Publicitat
Política · 21 de Gener de 2010. 21:00h.

La Constitució 'franquista' porta nou anys a l'eurocambra

ERC exigeix la retirada de l'exemplar del text que porta la simbologia del règim de Franco

La Constitució 'franquista' porta nou anys a l'eurocambra

Imatge de l'exemplar de la Constitució espanyola exposat al Parlament Europeu

El portaveu del grup d'ERC-IU-ICV al Congrés, Joan Ridao, ha enviat una carta al president de la cambra, José Bono, en què li demana que prengui les mesures necessàries perquè sigui substituït l'exemplar de la Constitució espanyola que s'exhibeix al Parlament Europeu des de 2001 i que conté símbols franquistes.

Fa uns dies, diversos eurodiputats del PSOE i d'ERC van demanar la retirada d'un exemplar de la Constitució espanyola que es mostra a un edifici del Parlament Europeu, en el qual figura l'àguila franquista i el lema "Una, grande y libre".

L'exemplar forma part d'una col·lecció permanent exhibida a l'eurocambra des de 2001, i es tracta d'un obsequi realitzat per les Corts espanyoles al Parlament Europeu el 1998. Està situat en una vitrina situada davant del bar de la càmera, i a la pàgina per la que està obert apareix la signatura del Rei acompanyada de l'escut espanyol franquista.

"És evident", diu Ridao a la seva carta, "que aquest exemplar conté clares referències predemocràtiques, que no només atempten contra els pilars fonamentals d'aquesta institució europea, sinó també contra el contingut mateix de la pròpia carta magna".

El secretari general d'ERC demana que l'exemplar de la Constitució exposat es substitueixi per un d'altre de l'etapa democràtica, i expressa la seva oposició a algunes propostes en el sentit que, simplement, s'obri per una altra pàgina.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 Francesc, Barcelona, 22/01/2010 - 16:01

Per cert, en el nou escut monàrquic el quarter que correspon als territoris de l'antiga corona d'Aragó està exactament per sota del de Castella/Lleó, que és a la part superior esquerrana, part considerada més important... Simbòlic, oi?

#8 Francesc, Barcelona, 22/01/2010 - 15:56

Toni i Atilano, aquest escut és clarament preconstitucional. Respira sobretot 40 anys de franquisme. Ara n'hi ha un altre des de fa molts anys. Per què no es va canviar?

#7 Atilano, Cataluña (Nación española), 22/01/2010 - 10:55

A ver paletos incultos, ese no es el escudo franquista, dicho escudo era idéntico al de la primera república y la restauraciión. El actual escudo fue por ley orgánica en 1982, es decir, durante 4 años ese fue el escudo de la democracía. Leer algo...

#6 Lluís, Sant Cugat del Vallès, 22/01/2010 - 09:21

He escrit un article d'opinió al meu blog, potser us pot interessar

www.lluisfeliu.com

#5 Lobo, Barcelona, 22/01/2010 - 00:22

Pero que escudo franquista ni que tonteria..... Leed esta entrada: http://www.1936-1939.com/?p=3013