Publicitat
Política · 15 de Desembre de 2010. 17:37h.

"Ja s'ho faran a Esquerra"

Miquel Casals: "ens van dir que les portes eren tancades perquè ells ara estaven molt cohesionats"

"Ja s'ho faran a Esquerra"

Miquel Casals, amb Carretero, en una foto d'arxiu

L'històric independentista de Girona, Miquel Casals, home de confiança de Joan Carretero, va ser un dels que va assistir l'endemà del 28-N, juntament amb Narcís Ribes, al sopar organitzat a la Roca del Vallès amb els dirigents d'Esquerra, Xavier Vendrell i Josep Vall, per tal d'explorar vies de col·laboració entre ERC i Reagrupament. Casal ha acceptat explicar la trobada en una entrevista amb e-notícies feta per correu electrònic, però el seu diagnòstic és que " les portes eren tancades perquè ells ara estaven molt cohesionats".

- Com va anar el sopar?

Va ser del tot correcte en les formes, però en el fons no hi va haver cap acord, ni de mínims.
 
- De qui va ser la idea?
D’un grup reduït de Reagrupats, entre els quals hi era jo, cosa que fa que a hores d’ara sigui el cap visible de la trobada.

- El Dr. Carretero ho sabia?

Li vaig consultar la idea, va dir que no en trauríem res... tal com va ser… Però, la veritat és que hem sacsejat una mica el món independentista amb un a proposta de reconcialiació nacional, que a més, podria encapçalar Esquerra.
 
- Què pretenia aquesta iniciativa?
Mira, et seré franc, si ells haguessin tret tant sols 15 diputats i nosaltres només representació parlamentària aquesta trobada no s’hauria fet. Però els resultats són els que són i caldrà una iniciativa per tal de reconduir el missatge independentista en una sola direcció. La nostra proposta va ser la següent: els hi van demanar que com organització fessin una refundacio assumint un canvi en les regles del joc, transversalitat, regeneració democràtica i caducitat en els càrrecs (dues legislatures màxim) i amb això estavem disposats a tornar a ERC com a corrent interna o millor a ser posible, fent una coalició -3.500 abonats de pagaments ens avalen-. La resposta va ser que nosaltres érem gent de dretes i que en cap cas podíem anar junts en el seu ideari, que no és altre que un partit de esquerra independentista  molt delimitat. Ells segueixen prioritzant l'eix esquerra-dreta per davant del Catalunya-Espanya. Resumit, ens van dir que les portes eren tancades perquè ells ara estaven molt cohesionats i nosaltres els desestabilitzaríem i aquí es va acabar la reunió.
 
- La idea seria reingresar a Esquerra com a corrent d’opinió?
No, la idea principal, seria conservar la marca RCAT i mantenir l’associació el màxim d’operativa posible. Dit això, evidentment ens cal prendre decisions en un sentit o altre. I pel bé de l’indenpendentisme, el millor seria fer una coalició amb ERC i a partir d’aquí sumar-hi totes les propostes que vagin en la bona direcció.
 
- Però fa la sensació que ERC no vol saber res de RCAT?
Si és així, ja s’ho faran. No crec que estiguin en disposició de triar entre independentistes bons d’esquerres i independentistes dolents de RCAT.
 
- I amb Solidaritat?
Varem sentir durant més de dos anys que el “Salvador de la Patria” estava reagrupat i dos mesos abans de les elecccions volia que RCAT desaparagués i que ingresséssim, individualment, al seu nou partit. Evidentment  després d'això sentim desconfiança envers aquest dirigent i pensem que si no ha sigut possible arribar a cap acord abans de las eleccions difícilment sigui possible... Ara, en tot cas, han de demostrar moltes coses. Però ho veiem com un risc, ja que el país no es pot permetre deixar l'independentisme en segons quines mans.
 
- Reagrupament té futur?
I tant! A Reagrupament he conegut gent d'un grau molt alt de preparació política i d'una qualitat humana extraordinària. Aquí tots els que hi som, tenim ofici i l’únic benefici que volem és pel bé del país, en cap cas el propi. Penso que hem demostrat una capacitat de treball fent una campanya molt digna amb uns recursos mínims només possible amb gent il·lusionada i treballadora. Ara estem en un debat sobre quin és el camí a seguir.
 
- Vostè ha estat militant d'ERC... creu que guanyarà Puigcercós?

Cert, he sigut militant des del l'any 1992. Vaig entrar de la mà de l'Àngel Colom. Durant molts anys vaig militar discretament però amb l'orgull de pensar que ERC era l'eina adequada per alliberar el país. Vaig marxar desprès del segon tripartit totalment decebut de las decisions que es prenien, que em veia incapaç de justificar-les. Ara no vull interferir dintre d'Esquerra, ja que no en pertanyo, però penso que fora bo que reaccionessin i canviessin el rumb, perquè la realitat demostra que és erroni. Esquerra ha de triar si vol ser el pal de paller de l'independentisme, o un grupuscle esquerranós que competeixi amb Iniciativa. Sobre si guanyarà Puigcercos, sincerament, no en tinc ni idea.

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#18 colombo, gi, 16/12/2010 - 16:17

Casals, després de patrocinar una campanya fallida, veig que no ha après res. ara va i embolica més la troca volent tornar a Erc. per això els han votat els seus? i després van i critiquen Laporta. no crec que els reagrupats sobrevisquin gaire més temps si continuen amb idees així de brillants

#17 Joan , Manresa, 16/12/2010 - 15:36

No crec que tot els independentistes s'hagin de barallar així mai aconseguiràn res

#16 Tio Canya, Palafrugell, 16/12/2010 - 13:09

Totalment d' accord amb l' Anna i amb Jordi de Girona. Tornarem a tocar la porta de la serietat, honradesa i l' inteligencia de la gent. Visca Rcat i demano als deus que tinguem encara més empenta. Visca Rcat.
Ah de Valderos manipuladors n' hi han molts a Can Fanga pilotaira.

#15 JoNo, Bcn, 16/12/2010 - 10:33

Ells no estan cohesionats pq hi ha una part del discurs politic que feia ERC l'any 2003 que ara no el fa i si el fa RCat i SI. Per això han perdut la meitat dels vots, també cap a CIU. La cohesió passa per incorporar SI i RCat com corrents interns. Si volen tanta cohesió i control ERC desapareixara

#14 Unitat per la, Llibertat, 16/12/2010 - 08:47

la supossada Anna (Manresa)
és un troll espanyol... quedeu avisats i fa servir uns quants nicks més.