Política · 26 d'Abril de 2017. 18:01h.

Junts pel Sí i la CUP tiren pel dret

L'oposició denuncia que caldrà “reconstruir” el país després del procés

Junts pel Sí i la CUP tiren pel dret

Jordi Turull

Els vots de Junts pel Sí i la CUP han permès tombar les esmenes a la totalitat que Ciutadans, el PSC, CSQP i el PPC havien presentat contra la proposta de reforma del reglament del Parlament. D'aquesta manera, el text ha superat el primer tràmit i ara passarà a debatre's en comissió per tornar a la cambra catalana i ser aprovat definitivament. La reforma del reglament permet, entre altres coses, tramitar per lectura única -en un sol debat si així ho autoritza la Mesa- les lleis de desconnexió de manera exprés.

El portaveu de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha defensat que “el reglament es modifica per adaptar-se a les noves exigències de la ciutadania i per tal que no hi hagi buits legals”. “Que la tramitació per lectura única es pugui sol·licitar per part de qualsevol grup parlamentari, és una ampliació de drets”, ha afirmat Turull. El portaveu del Junts pel Sí ha assegurat que les esmenes de l'oposició són perquè estan en contra de la llei de transitorietat i del referèndum. “El problema no és la lectura única, sinó la tramitació de la llei de transitorietat”, ha conclòs.

El diputat de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra, ha assegurat que la reforma del reglament pretén fer veure que l'estratègia jurídica del Govern per tirar endavant el full de ruta sobiranista és “més forta”, però augura que “la patacada serà més gran”. Saavedra ha afirmat que “no hi ha cap estratègia, ni vàlida ni invalida”. “Aclareixin el seu full de ruta perquè sembla un laberint del que no saben sortir”, ha etzibat al grup parlamentari de Junts pel Sí.

Per la seva banda, el president del grup de Catalunya sí que es Pot, Lluís Rabell, ha denunciat que, en opinió de Junts pel Sí, “la fi justifica els mitjans” i s’ha preguntat “on s’ha vist aquesta manera d’actuar”. Rabell ha criticat que es vulgui reformar el reglament de la cambra “a les acaballes de la legislatura” i ho ha considerat “d’una extraordinària gravetat”. El diputat ha retret a Junts pel Sí que parli de “democràcia de baixa qualitat” respecte Espanya, però que després faci servir els mateixos mètodes. En la seva opinió tot obeeix a que el full de ruta del procés està “en coma”.

El portaveu parlamentari del PPC, Alejandro Fernández, ha reblat que reformar el reglament sense buscar el consens “només ho fan els Nicolás Maduro de torn”. “És la típica pràctica d'aquells que canvien les regles democràtiques per iniciar una transició cap a un sistema que no té res de democràtic”, ha sentenciat Fernández, alhora que ha defensat que “les regles del lloc les hem de decidir entre tots, si no, resulta una anomalia democràtica”. El diputat del PPC ha assegurat que “el totalitarisme identitari sempre perd” perquè “no té unitat d'acció”.

El PSC ha advertit que després del procés s'haurà de “reconstruir” Catalunya. La portaveu dels socialistes, Eva Granados, ha avisat que “quan passi aquesta febre, haurem de reconstruir moltes coses, també el Parlament, perquè hauran deixat aquesta institució molt tocada”. Granados ha considerat que la reforma del reglament és “un tret al peu” i un “nyap” per al procés. “El que ha passat avui és contrari el que hauria de ser el Parlament. Les reformes del reglament s'han de fer per consens”, ha conclòs.

La diputada de la CUP, Anna Gabriel, mentrestant, ha manifestat que “alguns grups de la cambra l'únic objectiu que teniu és denunciar-nos a aquells que volem el referèndum”. “El problema no és la tramitació de la lectura única, sinó que s'estigui disposat a acceptar un debat de calat democràtic com és la celebració d'un referèndum”, ha reblat Gabriel, qui ha augurat que “amb alguns no ens trobarem a la ponència conjunta sinó als tribunals”.

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#19 JordiBT, Barcelona, 27/04/2017 - 10:51

Aquesta modificació exprés del Reglament del Parlament de Catalunya s'assembla massa a la
modificació exprés del Tribunal Constitucional. Si l'Estat Espanyol té una democracia de baixa
qualitat, Catalunya faria bé no imitant-lo.

#18 Carlos Gomez, l´escupeta nasiunal, 27/04/2017 - 09:13

Des que aquest home va canviar la sotana pel cleriman volent ferse pasar per esquerranos ha trepitajt merda i el futur que te per devant no es per tirar gaires coets precisament.

Als 50 anys pocs banys Turull.

No se perque pero cada cop que el vec m´evoca la corrosiva Juana La Loca del Sabina.

#17 PQG , Metrópolis , 27/04/2017 - 08:34

O sea que tumbar las enmiendas de los que partidos que representan la mayoría de votos en el parlament y con unas encuestas que muestran un descenso del
Independentismo, este movimiento se ajusta a las exigencias de la ciudadanía? Interesante concepto el de la democracia independentista

#17.1 PQG , Metrópolis , 27/04/2017 - 10:53

Por votos me refiero a la mayoría de votos de votantes.

#15 Paganini, Bcn, 26/04/2017 - 23:07

La directa.....al precipicio.

#14 Pepon, Bcn, 26/04/2017 - 22:41

Los que han aprobado esta ley representan al 48% de los que votaron el 27S, los que la han rechazado representan al 52%. Democracia de altísima calidad.