Publicitat
Política · 22 de Març de 2010. 08:40h.

La Catalunya Nord aposta per la dreta i la ultradreta

Georges Frêche repeteix com president del Llenguadoc-Rosselló

La Catalunya Nord aposta per la dreta i la ultradreta

Castell del Reis de Mallorca, a Perpinyà

La Catalunya Nord ha votat, en la segona volta de les eleccions regionals franceses, majoritàriament per la dreta i la ultradreta que han superat en nombre de vots al president reescollit del Llenguadoc-Rosselló, Georges Frêche.

Tot i que el polèmic Frêche ha aconseguit el 49,31 de les butlletes al departament dels Pirineus Orientals -la Catalunya Nord-, la suma de la Unió per un Moviment Popular (UMP, el partit del president francès, Nicolas Sarkozy) i el Front Nacional (FN, del líder d'extrema dreta Jean Marie Le Pen) arriba al 50,69 per cent. La UMP ha obtingut el 30,70 per cent i el FN, el 19,99 per cent.

A la primera volta, ja havien quedat eliminats el Partit Socialista, on hi estava integrat Convergència Democràtica de Catalunya, i els ecologistes, amb candidats d'Esquerra Republicana de Catalunya i suport d'Iniciativa per Catalunya. Aquest era el sol cas en què el Partit Socialista francès no disposava d'un candidat a la segona volta perquè Frêche va ser desautoritzat per les seves declaracions racistes, que també han tingut episodis anticatalanistes.

L'única candidata catalanista que es mantenia, Virginie Barre (Unitat Catalana, partit propi d'aquesta àrea), tampoc ha estat escollida pel Consell Regional a Montpeller perquè anava vuitena a les llistes de la UMP als Pirineus Orientals, una posició massa endarrerida pels resultats finals.

En canvi, el FN ha millorat en un conseller la seva representació respecte a fa sis anys, passant de vuit a nou. La implantació de l'extrema dreta es comprova en municipis litorals de la plana del Rosselló, com Perpinyà (22,90 per cent) o Barcarès (28,93 per cent), amb una forta població de gent gran en estacions balneàries.

Després de la primera volta de les eleccions regionals a França celebrades diumenge passat, cap dels candidats dels partits catalans integrats en llistes d'esquerra va passar a la segona volta i, per tant, tampoc formaran part del futur Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló.

La llista més votada a la Catalunya Nord va ser la del president sortint i ex alcalde de Montpeller Georges Frêche (expulsat del Partit Socialista i conegut pel seu anticatalanisme), amb el 30 per cent dels vots. La van seguir la de la Unió per un Moviment Popular (UMP), del president Nicolas Sarkozy, amb el 23 per cent, i la del Front Nacional d'extrema dreta, amb el 14 per cent. Les llistes ecologistes, s'integrava ERC i hi donava suport ICV, es va quedar amb el 9,56 per cent, mentre que l'oficial socialista, que comptava amb un candidat de CDC, només obtenia el 7,02 per cent.

A tot el Llenguadoc-Rosselló, amb capital a Montpeller, Frêche va aconseguir el 34 per cent, la UMP el 20 per cent i el Front Nacional el 13 per cent. Els ecologistes i els socialistes també es van quedar per sota del 10 per cent i, en conseqüència, no van poder passar a la segona volta. L'única candidata d'àmbit catalanista que tenia possibilitats de seure al Consell Regional és Virginie Barre (Unitat Catalana), que formava part de la llista de la UMP al departament dels Pirineus Orientals (Catalunya Nord), tot i que es trobava en vuitena posició i tenia difícil ser escollida.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#13 manuel, españa, 23/03/2010 - 15:05

catalunya nord?? pensava que que habien hagut eleccions a Girona... mira que manipulen la història aquest nacionalistes!

#12 paccius, Barcelona, 23/03/2010 - 10:28

Entre abstenció i vot en blanc o nul sumen més del 52% dels electors.

#11 aphex, París, 22/03/2010 - 18:56

http://elections.interieur.gouv.fr/091/066/066.html

#10 Fran, Llinars, 22/03/2010 - 17:53

Despres d q el tristpartit volgui impedir com sigui q PxC entri al parlament democraticament,ara veura q a la subvencionada "Cat Nord" la dreta continua,x lo q hem pregunto q faran ara,deixaram d donar subvencions o q?

#9 Raimon, BCN, 22/03/2010 - 16:58

Esta noticia no coincide con los resultados que dan en la ¡prensa Francesa.El GV supera el 50 % y los otros dos no llegan al 45%.Consultar Le Figaro