Publicitat
Política · 22 de Març de 2009. 06:32h.

La davallada d'Esquerra enfonsa el tripartit

ERC perdria cinc o sis diputats i CiU pujaria a 55 o 56, segons una enquesta d''El Periódico'

La davallada d'Esquerra enfonsa el tripartit

L'actual tripartit

La dura crisi econòmica i les dificultats que experimenten les negociacions sobre el finançament autonòmic estan passant factura al Govern. Segons el Baròmetre polític de Catalunya elaborat per a El Periódico pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), la coalició formada pel PSC, ERC i ICV-EUiA perdria la majoria parlamentària que va aconseguir el 2003 i que va revalidar el 2006 a favor d'altres combinacions en què el pivot sempre seria CiU, que amplia el seu avantatge sobre els socialistes fins a nou punts.

Si l'estimació de vot de l'enquesta es fes realitat en unes eleccions, els convergents podrien aliar-se amb ERC per constituir un front nacionalista, amb el PSC per formar una gran coalició (l'anomenada sociovergència) o amb el PPC si optessin per un pacte de dretes. També podrien simplement governar en minoria amb un suport exterior estable o pactant amb un o altre segons la qüestió.

Suposant que els tres partits del Govern obtinguessin la cota més elevada de la forquilla de diputats que els atorga l'enquesta, la suma arribaria fins als 67 escons, un menys de la majoria absoluta, que està en 68. En canvi, la suma dels diputats de CiU i ERC superaria la majoria fins i tot en la cota més baixa de la forquilla (70, dos més dels necessaris). Una hipotètica coalició entre socialistes i convergents arribaria a tenir una majoria d'entre 93 i 95 diputats. L'altra possibilitat, un Govern de CiU amb el suport del PPC, en sumaria entre 67 i 69.

La causa principal del retrocés del tripartit és el fort revés que experimenten les expectatives de vot d'ERC, que perd 3,4 punts i entre cinc i sis diputats respecte a les eleccions del 2006. Aquesta caiguda dels republicans no es veu compensada pels resultats que l'enquesta atribueix als altres dos membres del Govern: el PSC, amb dues dècimes de punt menys que el 2006, obtindria un o dos escons més, i ICV-EUiA, amb una disminució de mig punt, trauria els mateixos diputats que té actualment o en perdria un.

En canvi, CiU segueix la seva trajectòria ascendent al sumar suports tant entre l'electorat d'Esquerra com en el popular. El sondeig atribueix als convergents una pujada de 4,2 punts i entre set i vuit diputats. El PPC patiria una baixada d'1,8 punts i perdria entre un i dos d'escons. Per acabar, Ciutadans rebaixa les seves expectatives electorals mig punt respecte a l'octubre i podria quedar-se fora del Parlament o obtenir només dos diputats, un menys que el 2006.

És important subratllar que fins a un 6,3% dels enquestats asseguren que votaran en blanc, un percentatge elevadíssim que mostra l'allunyament dels partits polítics d'una part significativa de l'electorat. Durant l'anterior legislatura, la mitjana de persones que asseguraven que tenien la intenció de votar en blanc va ser del 3%.

L'estimació de vot d'aquest baròmetre mostra un canvi important en l'orientació de l'electorat català els últims mesos. Al baròmetre del novembre passat, el tripartit va rebre un important impuls precisament per la recuperació d'ERC respecte al sondeig anterior, publicat el juliol del 2008. El punt que va recuperar aleshores s'ha convertit en un retrocés de tres punts ara.

Publicitat
Publicitat

62 Comentaris

Publicitat
#62 joan, barcelona, 23/03/2009 - 17:54

tan que ciu va pactar amb el pp i que ha fet el psoe al pais basc i a navarra.pactar tots dos per treure fora el nacinalisme no espanyol, i fer un sol pais a la castellana .i mestrestan els de erc xuclan mamella i anat de progres.

#61 Oliver, hospitalet, 23/03/2009 - 17:18

Matilde: els vots que perd ERC no han d\'anar a la dreta com el PSOE també poden tenir ceny i quedar-se a casa com pasarà i tornar a partit catalanistes com CIU i no espanyolistes.

#60 Roger, BCN, 23/03/2009 - 17:18

A CiU els hi va molt bé que les CUP no es presentin a tot erreu, així tenen un grapat de vots assegurats. Però aquesta situació no durarà gaire.

#59 Miqui, LF, 23/03/2009 - 14:04

Matilde: CIU ha pactat amb tothom. També va pactar amb en Felipe Gonzalez i d'això no te'n recordes. Tan se val PSOE o PP. Són igual de dolents amb Catalunya...

#58 Laia, BCN, 23/03/2009 - 12:48

Com a ex-votant d'ERC i ara votant de CIU, crec que això no és cap sorpresa i que el malsòn del tripartit s'ha d'acabar. Per cert, Matilde, quan dius la dreta que pacta amb el PP et refereixes al psoe que fara fora el PNB amb l'ajut del PP ?