Política · 1 de Febrer de 2010. 14:37h.

Independentisme, a mata-degolla

La divisió del sobiranisme perjudica les seves expectatives electorals

Independentisme, a mata-degolla

Banderes independentistes en una manifestació

Els darrers sondejos indiquen que un 21% del cens electoral el percentatge de potencials votants d'opcions independentistes a Catalunya. En concret, les últimes dades del Centre d'Estudis d'Opinió, de la Generalitat donen un 21,6% de votants. No obstant això, la dispersió política del sector afebleix aquestes opcions electorals, segons alguns experts en aquesta qüestió.

En les últimes eleccions al Parlament de Catalunya (any 2006), l'única opció clarament independentista, Esquerra Republicana, va aconseguir una mica més del 14% dels vots emesos (413.000 vots) i 21 escons. També caldria tenir en compte la possibilitat que part de l'electorat independentista votés CiU.

Tanmateix, segons les xifres del Centre d'Estudis d'Opinió, un de cada cinc catalans, més o menys, optaria per el vot a una opció independentista. Aquest percentatge (21,6%) significa una mica més d'un milió de vots.

També en les eleccions de 2006, i a més dels independentistes que van votar a Esquerra Republicana i Convergència i Unió, cal suposar que una part es va abstenir. En aquests comicis l'abstenció va ser del 43%, és a dir, al voltant de 2.200.000 ciutadans amb dret a vot.

Aquestes dades indiquen que el vot independentista podria tenir una important traducció en vots i escons al Parlament si es concentrés en una opció unitària. El problema és la dispersió de les alternatives que demanen el vot independentista.

Sobre aquesta qüestió, Víctor Alexandre ha manifestat a e-notícies que "la divisió perjudica, i seria millor concentrar el vot". En la seva opinió, "l'aparició de noves opcions que al marge de les que ja existeixen és perjudicial. ERC ha suposat una gran decepció, i seria positiva una certa unificació de forces, és a dir, semblaria lògic que hi hagués dues opcions, ERC i la resta, amb Reagrupament".

"La CUP", ha opinat també, "va decidir finalment no anar a les eleccions al Parlament. Però si hagués optat per presentar-se, Reagrupament no s'hauria plantejat aquesta opció, per no perjudicar la CUP. En qualsevol cas, la fragmentació beneficia el espanyolisme, que es troba amb un independentisme dividit i afeblit".

De la seva banda, Uriel Bertran ha dit que "hem d'anar cap a fórmules que aglutinin tot l'independentisme", afegint que "és l'única manera de tenir un pes important al Parlament que pugui permetre la convocatòria d'un referèndum sobre la independència, i fins i tot una proclamació d'independència".

Segons Bertran, "això només serà possible si totes les forces independentistes s'aglutinen. La fragmentació actual del moviment independentista respon a una època de canvi, a un moment històric concret, però en el futur aquesta situació s'hauria d'aclarir. Cal anar cap a la creació d'un pol independentista que aglutini tot aquest espai".

I un portaveu de la CUP ha indicat que "potser és una mica prematur concretar plantejaments sobre aquesta qüestió, però no és descartable que al final hi hagi una sola candidatura independentista". Ha afegit que, en qualsevol cas "nosaltres no ens presentem, no estem en això".

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#19 Juan, Barna, 04/02/2010 - 21:16

Pocos y mal avenidos. Es el sino de los independentistas catalanes a lo largo de la historia (varios siglos). Es la consecuencia de que este movimiento siempre ha sido cosa de políticos e intelectuales mediocres.

#18 Meliq Salau, Reus, 04/02/2010 - 20:44

L'independentisme supera de moltíssim aquest 21%, per ço els 5 partits del Pentapartit pretenen que llurs mitjans de comunicació afins llencin merda i mentides sobre el moviment de reagrupació dels catalans
I és que tots 5 tenen el cul ben apretat

#17 Pep, Alt Empordà, 04/02/2010 - 01:02

Marc(Caldes) l.espanyolisme está dividit però no els afecta,perque ells defensen un objectiu que ja tenen i que els reconeix la llei i la constitució que inclou Catalunya disn espanya.en canvi l.independentisme si no està unit no assolirà mai l.objectiu

#16 QUIm, Girona, 03/02/2010 - 21:28

El PSC sí que sap purgar les coses a nivell intern. Recordem com van fer fora en Maragall amenaçant-lo.

#15 Miquelet, Barcelona, 03/02/2010 - 21:27

UPyD sí que ha tingut problemes XDDD

Té a Catalunya cap a 100 militants i la setmana passada 50 militants van plegar. Ja em diràs LOOOOL