Publicitat
Política · 31 d'Octubre de 2018. 10:35h.

La dona de Puigdemont compara la repressió de l'1-O amb la Romania de Ceausescu

Marcela Topor: "jo havia viscut en una dictadura però no havia tingut mai por"

La dona de Puigdemont compara la repressió de l'1-O amb la Romania de Ceausescu

La periodista Marcela Topor, dona de Carles Puigdemont, en una entrevista a Vilaweb, parla sobre l'1-O i afirma que "no havia sentit mai aquesta sensació tan forta. Vas cap a votar i et diuen: no pots baixar perquè hi ha furgonetes de la Guàrdia Civil que han trencat vidres del pavelló i la gent està molt espantada. I cap a Sarrià de Ter. Perseguits per un helicòpter".

"Anar amb cotxe i veure un helicòpter a pocs metres del teu cap és una cosa indescriptible. Gairebé no trobes ni les paraules per a explicar-ho. Jo vaig veure caure la dictadura comunista quan tenia catorze anys. El 1989, quan a Ceausescu li va passar el que li va passar. Nadal. Terrífic. I en Carles, quan va morir Franco, tenia més o menys la mateixa edat que jo quan va morir Ceausescu. Per mi començava una nova etapa amb la caiguda de Berlín. I això ho tenim en comú. I marca molt", afegeix.

?"Quan vaig veure aquell helicòpter i les imatges de la gent, i el pànic a la cara, i les porres de la policia destrossant… Com et quedes? Petrificat. Congelat. Primer no reacciones. Jo havia viscut en una dictadura, però no havia tingut mai por. La por la vaig tenir aleshores. Quan jo era petita no havia rebut de manera directa. Patia com tot el país, però no de manera personal. I aquí, sí. És molt dur", assenyala.

Topor recorda que "tens un helicòpter que t’empaita amb l’objectiu claríssim de no deixar-te votar. En aquell moment és quan dius: jo em pensava que vivíem en un país lliure. I en democràcia. I veus que no. No és veritat. Vivim una ficció. Una realitat que ens havíem cregut. Una realitat falsa. On hem estat vivint tot aquest temps? Com pot ser que passi això, i d’aquesta manera? Vaig tenir una decepció molt gran. Molt. Es van trencar molts esquemes, aquell dia".

També reivindica que Puigdemont marxés perquè "sense l’exili no seríem aquí. Serien tots tancats i oblidats. Ells ho voldrien. Però l’exili els ha trencat els esquemes, en aquest sentit. Políticament l’exili els ha fet molt de mal, i a nosaltres molt de bé. Nosaltres ens pensàvem que el món sabia moltes coses de Catalunya. I no. És amb l’exili que es descobreix".

"Aquesta també és una part bona. I en tercer lloc ha destapat la situació d’Espanya. Molta gent posa en dubte, ara, que Espanya sigui una democràcia. Quina mena d’estat és? Hi ha llibertat d’expressió? Per què s’ha d’exiliar en Valtònyc? O l’Adri? Han deixat les seves famílies. Ho han deixat tot. Que els espera aquí? Presó? Són criminals, són corruptes? Per tant, ara el món sap la situació política", destaca.

Igualment considera que "ara no podem fer-nos enrere. Només podem anar endavant i amb convicció. Sempre hem estat pacífics, no violents, i lluitem per la llibertat. Votar és un dret bàsic. En quin món vivim? Volem que els nostres fills visquin sense llibertat d’expressió? Jo no vull que les meves filles visquin amb aquesta por".

"Jo vaig viure això fins a catorze anys. Teníem por de parlar. El teu veí et podia delatar. No se sabia qui podia ser de la Securitate. Hi havia gent pertot arreu. Doncs ara les meves filles tenen pànic quan veuen una furgoneta de la Guàrdia Civil. Un dia anava conduint i darrere nostre va aparèixer un cotxe de la Guàrdia Civil. Pànic a les cares de les meves filles. Pànic. No les havia vistes mai amb tanta por. És normal, això? No".

"Ens hem de fer moltes preguntes. Aquesta situació és insostenible. No s’hi pot viure, així. No vull viure en un país com aquest. Hem de lluitar per la llibertat. Com si visquessin a no sé quin segle. Però a veure, què hi fa en Valtònyc a Brussel·les si hi ha llibertat d’expressió?", pregunta.

Publicitat
Publicitat

119 Comentaris

Publicitat
#80 Sergi , Barcelona, 03/11/2018 - 18:15

La represaliada es fot 6.000 euros a la butxaca cada mes dels nostres cales, quin collons.

#79 Óscar, BCN, 02/11/2018 - 14:42

Que horrible dictadura debe ser España cuando del erario público le pagan 5000 euretes por sus programas sin audiencia y para mayor gloria de los lazis en la DiPutació de Barcelona. Seguro que se larga claro.

#78 , Bcn, 02/11/2018 - 10:16

Té tota la raò aquesta "periodista". Cal una revolució a Catalunya, per que torni la democràcia, ja n'estem farts d'aquesta oclocràcia. "El teu veí et podia delatar" diu.... ja ho fan els teus maca. "Les meves filles tenen por"...i els meus fills tenen por també dels nacionalistes, el càncer del segle XX.

#76 Sr Llop, Bucarest, 01/11/2018 - 15:52

Si esta señora nació en el 76 y Ceausescu fue asesinado en el 89, tenía 13 años cuando acabó la dictadura. Que nos explique qué pudo vivir de todo eso.

#75 Flanagan, El mandat legitim son los padres, 01/11/2018 - 11:08

Uiii que le da miedo la guardia civil,eso es que algo malo habéis hecho,lo triste es que este cobrando la pájara esta del resto de catalanes.