Política · 12 de Desembre de 2010. 17:20h.

La fi del clan de l'avellana

El 28-N consuma la ruptura entre Carod i Benach

La fi del clan de l'avellana

Carod, Benach i Bargalló formaven el clan de l'avellana

Josep-Lluís Carod-Rovira va evitar divendres passat, entrevistat per Jordi Basté a Rac-1, contestar cap pregunta sobre Ernest Benach. "No vull parlar d'aquest tema. Fa 32 anys que conec Ernest Benach i no respondré cap pregunta que en faci referència".

El resultat electoral del 28-N ha suposat també el fi de l'anomenat clan de l'avellana, un conjunt de dirigents territorials del Camp de Tarragona -el propi Carod, Benach, Bargalló- que van assolir protagonisme al partit després de la marxa d'Àngel Colom i enfrontats de l'anomenat sector Puigcercós, que dominava les comarques de Girona.

La ruptura entre Carod i Benach ve, de fet d'abans. Ernest Benach, llavors la segona figura institucional del país com a president del Parlament, va acceptar immiscir-se en la política de partit quan Carod li va demanar liderar la candidatura 'carodista' en el darrer congrés del partit.

Quinze dies abans, en una entrevista a l'Avui, Carod-Rovira encara afirmava que es veia amb cor de continuar al capdavant del partit, però es va fer enrera davant el fet que una derrota al congrés hagués afeblit la seva posició com a vicerpresident del Govern.

Benach, que havia arribat a president de la cambra catalana amb el seu suport el 2003 i el 2007, va acceptar el 'sacrifici'.  Però en l'acte més important, Carod el va eclipsar completament en acusar al sector Puigcercós d'haver-li fet "mobbing".

En les eleccions per a president del partit al congrés de juny del 2008, va quedar en tercera posició amb un 26,6% del vots -Puigcercós va arribar al 37,2%- fins i tot per darrera de Joan Carretero (27,5%). En canvi, l'altre membre de la seva candidatura, Rafael Niubò, que optava a la secretaria general, va quedar segon amb un 23,7%. Va guanyar Ridao amb un 37,5%.

Des de llavors, Benach es va començar a acostar a Puigercós -amb negociacions amb Xavier Vendrell- en teoria per a segellar la pau entre els dos partits. A canvi, va ser designat número dos per Barcelona en la llista d'ERC a les darreres eleccions en comptes de per Tarragona on hagués patit probablement un vot de càstig de les pròpies bases. Per Tarragona, Esquerra només ha assolit 26.000 vots, un 8,5%, amb un sol escó.

Un altre representant del clan de l'avellana va ser Josep Bargalló. Bargalló havia estat diputat i conseller d'Educació, però la dimissió de Carod per l'afer de Perpinyà el va catapultar a conseller en cap malgrat el seu escàs pes polític -el partit va arribar a situar Xavier Vendrell de secretari general-.

Al segon tripartit, el van recol·locar de director de l'Institut Ramon Llull, però des de llavors s'ha mantingut en una discretíssima segona fila.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 jk, centelles, 14/12/2010 - 19:27

estos son los mas listos que el mas listo puesto que ganaban mucho mas cada uno de ellos que el presidente del gobierno de todo el estado. ¿luego madrit nos roba pero no decimos nada de los de la generalitat?

#8 y encima va dando lecciones, bcn, 14/12/2010 - 11:23

lean en http://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/local/quiero-contribuir-desde-la-vida-civil-a-construir-un-nuevo-espacio-politico.html a Carod hablando de ética ¡¡DE ÉTICA!!

#7 Onofre, La Fullaca(Osona), 13/12/2010 - 19:04

Jo,pobre i vell pagés,em demano:"¿Donde está la bolita?"Perdó:L'avellana?

#6 rafuki, mataró, 12/12/2010 - 23:09

http://img525.imageshack.us/img525/4831/misifus1.jpg

Aquí teniu una miqueta d'humor, hehehehehe, entre uns i els altres deixaran ERC sense regidors.

#5 ciutadà ppcc, Palma, 12/12/2010 - 22:54

Buf.