Publicitat
Política · 19 de Novembre de 2008. 18:25h.

"La discriminació del castellà existeix"

"Per la senzilla raó que hi ha una política a favor del català", segons el periodista Toni Soler

Toni Soler assegura al seu darrer llibre Amb llengua o sense, que a Catalunya hi ha un conflicte lingüístic i que el castellà està discriminat en alguns àmbits. Al respecte, ha explicat en una entrevista concedida al programa El Club, de TV3, que "el més important és posar les cartes sobre la taula, el més important és guanyar-nos el respecte i el respecte l'aconseguirem si som sincers del tot". "Negar que aquí hi ha un conflicte lingüístic quan estem tot el dia parlant-ne és absurd i ridícul i el conflicte el tenim perquè hi ha gent castellanoparlant que troba conflictiu que el seu fill no es pugui escolaritzar en castellà i hi ha gent catalanoparlant que trobem conflictiu que anem a un bar i diguem un tallat i no ens entenguin", ha afegit.

"Per tant -ha seguit explicant- és un conflicte, i no vol dir que agafem els fusells i ens matem els uns als altres, perquè no és això. El conflicte és propi de societats complexes i modernes i plurals i mestisses, com ho és la catalana, i no ens ha d'espantar però l'hem d'afrontar i fer veure que no passa res, em sembla que és totalment absurd".

Soler ha comentat també que "la discriminació del castellà existeix per la senzilla raó que hi ha una política a favor del català, aquesta política que han decidit democràticament els successius governs de la Generalitat. Quan s'afavoreix una política se'n perjudica una altra, i això ho pot entendre qualsevol persona, i això es fa per compensar una situació històrica inversa, i també ho hem de dir, i hem de dir perquè ho fem en lloc d'anar-ho amagant i camuflant per por a que dirà en Losantos".

D'altra banda, el presentador i director del Polònia ha dit que si "potser" no seria tan greu si el català deixés d'existir. "Però en qualsevol cas -ha comentat- crec que mentre sigui la nostra llengua és normal que vulguem que sobrevisqui, perquè per molts de nosaltres és l'idioma en que hem parlat als nostres fills, amb que ens han parlat els nostres pares, amb que ens hem declarat a les nostres nòvies, etcètera. Aleshores és normal que vulguem que segueixi existint com a vehicle de comunicació i de cultura".

Soler ha afegit que "podem estar d'acord els que parlem català i els que parlem castellà en que Catalunya és el que és perquè s'ha fet a si mateixa a través també d'un idioma que reflecteix una manera de pensar o de veure el món. I em sembla que seria molt trist que la globalització arrasés amb tot, fins i tot amb el català".

L'historiador considera que el català "està en una situació de risc, per l'enorme pes del castellà i secundàriament de l'anglès". "El català és la única llengua pròpia d'aquí en el sentit que no existeix a cap altre lloc, per tant, si no ens en cuidem nosaltres no se'n cuida ningú. Això fa que el català hagi de rebre un tracte preferencial", ha explicat.

Publicitat
Publicitat

126 Comentaris

Publicitat
#126 Mercè, Santa Coloma, 02/12/2008 - 10:15

I jo el que voldria saber és que fa un presentador i historiador parlant de temes lingüístics. Poca gràcia li faria aquest intrusisme en els seus camps professionals. Sense saber-ne, de sociolingüística tothom en parla.

#125 pepe, granada, 01/12/2008 - 01:18

en 1º lugar, me cago en todos los independentistas catalanes; y en 2º lugar ese señor ha dicho la verdad. En cataluña debe existir la libertad de elección de lengua para la escuela y lo demas en catalan y español, creo es lo más democratico.

#124 tssssshh, matrix, 21/11/2008 - 10:57

Rascas un poquito y?? algunas perlas: Antonio Solero, infiltrat, ESPANYOL, VENUT, colons racistes, ocupantes,.... ¿CONFLICTO? ¡Noooo!

#123 Glorian, Osca, 20/11/2008 - 18:33

No os podéis poner en plano de igualdad con España puesto que Cataluña está integrada en ella.Lo mejor sería una educación al 50% y una doble rotulación.Esta discriminación perjudicará en el futuro a las juventudes catalanas.

#122 Xavier, SPB, 20/11/2008 - 16:45

Toni Soler: IMPECABLE