Publicitat
Política · 31 de Març de 2020. 09:51h.

Justícia vol que els presos del procés passin el confinament a casa

La conselleria diu que segueix les instruccions de les Nacions Unides

Justícia vol que els presos del procés passin el confinament a casa

El Departament de Justícia reduirà al mínim la població penitenciària reclusa a les presons de la Generalitat. Un cop aprovat el confinament domiciliari d’una part dels tercers graus, els centres penitenciaris estudien, ara, un per un, l’evolució i el pronòstic dels segons graus amb 100.2 -que inclouen els presos del procés-, que surten dels equipaments per treballar, fer voluntariat, formació, tractament o tenir cura de persones grans. Unes sortides que han quedat suspeses des de l’inici de l’emergència sanitària.

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha donat instruccions d’estendre la revisió de casos als 100.2 després d’una escrupolosa anàlisi jurídica. Justícia impulsa aquesta mesura inèdita, en el context d’una emergència sanitària sense precedents, i amb una interpretació no restrictiva del Reglament penitenciari. Els principals criteris que les juntes de tractament de cada centre tindran en compte per autoritzar el confinament domiciliari dels 100.2 són, d’una banda, que el pronòstic de reincidència sigui de nivell baix; i, de l’altra, que disposin d’un domicili.


Abans de l’emergència sanitària, en el conjunt dels centres, hi havia 157 segons graus amb un 100.2. Amb l’arribada de la pandèmia, la Generalitat n’ha progressat 57 al tercer grau. Per tant, ara només en queden 101. El 100.2 és un article que permet combinar característiques del règim de vida de diferents classificacions. Es pot aplicar entre el segon i el primer  graus, o entre el segon i el tercer graus. Cada any, el sistema penitenciari de Catalunya acumula 405 persones classificades amb un 100.2 amb característiques d’entre el segon i el tercer graus.


En cas que les juntes de tractament ho creguin oportú, el confinament domiciliari d’una part dels 100.2 seria una nova mesura extrema per disminuir l’acumulació de persones a dins dels centres penitenciaris i limitar la propagació del virus a l’interior dels equipaments. En cas que es produeixi aquest supòsit, les mesura quedarà automàticament revertida un cop s’acabi l’emergència sanitària.

Els centres penitenciaris començaran la revisió de la població reclusa classificada en segon grau i amb un 100.2 aquest mateix dimarts. Al llarg d’aquesta setmana, les presons celebraran juntes de tractament extraordinàries per compartir les valoracions i aprovar les mesures oportunes. En aquests casos, les propostes de les juntes de tractament seran d’aplicació immediata. Es tracta d’un procediment sense intervenció de la Secretaria de Mesures Penals. La decisió de la junta va directe fins a la taula del jutjat de vigilància penitenciària, que n’informa la Fiscalia perquè es posicioni. Després, el jutjat de vigilància decideix si ratifica o tomba la proposta que ha fet la presó. En cas de recurs, l’última instància és l’audiència de la demarcació. El recurs no en suspèn l’aplicació.

El Departament de Justícia estudia els 100.2 d’acord amb l’enduriment del confinament a tot l’Estat i amb el pronunciament recent de les Nacions Unides, en relació amb la necessitat de reduir la població penitenciària per evitar la propagació del virus en espais comuns, tancats i amb acumulació de persones. Precisament, el Departament de Justícia ja treballa en aquesta mateixa línia des de l’inici de la pandèmia.

Abans de l’emergència sanitària, els presos que dormien a casa cada dia (86.4) eren 325 i només representaven el 19 % de les 1.700 persones privades de llibertat i classificades en tercer grau. En canvi, des del 13 de març, la Generalitat ha aplicat aquesta mesura a 848 presos més, que equivalen a la meitat dels tercers graus. Per tant, a hores d’ara, ja hi ha un total de 1.174 reclusos en semillibertat que passen el confinament a casa seva, que són el 69 % del conjunt dels tercers graus de les presons de la Generalitat.

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#15 Sarola, Castelldefels, 01/04/2020 - 06:50

L'Ester Capella = Nacisme i Sectarisme pur i dur

#14 Ojotuerto, Calafell.tab, 31/03/2020 - 17:15

Las competencias las tiene la Generalitat, desde hace tiempo, para lo bueno (contratas de servicios, engorde de funcionaris, en puestus xulus, temo que lo duro se lo dieron a los que se quedaron, y buen hotel para 3% y prusses). Los recortes a los demàs presos y funcionarios sin EPI'S, temen un "Celda 211". Tienen miedo??. Mucho miedo en la Gencat

#13 Sergi Sergio, Barcelona, 31/03/2020 - 14:37

Nueva comedia, capitulo 16.323, nueva performance procesiste, sigue la farsa, siguen con su teatrillo, ni en estos momentos pueden, ni saben, ni quieren comportarse, la Degeneralitat en descomposicion etica y moral.

#12 recordad 6 y 7 septiembre, Barcelona is not Catalonia. Fuera colonos catalanes de Barcelona. Cataluña nos roba miles millones, 31/03/2020 - 12:59

entre delincuentes siempre se ayudan

#11 jordiet, bcn-espanya, 31/03/2020 - 12:52

Si home I desires ja que no torn...QUINS COLLONS
Tancadets i punt.