Publicitat
Política · 23 de Juny de 2010. 08:40h.

Kosovo és el model

López Tena i Uriel Bertran s'emmirallen en el país balcànic per posar en marxa la independència

Kosovo és el model

Uriel i López Tena, en una imatge d'arxiu

Els impulsors de la ILP per un referèndum d'autodeterminació demanen voluntaris per a recollir signatures i revelen alguns aspectes de la proposta, com ara la pregunta que serà sotmesa a votació. "Per tal que el Parlament de Catalunya porti a terme les iniciatives necessàries per fer efectiva la voluntat popular, ¿Està d’acord que la Nació Catalana esdevingui un Estat de dret, independent, democràtic i social integrat en la Unió Europea?”, es preguntarà.

Tot i això, reconeixen que "no sabem quina serà la posició de l’Estat i si autoritzarà o no el Referèndum. Quan el Parlament voti solemnement la convocatòria del Referèndum per la Independència, que es farà amb un gran ressò internacional, l’Estat espanyol haurà de decidir si es mostra al món com una democràcia a l’estil britànic o si vol esdevenir la Birmània d’Europa".
 
"A més, recentment, els EUA han presentat al Tribunal Internacional de Justícia l’informe del Legal Adviser Harold Hongju Koh, del Departament d’Estat dels EUA, en relació a la independència unilateral de Kosovo, que avala que el dret a l’autodeterminació d’una nació sense estat és més important que el principi de la integritat territorial dels estats, que només afecta a les relacions entre estats, i, en cap cas, a una comunitat humana que forma part d’un Estat i que es vol independitzar", recorden.

Publicitat
Publicitat

218 Comentaris

Publicitat
#218 TT, Barcelona, 27/06/2010 - 06:31

i d) Tots els estats que ha citat aconseguiexen la independencia per descomposicio seguida de desaparicio dels estats originals dels quals formaven part (la URSS i Iugoslavia). No hi havia mes remei que acceptar-ho.

#217 TT, Barcelona, 27/06/2010 - 06:30

c) Potser cal recordar que "las Fuerzas Armadas" no son una entitat autonoma que va a la seva sino que estan a les ordres del govern. No cal veure fantasmes on no n'hi ha: l'exercit de Franco ja no existeix.

#216 TT, Barcelona, 27/06/2010 - 06:29

b) Pero res d'aixo. La Constitucio francesa diu el mateix en altres paraules ("El President de la Republica -que es qui mana l'exercit- es el garant de l'integritat territorial") i cap frances se sent amenaçat.

#215 TT, Barcelona, 27/06/2010 - 06:28

Francesc (Barcelona), a) El text no es "ambigu". El que passa es que encara pesa molt la historia recent i se'n fan lectures interessades (els unionistes veuen l'exercit com a garantia i els secessionistes com amenaça).

#214 Antonio, Tarragona, 27/06/2010 - 01:47

Francesc, en los Balcanes ya sabemos lo que pasó. Respecto a los otros, simplemente eran paises antes de la URSS y vuelven a serlo después de ella. Salvando las distacias, si la UE desparece, España será España, Francia será Francia...