Publicitat
Política · 27 d'Agost de 2008. 11:19h.

Jordi Pujol afirma que "mai he cregut en la independència"

Assegura a El Mundo que "no ha variat el meu compromís amb Catalunya ni amb Espanya"

Jordi Pujol afirma que "mai he cregut en la independència"

Jordi Pujol

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha lamentat en una entrevista a El Mundo que "ara la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya és pitjor que mai. Per tant, hi ha alguna cosa que no funciona". Pujol ha explicat també que "tinc la virtut, o el defecte, que sóc un polític que, quan es rellegeixen els meus textos de fa 50 anys, segueixo dient el mateix. No ha variat ni el meu compromís amb Catalunya, ni el meu compromís amb Espanya, ni el meu compromís amb la democràcia i amb un país que vol progressar".

Preguntat sobre si el seu somni "era una Catalunya independent integrada com a país a Europa", l'expresident ha deixat clar que "no, això no ho he cregut mai. Sempre vaig defensar una Espanya democràtica, en la qual Catalunya tingués el reconeixement de personalitat pròpia, diferenciada dintre de l'Estat". Malgrat això, ha apuntat que "en aquests moments hi ha un desafecte de Catalunya, i en el conjunt d'Espanya hi ha una actitud hostil cap a nosaltres, i això és perquè, encara que Catalunya ha estat fonamental en el desenvolupament autonòmic, el problema pròpiament català no s'ha resolt bé". "Alguna cosa greu ha fallat. Tal com hem fet les coses en els últims temps, no hem agradat a la resta d'Espanya, ni la resta d'Espanya no ens ha agradat a nosaltres. Hem tingut una reacció hostil i de rebuig radical a les nostres raons", afegeix.

Pujol també ha dit que ell no volia un Estat "ni federal ni confederal. Jo volia un Estat que reconegués les diferències que hi ha dintre d'Espanya. No sóc federalista, perquè el federalisme no reconeix la personalitat pròpia de cadascú". També ha remarcat que "no és cert que l'espanyol estigui perseguit a Catalunya. No hi ha ni un nen de sis anys que no parli castellà. I en els exàmens del final de cicle el coneixement del castellà és alguna cosa major que el del català. Li convido a vostè mateixa, com una obligació patriótica i cívica, a sortir al carrer a Barcelona i parlar amb qualsevol nen que es trobi. Que a Catalunya es persegueix a l'espanyol és mentida. Repeteixo, surti al carrer i comprovi-ho".

Per una altra part ha explicat les seves relacions amb Felipe González i José María Aznar. "Amb Felipe González les coses inicialment van anar malament, fins i tot molt malament. Però quan el PSOE va necessitar un suport per a treure al país endavant l'hi vam donar, en el pitjor dels seus moments, amb tots els escàndols del GAL, Roldán... Vam ser fidels a la nostra idea de l'estabilitat i a la governabilitat. Finalment, la meva relació amb Felipe González va ser bona".

"També ho va ser amb Aznar durant uns anys. Li vam donar el nostre suport en el 96 perquè l'interès general dels espanyols ho requeria. I el resultat va ser bo. Però a partir d'aquest moment se separen els camins. Amb la seva majoria absoluta el PP pensa que el seu enfortiment en el conjunt d'Espanya passa per la radicalització. I aquí es trenca tot. També amb nosaltres (...) "Haig de reconèixer que Aznar era un home de paraula, del que et podies fiar. El seu problema va ser que a la segona legislatura, amb majoria absoluta, es va deixar portar per l'exaltació i l'excitació de l'èxit. Va digerir malament aquest gran èxit i va anar més enllà en el fons i en la forma. Li va passar això que es diu morir d'èxit".

Publicitat
Publicitat

65 Comentaris

Publicitat
#65 Miquel Trilla i de Bruguera, Barcelona, 29/08/2008 - 00:46

Catalunya venia d'on venia i està on està. A Pujol no li tocava divir una societat ètnicament no cohesionada sino fer-la sentir com una nació, com un país. Ara ens toca a les diverses generacions fer de Catalunya un país lliure i plenament independent.

#64 Toni, Lloret de mar, 28/08/2008 - 17:02

Toni porque dices esos disparates la mayoria de los politicos que han sido educados en la epoca de franco.No comparten su ideologia asi que te contradices tu solo ignorante.

#63 Toni, Països Catalans, 28/08/2008 - 15:20

jordi pujol i la majoria de polítics que han governat els Països Catalans han estat educats i criats durant el feixisme espanyol de Franco i la falange, amb això ja està tot dit.

#62 "julius 2", SILS, 28/08/2008 - 14:09

Resulta que hem de tremolar per la actuació dels polítics catalans, segons Kropoktin. Es clar, els espanyols son molt mes segurs, la historia, ens ho demostra, a catastrófics no hi ha qui els guanyi.

#61 Català, Barcelona, 28/08/2008 - 13:56

Ja veieu, catalans, en quines mans ha estat el nostre país durant més de vint anys!