La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, en una piulada ha animat els catalans a beure llet crua de vaca. “El valor biològic i gustatiu de la llet crua de vaca és espectacular. Avui al #MasLladré de les Llosses presentat el Decret #Seguim”, ha escrit en una piulada.
El valor biològic i gustatiu de la llet crua de vaca és espectacular. Avui al #MasLladré de les Llosses presentat el Decret #Seguim pic.twitter.com/AwY2k4PMQU
— Teresa Jordà (@TeresaJorda) 20 de julio de 2018
Els productors tornen a vendre llet crua de vaca directament als consumidors des d'aquest divendres. La Generalitat ha aprovat un decret que n'autoritza la venda directa entre l'explotació i el consumidor per dinamitzar el sector ramader.
Fa 28 anys es va prohibir la venda a granel de llet crua per raons sanitàries. Els ramaders feia molt temps que la reivindicaven. La llet crua, a diferència de l'estabilitzada o pasteuritzada, no ha estat escalfada per sobre dels 40 graus. Però té unes altres exigències: s'ha de vendre freda, bullir a casa i consumir en un màxim de tres dies des de la primera munyida.
La dietista i nutricionista Gisela Pulido ha explicat els riscos de la llet crua a TV3: “És un bon caldo de cultiu per als microorganismes. N'hi ha de molt dolents, com l’ècoli, la listèria i la salmonel·la, que poden produir des d'un mal de panxa fins a vòmits, diarrea, afectacions renals i del sistema nerviós... Són molt importants en uns col·lectius d'alt risc: les embarassades, els nens, les persones d'edat avançada i els qui tenen defenses baixes”.