Publicitat
Política · 23 de Novembre de 2009. 07:51h.

La fórmula Ortiz contra la desafecció

Un exdirigent d'Unió proposa recuperar l'estima per la política

La fórmula Ortiz contra la desafecció

Daniel Ortiz, a la seu de CiU, en una imatge d'arxiu

El professor d'Esade Daniel Ortiz ha donat la seva fórmula per a superar la desafecció dels ciutadans envers la política. En el llibre 'Política i valors. Com restaurar la grandesa de la política' considera que hi ha una sèrie de valors essencials que els partits polítics han d'afrontar per superar aquest problema. Però no només els partits; els polítics i la ciutadania necessiten una regeneració de valors per millorar el sistema actual.

Curiosament, Ortiz va presentar la seva dimissió com a vicepresident d'Unió -n'hi havia sis en total- per diferències amb Josep Antoni Duran i Lleida. L'autor havia estat  cap de llista per UDC a les eleccions europees l’any 2004 -per davant de Concepció Ferrer, Salvador Sedó i Domènec Sesmilo-, però va acabar plegant pel seu "desacord creixent" amb la direcció del partit.

Ortiz considera ara que els partits polítics han de tenir en compte una sèrie de valors per a atreure a la ciutadania. Aquestes són:

- La democràcia, "en oposició amb l'abús de poder, l'excés de personalisme i la manipulació en favor d'interessos particulars", necessita "transparència, debat, participació, competència basada en el fair play".

- La reflexió i l'aprenentatge, "en oposició amb les actituds basades en la inconsiència del 'qui dia passa any empeny' i davant el risc de convertir el partits en simples màquines electorals".

- La cooperació, "en oposició amb l'individualisme, el partidisme i el sectarisme".

- La qualitat i l l'aspiració a l'excel·lència, "en oposició a la mediocritat i la cultura de l'amiguisme, el servilisme o la retribució dels favors prestats".

- El projecte, "en oposició amb el tacticisme, l'oportunisme, la improvisació i la definició permanent com a formes d'acció política". També aposta per "evitar la confusió, que es produeix freqüentment, entre el projecte polític (pensat per a les generacions futures) i el programa electoral (pensat per guanyar les properes eleccions)".

- Els lideratges, "en oposició amb el mal govern (fruit de l'autoritarisme o del caos). Els experts no acostumen a parlar de líders, sinó de lideratges, per subratllar la seva dimensió col·lectiva i plural".

Totes aquestes recomanacions les han de portar a terme els polítics. En aquest sentit, Ortiz creu que "un polític no és un heroi, però un bon polític ha de ser una persona excepcional: íntegra, consistent i dotada d'un conjunt de qualitats i virtuts que no estan a l'abast de tothom. Per a Ortiz les qualitats que ha de tenir un polític són:

- Estimar a la gent, "en oposició amb la indiferència per l'esdevenidor de la ciutadania o amb la visió reduccionista del ciutadà com a simple lector".

- El patriotisme, "en oposició amb la indiferència per la identitat de la polis o amb la manca de compromís amb la pròpia nació".

- La integritat, "en oposició amb el polític que assumeix l'aparença, l'artifici o l'engany com a estratègies útils per fer la carrera".

- El compromís, "en oposició, en paraules de Webber (1991), amb el simple 'polític de poder', que té com a única finalitat assolir i conservar el poder".

- El coratge (o passió), "en oposició a la covardia, la indiferència o el relativisme".

- La responsabilitat, "en oposició amb l'ètica pura de la convicció o la indiferència per les conseqüències de la pròpia acció política".

- L'autoritat moral, "els clàssic ja distingien entre la potestas i l'auctoritas. És a dir: entre aquells que poseeix  la capacitat de manar i ser obeït només gràcies a l'exercici del seu poder, i aquell que és capaç d'exercir el poder amb el reconeixement i l'acceptació dels seus mèrits per part dels altres".

- La resistència, "en oposició amb el defalliment, amb el fet de donar-se per vençut abans d'hora o mostrar-se incapaç d'aprendre de l'experiència i madurar, humanament i políticament".

Per promoure tots aquest valors, Ortiz recomana als partits que posin en pràctica "l'adopció de bones pràctiques, la millora del sistema de representació, l'autolimitació del poder". Als polítics els hi recomana tenir "vocació" per la política i estar ben preparats. Per últim, als ciutadans els hi recomana "desenvolupar el paper de la prepolítica, promoure el vot intel·ligent i desvetllar l'emoció".

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Núria, Barcelona, 24/11/2009 - 12:10

Llàstima que no hi hagi més polítics que pensin com tu, Dani. Crec que ets un exemple a seguir.

#6 bmjvalles, Terrassa, 23/11/2009 - 13:34

En aquests moments, l\'única manera que els polítics poden recuperar l\'apreci dels ciutadans és fent un suicidi col·lectiu.

#5 RAMON, Barcelona, 23/11/2009 - 11:40

En Dani Ortiz és un exemple dels valors que es demanen per als polítics. Tant de bo se'l tingui més present.

#4 Mireia H., Barcelona (Sarrià), 23/11/2009 - 10:10

M?estranya molt que el senyor Ortiz hagi après i observat tot això a Unió Democràtica, cau de política inútil i estèril, sense base electoral, amb un líder, Duran, que va començar quan manaven Carrillo, Fraga, Felipe i Pujol.

#3 Gerard, Cat no és Es, 23/11/2009 - 09:35

A Catalunya, senyor Ortíz, sembla que hi ha dos problemes, que són les dues cares d'una moneda: la regeneració política és una cara (la que expliqueu), i l'altra és la independència i l'estat propi. Una sense l'altra no serveix. No us sembla?