Publicitat
Política · 17 d'Agost de 2021. 08:41h.

Incògnites sobre l'Afganistan

Vint dubtes sobre l'enfonsament del govern afganès

Incògnites sobre l'Afganistan

1) No es pot expandir la democràcia -i els valors occidentals- per les armes. Tampoc, per cert, a l'Iraq.

2) Els buits de poder, en la història, són terribles. Generalment s'omplen amb un poder encara pitjor.

3) El concepte de nació -i fins i tot el de nació-estat- és bàsicament occidental. Tampoc pot exportar-se a societats tribals com l'Afganistan. Dubto molt que tinguin si més no 'consciència nacional'. De fet ja es va exportar, amb el colonialisme, a l’Àfrica i molts dels problemes actuals al  continent africà vénen d'aquí. Es van crear estats amb tiralínies per interessos dels imperis en comptes de respectar les diferents tribus i pobles.

4) Vietnam va ser la guerra de la televisió. Afganistan és la guerra de twitter tot i que amb les imatges de l'aeroport retransmeses també per televisió, els mitjans tradicionals han recuperat protagonisme.

5) La història es repeteix: a l'Afganistan van ensopegar els anglesos, els soviètics i ara Estats Units. Fins que Alexandre el Gran, en aquests confins, va decidir donar mitja volta després que gairebé se li amotinara l'Exèrcit.

6) No és només una derrota dels Estats Units, és també una derrota occidental al que cal afegir la retirada francesa de Sahel. Està Occident en retirada?

7) Irrellevància de la UE i l'OTAN: l'ensorrament de l'Afganistan ha agafat per sorpresa a les cancelleries europees i fins i tot sembla que a l'OTAN. Errors monumentals d'intel·ligència. I, sobretot: Què passarà amb el material militar abandonat?

No és veritat que a l'agost no passi res: invasió de Kuwait (1990), cop d'estat a Rússia (1991), enfonsament del Kursk (2000) i ara l'Afganistan. Els hi sembla poc?

9) La derrota militar del govern afganès em recorda, salvant totes les distàncies, a la caiguda de França el 1940. Amb una diferència: els talibans ni tan sols tenen carros de combat. Van amb motocicleta.

10) L'enfonsament. Dissabte encara veia el president afganès, per la tele, dient que calia "removilitzar" l'Exèrcit. Quan vaig sentir les seves declaracions vaig pensar que tot estava perdut. A mi em va recordar aquella escena de l'Enfonsament en què Hitler, tancat al búnquer, encara confia que el general Wenck li tregui de l'atzucac. El col·lega Miquel Giménez i jo ho recordem amb freqüència en WhatsApp quan es busquen solucions miraculoses.

11) Manca de lideratge de Biden encara que, en aquest punt, no sóc objectiu. Però penso que no ha estat a l'altura. És cert que Trump va signar la retirada, però era una retirada, no una derrota. El passat 8 de juliol encara deia que "els talibans no és l'exèrcit vietanmita" i descartava qualsevol comparació amb Saigon. Ja hem vist helicòpters sobrevolant l'ambaixada USA com en els anys 60. Un Chinook, per cert, senyal que continua sent el millor helicòpter de la seva categoria quaranta anys després.

12) Pals de cec: Una mica com amb el tema immigració, que ha acabat fent el contrari del que deia després de provocar un efecte anomenat. O enviat la vicepresidenta Kamala Harris a Amèrica Central per acabar dient que "no vingueu". Com sempre, és més fàcil ser progre que conservador.

13) Silenci del progressisme autòcton. On és ara aquella ministra (Yolanda Díaz) que fa tot just uns dies parlava de "matria" en comptes de pàtria? I la d'Igualtat (Irene Montero? O la de Drets Socials (Ione Belarra)? L'esquerra, al menys la més mediàtica, necessita encara una dosi de realpolitik.

14) Jo, si fos Trump, aprofitaria. No tornarà a tenir una oportunitat com aquesta.

15) Hem deixat tirats als afganesos que van confiar en Occident.

16) Està per veure com reaccionen els talibans. De moment donen una imatge exterior de moderació però no per això deixen de ser talibans. Pot convertir-se en l'Estat Islàmic que somiava el DAESH? Al cap i a la fi aquí tenen una base territorial i ningú més tornarà a atacar-los si ho han fet, successivament, l'extinta URSS i els Estats Units.

17) Hi pot haver un efecte dòmino en antigues repúbliques soviètiques límitrofes? Se'n recorden de Txetxènia?

18) Quin impacte tindrà en el terrorisme gihadista? Els talibans tindran prou amb haver conquerit l'Afganistan o comença una nova etapa de "jihad" o guerra islàmica. Llegeixin l'Alcorà. Les interpretacions més rigoristes ho permeten. L'Alcorà és paraula de Déu no com el Nou Testament que va ser escrit posteriorment pels evangelistes. El que més m'inquieta és: Què pensen les comunitats islàmiques assentades a Europa? Almenys les més fonamentalistes. Recordo imatges de les banlieues a internet celebrant boicotejant l'homenatge a les víctimes d'algun atemptat terrorista. Tenim l'enemic a casa? Es sentiran encoratjats per la victòria talibana a l'Afganistan? Són capaços de donar ordres o circumscriuran el seu mandat al territori afganès? És per preocupar: Tenim un atemptat a tocar?

19) I amb la immigració? Què fem amb els milers d'afganesos que sortiran fugint? Tenim una obligació moral. Però si l'Afganistan si què fem amb els sirians? I el de sempre com distingeixes un refugiat d'un immigrant econòmic que procedeix d'un país en crisi o una societat fallida.

20) La pressió migratòria es traslladarà a Turquia i fins i tot als països bàltics. Bielorússia s'ha incrementat en les últimes setmanes l'esmentada pressió com a resposta a les sancions de la UE.

21) Ara tot són planys! Han sortit experts de sota les pedres però ningú, absolutament ningú, va augurar un ensorrament tan ràpid. Com la fi de la URSS que va agafar desprevingut a tothom.

PD / Un record des d'aquí pels morts. Especialment pels 102 soldats espanyols morts en aquests 20 anys.

Al final m'han sortit 21 punts. Com els que portava Torra en la seva última entrevista amb Pedro Sánchez. No m'ho tinguin en compte. Són molts anys de procés. I si els avorreix per escrit tot això ho he posat, més o menys, en vídeo. Recordin que en política -especialment en relacions internacionals- tot és susceptible d'empitjorar. / Un reportatge de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 HECTOR, Barna , 17/08/2021 - 14:49

Yo enviaría a comunes y podemitas para realizar un curso de deconstrución de la masculinidad a los Talibanes seguro que se rinden y entregan las armas.

#2 Ojotuerto, Calafell.TAB, 17/08/2021 - 14:02

Otro "hundimiento", en streaming y con miles de imágenes. Y no es culpa de Trump. Sale en la tele.... Etiopía y el áfrica negra (subsahariana perdón). Donde el Toyotafato empieza a ser masivo. Pero "Visit Rwanda". Delante de nosotros y no nos damos "cuenta".

#1 Luigi., Barcino, 17/08/2021 - 12:26

Falta un importante matiz. Tanto el presidente saliente como el nuevo lider talibán pertenecen a la misma etnia Pashtun.