hauran de jutjar" ha dit.

forcadell.jpg

L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha denunciat que està sent jutjada al Tribunal Suprem per la seva “trajectòria política, per ser qui sóc, no pels meus actes”. “Quan vaig declarar per primera vegada era molt difícil sostenir que estigui acusada de rebel·lió, mentre que els meus companys de Taula només ho estan de desobediència”, ha expressat.

Forcadell ha argumentat que “el meu vot ha estat tan important o tan poc important com els seus. No hi ha cap acte, cap tuit que justifiqui jo estigui separada de la resta de la Mesa del Parlament”. També ha considerat que “aquests quatre mesos de judici no hagin servit per a res". "S'ha fet un esforç per visibilitzar-me i per incriminar-me amb falsos testimonis ", ha afirmat.

L'expresidenta de la Cambra catalana ha finalitzat la seva intervenció defensant la “llibertat d'expressió”. “He defensat que la paraula al Parlament ha de ser lliure. El Parlament no pot convertir-se en un òrgan censor”, ha conclòs.

L'exconsellera de Treball, Dolors Bassa, ha manifestat davant del Tribunal Suprem que “no volia desobeir la demanda del 80% de la població que demanava votar, i desobediència hagués estat presentar-nos amb un programa i no haver-lo complert”. “No sé si estem en un judici polític però el que si puc afirmar que davant l'exposició dels arguments de fiscalia és un judici on hi ha un gran rerefons polític”, ha manifestat.

Bassa, que s’ha definit com una “professora, republicana, feminista independentista i demòcrata”, ha negat totes les acusacions que se li imputen pel procés. “Nego els fets que m'han estat imputats, sóc innocent, sóc innocent. Cap de les proves presentades que facin referència a una actuació delictiva han pogut ser comprovades”, ha sentenciat.

L'exconsellera Meritxell Borràs ha afirmat que "Catalunya demana ser escoltada i reivindica poder votar i decidir el nostre futur". "Sense imposar res a ningú, escoltant a tothom i a partir d'allà, decidir" ha manifestat.

"Jo no estic acusada de rebel·lió però jo vaig estar a Catalunya no hi va haver cap clima de violència, hi ha un conflicte polític, que no és poc. He tingut una gran relació amb els meus companys i a cap d'ells els hi va passar pel cap fer servir la violència" ha defensat.

Publicitat
Publicitat

76 Comentaris

Publicitat
#33 Finsescoions, Blanes, 13/06/2019 - 12:19

Només em sap greu que els "investigats" són quatre palanganeros, 'activistes", arribistes, que estan fent la gran comèdia (i molt ben pagada)
Ja els hi està bé, no són patriotes, són mercenaris....
Els que haurien de rendir compte són els Pujols, Masos i Putjos......que han kardat els diners i han sortit de rositas.....kbrns

#32 Jaume, Barcelona, 13/06/2019 - 11:27

Ara han segrestat l'Institut d'Estudis Catalans i estan fent trucades telefoniques oferint un lot de llibres amb un descompte, i tot seguit diuen "aquests diners son per donar suport als PRESOS POLITICS"! He penjat el telefon ràpidament. Es una aberració colossal que aquests pocavergonyes fan amb una institució centenària. Anys de presó mereixe

#31 Carlos Gomez, bestia amb forma humana, 13/06/2019 - 10:49

Pel Nadal del 2025 cada ovella al seu corral.

#30 Operacio POLLASTRE, Barcelona, 13/06/2019 - 09:10

ENS QUEDA MOLT CLAR, que no volen ni sortides ni dialeg
solament POLLASTRES, i mes POLLASTRES

Tensio i mes tensio
UN POLS A L'ESTAT

#29 Cata...queee, Montcada i Reixac, 13/06/2019 - 08:15

Lo siento...son unos impresentables...no tienen cojones de asumir sus culpas..¿pero ya no nos acordamos de la impresentable malallet que fué la Sra,Forcadell como Presidenta...¡¡¡la púso Oriol porqué daba el perfil de iletrada ¿o no nos acordamos quen estaba detras aconsejandole?

#29.1 Jordi BR, L'H, 13/06/2019 - 11:00

Respeto su opinión; pero si ellos no se creen culpables (igual que pensamos muchos catalanes) porque deben reconocer acusaciones de las que no se creen culpables??? Entiendo que te caiga mal Forcadell y que algunas actuaciones creas que no sean correctas, pero eso no es rebelión

#29.2 pepe, andorra, 13/06/2019 - 11:40

No, rebelion y ademas desacato es recibir varias notificaciones judiciales y decir publicamente q se las pasaba por el arco de triunfo, te caera bien la susodicha, pero es en mi casa, es rebeliion, sedicion y golpe de estado, q es cuando se pretende cambiar el orden democratico establecido. Y todos, volveriamos ha hacer lo mismo, por lo q veo.

#29.3 Jordi BR, L'H, 13/06/2019 - 11:56

Pepe, te olvidas de la violencia, que no hubo. No hay una sola prueba que Forcadell llame al enrentamiento o la violencia.
Aquí lo que se quiso fue mediante las urnas obtener un resultado importante para poder negociar con el Estado ese cambio; pero en ningún caso se cambió nada por la fuerza y con violencia