Política · 10 de Gener de 2018. 11:05h.

La difícil reforma del Reglament

La normativa estableix que els diputats tenen el "deure" d'assistir als debats i que poden parlar "des de la tribuna o des de l'escó"

La difícil reforma del Reglament

Puigdemont i exconsellers, en una roda de premsa a Brussel·les

El Reglament del Parlament s'haurà de modificar per permetre la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat i l'activitat parlamentària dels diputats electes empresonats i a Brussel·les, que ja han presentat la seva credencial com a diputat per a la XII legislatura.

L'article 4 de Reglament de la cambra catalana fa referència a l'assistència i al vot i estableix que "els diputats tenen el dret d'assistir a totes les sessions del Parlament i el deure d'assistir als debats i a les votacions del Ple i de les comissions de què són membres". El 83, que fa referència als debats, decreta que "l'orador pot parlar des de la tribuna o des de l'escó".

"Si el diputat que ha promogut una iniciativa és cridat pel president per a presentar-la, i no hi és, s'interpreta que ha renunciat a fer ús de la paraula, i la iniciativa parlamentària en relació amb la qual havia d'intervenir decau, llevat que en el decurs del debat algun membre de l'òrgan parlamentari corresponent sol·liciti que sigui posada a votació o que se'n posposi la substanciació", afegeix.

Sobre la delegació de vot, el Reglament diu que "els diputats que amb motiu d'una baixa per maternitat o paternitat no puguin complir el deure d'assistir als debats i les votacions del Ple poden delegar el vot en un altre diputat" i afegeix que "poden delegar el vot en els supòsits d'hospitalització, malaltia greu o incapacitat perllongada degudament acreditades".

Aquesta acreditació correspon a la Mesa del Parlament, que "ha d'establir els criteris generals per a delimitar els supòsits que permeten la delegació". També exposa que "la delegació de vot s'ha de fer mitjançant un escrit adreçat a la Mesa del Parlament, en el qual han de constar els noms de la persona votacions en què s'ha d'exercir o, si escau, la durada de la delegació". "La Mesa, en admetre a tràmit la sol·licitud, estableix el procediment per a exercir el vot delegat, que pot incloure el vot telemàtic si és possible i es pot exercir amb plenes garanties", subratlla.

La norma que regeix el funcionament de la cambra també fa referència al debat d'investidura, però no especifica que el candidat hagi de presentar el seu programa físicament a la cambra. L'article 146 subratlla que "el candidat presenta, sense límit de temps, el programa de govern i sol·licita la confiança del ple".

No obstant això, el punt número dos del mateix article també permet al candidat "prendre la paraula tantes vegades com ho demani" i regula a més els temps de les rèpliques i contrarèpliques. La llei de Presidència no aporta molta més informació. L'article 4.3 subratlla que "el candidat o candidata proposat presenta davant del Ple el seu programa de govern i sol·licita la confiança de la cambra".

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Barbiet, El Masnou, 10/01/2018 - 15:09

Esperemos que Mariano "el valiente" no anule el 155 porqué estos vuelven más fuertes que antes.

#3 Ramon, Terrassa, 10/01/2018 - 11:42

¿Reglamento? ¿Reglamento?? ¿Qué es eso?

#2 botifler1914, Sinitaca, 10/01/2018 - 11:37

155 por los siglos de los siglos.

#1 Jos, VNG (Ghost Republic), 10/01/2018 - 11:21

I què¿? Es salten el reglament i ja està.
Si estan acostumats a fer-ho.