Publicitat
Política · 3 de Setembre de 2010. 19:59h.

La Diada dels Països Catalans

Homenatge al català que es parla de Salses a Guardarmar i de Fraga fins a Maó

La Diada dels Països Catalans

Ernest Benach, en una imatge d'arxiu

La llengua catalana i l’homenatge a tots els qui des de Lluís Companys han estat presidents del Parlament seran els dos eixos dels actes institucionals de l’Onze de Setembre que han organitzat el Govern i el Parlament, segons que han informat aquest divendres el secretari tercer de la mesa, Jordi Miralles, i el secretari general adjunt de la presidència de la Generalitat, Jordi Menéndez, en roda de premsa a la seu del executiu català.

L’acte, que acollirà l’auditori del Palau del Parlament, l’obrirà l’historiador Joan B. Culla, que glossarà la figura de Companys i dels presidents de la cambra durant la república i l’exili, i les trajectòries dels presidents del Parlament restablert que ens han deixat: Miquel Coll i Alentorn, Joaquim Xicoy i Bassegoda, i Joan Raventós i Carner. Continuarà amb les intervencions dels presidents Heribert Barrera i Costa (I legislatura) i Joan Rigol i Roig (VI legislatura). La celebració, que clourà l’actual president del Parlament, Ernest Benach i Pascual, acabarà amb la interpretació de Els segadors.

El dissabte 11 de setembre, després de les tradicionals ofrenes florals al monument de Rafael Casanova de Barcelona, es farà al parc de la Ciutadella l’acte institucional i unitari que organitzen conjuntament el Parlament i el Govern i que presideixen José Montilla i Ernest Benach.

La llengua catalana serà l’eix vertebrador d’aquest acte i s’homenatjarà el català que es parla a Barcelona, a les Terres de Ponent, a la Catalunya Nord, a l’Alguer, a Andorra, a les Illes Balears, al País Valencià i a les Terres de l’Ebre. Així mateix, es commemorarà el 150è aniversari de Joan Maragall i el naixement, ara just fa un segle, de Màrius Torres. El cantautor lleidatà Xavier Ribalta posarà veu i música a textos d’ambdós poetes. També es compleix el centenari del naixement de l’historiador gironí Jaume Vicens Vives, a qui es retrà homenatge amb un text llegit per l’actriu Sílvia Bel. Recordarem també Salvador Espriu, que ens deixà fa vint-i-cinc anys i de qui llegirà un poema l’actor Joan Anguera.

Amb motiu de l’Onze de Setembre el Parlament farà jornades de portes obertes el dissabte 11 i el diumenge 12 de setembre, de les 10 a les 19 hores. Al Palau de la Generalitat hi haurà portes obertes el dissabte 11 de setembre, de les 10 a les 16 hores.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#20 Valencià, País Valencià, 05/09/2010 - 15:05

Per ansies d'annexió les d'Espanya (ex-Corona de Castella), el Regne de València mai fou territori castellà, ara hem de patir l'annexió i aniquilació per part espanyola. Vixca el País Valencià lliure! Mai mos fareu espanyols!!

#19 UnValenciá, Valéncia, 05/09/2010 - 13:51

La diada a passat de ser un dia de celebració per al poble de Catalunya, a ser una manifestació de les ansies d´anexió d´uns territoris q no son seus i mai ho han sigut, aixo es nazisme i qui diga lo contrari menteix.

#18 pep, manresa, 05/09/2010 - 02:41

Sílvia (Barcelona), no en tinc gens de ganes de dir tonteríes, en tot cas només he respost a les que ha dit el Alex82, i celebro que els mateixos que han desnaturalitzat la Diada aquests darres anys ara sàpiguen rectificar, vénen eleccions

#17 temax, San Francisco, USA, 05/09/2010 - 00:33

¿País valenciano? Menuda falta de respeto a los valencianos.

Y como dice alquien por ahí, luego se quejan de que haya anticatalanistas.

Aquí tienen a uno más.

#16 Kingdom, Valencia, 04/09/2010 - 20:52

Luego los catalanistas se quejan que hay anticatalanismo, cada vez que leo estas tesis imperialistas me entran unas ganas de decir Puta Cat...