Publicitat
Política · 30 de Març de 2009. 21:11h.

"La desafecció du a la independència"

L'exconseller Max Canher es pregunta "per què Letònia, sí i Catalunya, no"

"La desafecció du a la independència"

L' exconseller Max Cahner

L'exconseller de Cultura Max Canher considera que la desafecció pot dur " a la independència", segons afirma en el llibre entrevista "Què pensa Max Canher?" entrevistat pel periodista Xavier Mora (Dèria Editors). Canher, que va ser el primer conseller de Cultura amb Jordi Pujol, contesta a la pregunta sobre si creu "que algun dia Catalunya serà independent de Madrid", que "molt em temo que això depèn més de Madrid que de Catalunya. És a dir, en la mesura que es facin més patents les diverses situacions de discriminació que pateix Catalunya en les nostres relacions amb Espanya. Això pot perjudicar l’economia individual i col·lectiva dels catalans i catalanes, i provocar una desafecció catalana d’Espanya que ens porti a la independència".

Max Canher també considera que amb amb l’aparició de nous estats europeus "hi ha molts arguments que es posen a favor nostre", perquè "el fet que hi hagi unes independències tan fàcils de fer, ens fa tenir esperances". Afegeix que "si les repúbliques bàltiques, Montenegro o Croàcia poden ser independents, vol dir que, per a Europa, aquest no és un tema tabú".

En la seva opinió, això crea "un greuge comparatiu: per què Letònia, sí; i Catalunya o Euskadi, no? Les cosses han canviat molt els darrers vint anys, cosa que no vol dir que sigui fàcil, perquè les estratègies geopolítiques continuen marcant l'agenda europea".

Max Canher, (Bad Godesberg, Renania, Alemania, 1936), de pare alemany, és un editor i, entre d'altres iniciatives, va impulsar la revista Serra d'Or (1959) i Edicions 62. Va ser també un dels promotors de la Gran Enciclopèdia Catalana, i el el 1972 va fundar Curial. Fundador de Nacionalistes d'Esquerra, es va incorporar després a Convergència i el 1994 va fundar Acció Catalana.

Publicitat
Publicitat

31 Comentaris

Publicitat
#31 sulfuro sulfuro, Barcelona, 31/03/2009 - 17:31

Aunque se repita 4 veces Cahner no es Canher.
Con los años no solo no se le ha mitigado el desvarío catalanista que le inoculó Pujol y que le valió una consejería sino que ahora, la senectud le provoca delirios nacionalistas
que los catalanes rechazan

#30 Apostata, Barcelona, 31/03/2009 - 16:21

Es fácil, porque en Cataluña la mayoría de los ciudadanos queremos seguir dentro del marco constitucional español. Ahora, si hacemos una consulta por comarcas lo mismo le podemos dar la independencia a la Garrotxa.

#29 amoscaciques, girona, 31/03/2009 - 15:30

Carles Puyol : millor canvia't la frase q poses al costat del nom i cognom del millor defensa central de la selecció ESPANYOLA de futbol.
Perquè hi hagi un referèndum...hi ha d´haver una majoria social àmplia q el reclami. No quatre il.luminats.

#28 manel, barcelona, 31/03/2009 - 15:22

El llibre és molt bo i aprofundeix molt bé en la vida política de Cahner. Espero que molts catalans se'l llegeixin pel bé de la cultura catalana.

#27 Carles Puyol, Catalonia is not spain, 31/03/2009 - 15:17

Els que dieu " la majoria dels ciutadans de Catalunya" sou molt agosserats. La única forma de saber-ho és fer un referemdum que curiosament vosaltres sou els primers en no voler. Visca Catalunya lliure!!!