Publicitat
Política · 15 de Desembre de 2009. 12:49h.

Intel·lectuals reagrupats

Fuga de personalitats culturals d'ERC a Reagrupament

Intel·lectuals reagrupats

Cardús, Alexandre, Torra i Strubell

Destacats intel·lectuals que el 2003, o fins i tot el 2007, van donar suport a Esquerra s'han mogut cap a Reagrupament des de la irrupció de la formació de Joan Carretero, que va celebrar la seva assemblea constituent el passat mes d'octubre. El cas més simptomàtic és, probablement, el del sociòleg Salvador Cardús. Cardús, un dels que es van integrar a la plataforma 'Carod, president', el 2003 ha esdevingut cada cop més crític amb Esquerra en els seus articles d'opinió, sobretot a l'Avui, o a les tertúlies en les que participa. De fet, a l'assemblea de Reagrupament l'esmentat 3 d'octubre ja va reconèixer que era "un honor" prendre la paraula i va expressar el convenciment que "serà Reagrupament qui ens sabrà acostar el nostre país a la independència".

El periodista i escriptor Víctor Alexandre és un altre cas. Alexandre va escriure fins i tot un llibre a favor de Carod després de la seva dimissió arran del viatge a Perpinyà 'El cas Carod' (Viena Editors) i també va donar suport, igual que Cardús, a la plataforma 'Carod president'. A més, en una entrevista amb e-notícies durant l'assemblea de Reagrupament assegurava que "jo no he canviat" i que "continuo pensant el que pensava quan defensava Esquerra Republicana", però que està a favor d'aquelles forces polítiques que volen la independència de Catalunya "ara, no a l'any 3.000"  i que "parlen, però no actuen" en referència a ERC. "Reagrupament és l'opció contrària a Esquerra", afegeix. Alexandre es confessava també "decebut" perquè "Esquerra ha fet mal al país". "Jo havia confiat en ells", afirmava tot i que "no sóc un cas únic". "Han perdut més de la meitat dels votants, és l'únic partit del Parlament que té més exvotants que votants".

L'editor Quim Torra se'l considerava proper al col·lectiu crític d'Unió 'El Matí' -va participar en la seva presentació a l'Ateneu Barcelonès l'abril, però ha donat suport a Reagrupament. La seva editorial Acontravent s'ha especialitzat en recuperar figures històriques del periodisme com Eugeni Xammar, Just Cabot, Domènec de Bellmunt o Carles Sindreum, entre d'altres. També en la temàtica de l'exili -com la correspondència entre Pau Casals i el doctor Trueta. Ha editat també Enric Vila -el seu llibre sobre Josep Pla va per la tercera edició-, Salvador Sostres o nous valors de literatura catalana com Abel Cutillas. Torra va explicar en un article el seu pas a Reagrupament on manifesta que "sóc a Reagrupament per sumar per la independència".

Toni Strubell, impulsor de la Comissió de la Dignitat, que va tenir un destacat paper en el retorn dels 'Papers de Salamanca'. Va participar en l'Escola d'Hivern de CDC en 1997 i va participar en els debats del Congrés d'ERC a Manresa. Strubell també va participar en la primera assemblea de Reagrupament perquè considera que "aquest país necessita un revulsiu" i que la formació de Joan Carretero és "una alternativa molt clara, que parla clarament a favor de la independència, que es l'única sortida que ens queda". Strubell també recorda que "està a favor de la regeneració" i que "Reagrupament reuneix les dues condicions, per això té l'èxit que té".

Publicitat
Publicitat

27 Comentaris

Publicitat
#27 Francesc, Barcelona, 16/12/2009 - 13:10

Ui, Charneguito, què vols que et compadim amb aquest malnom? Pobreeeetttt. ..que pensem que ets una víctima? Com pots defensar un nacionalisme tan etnocida? Sàpigues que el teu nacionalisme ha contribuït a la destrucció de més de 600 cultures!

#26 Charneguito, Bcn, Pais Charnego, 16/12/2009 - 12:38

Intelectuales de la subvencion. Porque de pensar y darle al coco, mas bien res de res.

#25 Julià, Barcelona, 16/12/2009 - 11:51

Carles Puyol, tu et vas perdre l'episodi de Barri Sèsam on explicaven la diferència entre "polítics" i "intel·lectuals", oi? Amb la teva aguda intel·ligència, no m'estranya que admiris els personatges aquests.

#24 Javi, Barcelona, 16/12/2009 - 11:45

Tú, Carlos Pujol, si llegas a ser más tonto no naces. Por eso dudo que sepas porqué te lo digo.

#23 Javi, Barcelona, 16/12/2009 - 11:28

Mira que son feos los bichos estos de la foto.