El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha afirmat que el darrer baròmetre del CEO “demostra que el desig d’independència és el corrent majoritari d’aquest país”, malgrat que les dades de l'enquesta indiquen que els unionistes superen per més de quatre punts als independentistes i que els partidaris d'un estat independent han baixat onze punts en tres anys i mig.
Puigdemont ha assegurat des de Nova York que les dades del CEO festes públiques demostren que “hi ha votants independentistes i partidaris del referèndum en totes les formacions polítiques” i que aquest fet ho converteix en “un afer que depassa estrictament els partits netament independentistes”. Per això, ha insistit que “celebrar un referèndum a Catalunya avui és un objectiu transversal”.
Puigdemont s’ha mostrat convençut que les dades demostren que “el desig de celebrar un referèndum i el desig d’independència és el corrent majoritari d’aquest país” i, en aquest sentit, ha reclamat “una resposta política més enllà de les projeccions electorals”. També ha fet notar que “la majoria dels catalans accepta un referèndum”, que fins i tot hi ha una majoria que accepta que es pugui es pugui realitzar sense l’acord de l’Estat, i que dels qui han manifestat que anirien a votar el 59% ho farien a favor de la independència.
“No tenim cap problema a contrastar aquestes dades dels estudis amb un referèndum formal, nosaltres acceptarem els resultats”, ha afirmat . I ha dirigit un missatge a l’Executiu de Rajoy: “M’agradaria que l’Estat espanyol no només negociés la celebració d’un referèndum, sinó que es comprometés explícitament a acceptar el resultat. Nosaltres ens hi comprometem”.
Aquestes declaracions les ha fet el president després d’haver-se reunit amb l’assessor James Carville, conegut per haver estat el cap d'estratègia per a la campanya del president Clinton el 1992. El president ha explicat que l’objectiu de la trobada era contribuir a ampliar el coneixement el està passant a Catalunya. “No perdem cap oportunitat de parlar amb els qui tenen interès a posar l’orella i escoltar el que passa a Catalunya i ens hem trobat que hi ha molta gent que hi té interès”, ha dit.
Finalment, ha assegurat que en aquest viatge als Estats Units “el propòsit que en vàrem marcar d’incrementar el coneixement del que passa a Catalunya es va assolint amb quantitat i amb qualitat”. “És una situació que veiem que interessa”, ha conclòs. A la reunió també hi ha assistit el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i el delegat del Govern als EUA, Andrew Scott Davis.