Política · 24 de Febrer de 2009. 19:45h.

Inversions a canvi de finançament

Catalunya rebrà 4.806 milions en inversió estatal

Inversions a canvi de finançament

Elena Salgado i Joan Saura abans de la reunió

"Acord sense precedents" entre l'Estat i la Generalitat pel que fa a les inversions de l'Estat a Catalunya. Així ha qualificat el conseller Joan Saura l'entesa a què han arribat les dues administracions després de la reunió que hi ha hagut aquest dimarts de la comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat. Segons aquest pacte, als 4.006 milions d'euros pressupostats per a Catalunya en inversions previstes als Pressupostos Generals de l'Estat, s'hi han afegit 800 milions més. Per tant, la inversió pressupostada a Catalunya per aquest any serà de 4.806 milions d'euros.

Joan Saura diu que aquest acord dóna compliment total a la disposició addicional tercera de l'Estatut, que reclama que l'Estat inverteixi a Catalunya en proporció a la contribució que fa al PIB de l'Estat. La disposició addicional tercera de l'Estatut estableix que durant set anys, del 2007 al 2013, la inversió de l'Estat en infraestructures a Catalunya s'haurà d'equiparar al pes del PIB català sobre el total espanyol.

Actualment encara hi ha pendents d'inversió 500,7 milions d'euros del balanç del 2007, quan l'Estat va invertir 3.209,3 milions d'euros a les infraestructures catalanes, mentre que les xifres del 2008 encara s'han de fer oficials. Saura ha afirmat que "no crec exagerar si diu que és un acord sense precedents", que ha estat fruit d'una negociació "relativament fàcil" i que porta a "la satisfacció del govern català".

El conseller català ha concretat que, dels 800 milions que s'han incorporat a les partides prevista als Pressupostos Generals de l'Estat, "660 ja tenen identificats els projectes per executar aquest mateix any". Una de les condicions que ha posat la Generalitat, ha dit Saura, és que tots els projectes comencin dins el 2009. Per això també s'ha donat un termini "curt" a la subcomissió d'infraestructures perquè decideixi a quines obres es dedicaran els 158 milions pendents d'associar-se a un projecte.

De la inversió compromesa, el ministeri de Foment n'assumirà la major part, 453 milions d'euros, 63 dels quals per a carreteres, 60 per a ferrocarrils, 170 per l'Adif i els 158 pendents d'assignar. Entre les obres que pagarà Foment hi ha les variants d'Almacelles, Valls-Montblanc i Vallirana, millores a la línia de tren entre Tarragona i València i també El Papiol-Mollet.

Medi Ambient assumirà 224 milions d'euros, gairebé 200 per a inversions relacionades amb l'aigua, mentre que Indústria hi aportarà 39 milions i el Ministeri de Ciència i Innovació 83 milions.

De la seva banda, la ministra d'administracions públiques, Elena Salgado, ha considerat "excel·lent" la feina feta i "important" l'acord. Salgado ha destacat que les inversions seran un 75% superiors a les del 2004 i que "s'està complint el que diu l'Estatut". De fet, la ministra ha indicat que "aquest any 2009 se supera el que disposa l'Estatut i, per tant, ho compleix al 100%. No es pot dubtar de la nostra voluntat de complir-lo". I ha afegit que queden 140 milions de remanent per destinar a eixugar el dèficit d'anys anteriors, un aspecte en què està treballant el ministeri d'Economia.

La ministra ha afegit que "entén" que Saura li demani anar més ràpid, però ha demanat paciència per tancar bé els traspassos pendents. També s'ha mostrat "convençuda" que s'arribarà a un acord pel finançament, ha apostat perquè es rebaixi "la tensió" i ha recordat que, arribi quan arribi l'acord, tindrà efecte retroactiu.

Salgado no ha fet cap esment de qui pagarà la nova estació de la Sagrera, un tema que havia aixecat controvèrsia aquest cap de setmana. El mateix Saura ha dit que no n'han parlat en aquesta reunió, però ha admès "la possibilitat" que es financiï amb els 158 milions d'euros pendents d'assignar a projecte.

Aquest dimarts, en la reunió de l'executiu català, s'ha preparat la reunió bilateral i, en la compareixença posterior a la reunió del Govern, Joaquim Nadal ha reiterat que el cost de l'estació de l'AVE l'assumirà l'Estat i ha afegit que després de la reunió bilateral se sabria si es canalitzaria a través a la disposició addicional tercera de l'Estatut. És a dir, que els dos executius podrien pactar incloure l'obra al paquet d'infraestructures que l'Estat està obligat a executar a Catalunya per compensar el dèficit dels últims anys, cosa que finalment no ha passat.

Els últims dies el finançament de l'estació de la Sagrera ha estat motiu de controvèrsia arran de les declaracions del mateix conseller Nadal, que va afirmar que la Generalitat podria avançar-ne els diners i recuperar-los amb la plusvàlua dels terrenys adjacents a l'obra. El mateix Nadal va matisar dilluns que el govern català no avançaria l'aportació i que el cost l'havia d'assumir l'executiu espanyol.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#11 eli, Barcelona, 25/02/2009 - 13:57

Aquest matí en Castells deia que no s'ha arribat a cap acord. Algú amb cara i ulls ens pot explicar o dir la veritat ??? CiU contesta !!! (peró que sigui entenedor!)

#10 tONI, Hospitalet, 25/02/2009 - 09:20

Promeses socialistes d'invertir 4000 mill? puah!, a més en el periode 2009-2015 no surt ni a 1000 mill anuals i PAGUEM 20.000 mill CADA ANY encara ens han de tornar 19.000 mill SI COMPLISSIN LA SEVA PROMESA (QUE MAI HO FAN).

#9 Gerard, Barna, 25/02/2009 - 05:27

Ferran (Vic): tens raó però de vegades la culpa tb és dels polítics d'aquím que no planegen o no es posen d'acord en les infraestructures que necessitem. A cadascú lo seu. Per tant, que es posin a treballar i pensin en què poden invertir els diners.

#8 Pau, Bcn, 25/02/2009 - 01:04

Això és una estafa! Catalunya no rep pq ja ens ho treuen de sobres.

#7 http://albert-bir.blogspot.com, Barcelona, 24/02/2009 - 23:51

Tant bo és el resultat de l'acord, que resulta que l'estació de La Sagrera l'haurem de pagar nosaltres. Ens volen enredar, un cop més.