Política · 24 de Setembre de 2015. 08:24h.

Junqueras: "la més interessada en la nostra pertinença a la UE és Espanya"

Margallo: "estant a Espanya a Catalunya li ha anat molt bé"

Junqueras: "la més interessada en la nostra pertinença a la UE és Espanya"

Junqueras i Margallo

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha afirmat durant el debat amb el ministre José Manuel García-Margallo a 8TV que "el més interessat per la nostra pertinença a la Unió Europea és Espanya".

Junqueras també ha insistit sovint que, en cas d'independència, els catalans no perdrien la nacionalitat espanyola després del 'lapsus' de Mariano Rajoy en una cadena de ràdio, però Margallo li ha replicat que si volen la independpència perdran la nacionalitat espanyola: "la independència és això". "És absurd pretendre que es pot tenir una República Catalana independent de 7,5 milions de catalans que tinguin la nacionalitat espanyola", ha insistit.

La major part del debat s'ha centrat, en efecte, en la qüestió sobre si una Catalunya independent quedaria fora o no de la Unió Europea. Junqueras ha defensat que no hi ha cap punt en el tractat que contempli l'expulsió, mentre que García-Margallo ha afirmat que "no és que s'expulsi Catalunya, és que se'n va".

Sobre si es podria mantenir o no la nacionalitat espanyola i, per tant, la ciutadania europea, Junqueras ha defensat que sí i ha recordat que "centenars de milers de ciutadans francesos d'Algèria van conservar la nacionalitat francesa", però el  ministre ha recordat que Algèria era un departament francès.

Sobre el reconeixement internacional, García-Margallo ha augurat que Catalunya no obtindria l'aval de les Nacions Unides perquè la majoria de grans potències -com Rússia o Xina- tenen conflictes interns i no volen secessions mentre que Junqueras ha afirmat que els nous estats "són hereus dels compromisos internacionals de l'estat del qual neixen". Junqueras ha apostat que "l'estat espanyol no farà cap referència a Gibraltar en els propers mesos" deixant entreveure que es tracta d'una contrapartida a canvi del suport explícit de David Cameron.

En el tram final del debat, el líder de ERC ha retret a García-Margallo les amenaces contra l'independentisme i el ministre ha contestat que "no amenaço, si vostè es vol llançar daltabaix d'un pont jo dic: 'Oriol, no et llancis!'". El ministre ha reivindicat que el seu Govern "ha fet mostres d'afecte a Catalunya" i Junqueras ha replicat que "no s'han notat massa".

El president d'Esquerra ha manifestat que les relacions entre Catalunya i Espanya "mai seran tan bones com quan Catalunya sigui independent i tingui relació d'igual a igual" mentre que el dirigent del PP ha assegurat que "estant a Espanya a Catalunya li ha anat molt bé".

Publicitat
Publicitat

77 Comentaris

Publicitat
#42 Mesetario, Meseta, 24/09/2015 - 21:12

Resumen de mis comentarios 32, 33, 34. Países probablemente boicoteadores de Cataluña independiente en UE:
Alemania, Reino Unido, Francia, Italia, España, Bélgica, Eslovaquia, Rumania, Hungria, Estonia, Letonia, Lituania, Grecia, Chipre.
Si se escarba más, probablemente también el resto.

#41 Funcional, bcn, 24/09/2015 - 19:22

La primera REGION que se independice en cualquiera de los paises de la vieja Europa, y que constituyen el nucleo duro de la Union, sera sometido al pacto del hambre por el resto, con tal de impedir que cunda el ejemplo. El que tengaq dudas sobre eso, no sabe como funciona el mundo.

#40 Alter Ego, BCN, 24/09/2015 - 18:07

Mes clar, aigua. Es a la resta d'Espanya la que li va de collons tenir una Catalunya que guanyi el 40% del PIB. El suicidi es el cami mes curt per anar al cel, sobretot si vius a l'infern. EL 27 per la nit, per fi Catalunya podra descansar eternament i gaudir de la pau eterna..amen

#40.1 El 40% del PIB no, el 140%, Aclaración al tonto del pueblo, 24/09/2015 - 19:03

Cataluña supone en 17% del PIB español, siempre y cuando Cataluña sea España.
Si Cataluña deja de ser España, pasa a suponer el 0% del PIB español.

#39 XavierParis, París, 24/09/2015 - 17:34

"La Audiencia de Barcelona confirma la imputación de Jordi Cañas por fraude fiscal"

Sr. Rius... ¿Porqué no pone esta noticia?

#38 José Quinta, LH, Cataluña, España, 24/09/2015 - 16:20

Junqueras admite que, de entrada, Cataluña se saldría de la UE y debería por tanto pedir el reingreso. De ahí que diga: "la més interessada en la nostra pertinença a la UE és Espanya". Y luego dice que los tratados indican que no saldriamos. Menudo trilero.