Política · 20 d'Agost de 2019. 19:25h.

La Generalitat amaga l'origen 'botifler' dels Mossos

Miquel Buch només destaca la “vocació de servei”

La Generalitat amaga l'origen 'botifler' dels Mossos

Quim Torra passa revista als Mossos, en una imatge d'arxiu

La Generalitat no menciona al fundador ni tampoc detalla l'origen dels Mossos d'Esquadra en l'ordre que el Govern va publicar el passat cinc d'agost al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) per crear la condecoració que commemora el tricentenari del cos policial.

El text explica que les “Esquadres de Paisans Armats a Catalunya” es van crear per “Reial ordre del 21 d´abril de 1719” com “un cos de seguretat civil, jerarquitzat i amb vocació de servei, allunyat de les clàssiques funcions militars dels exèrcits coneguts”.

Tanmateix, el document que signa el conseller de l'Interior, Miquel Buch amaga que el fundador dels Mossos va ser Pere Anton Veciana, llavors sotsbatlle de Valls i partidari dels Borbons en la Guerra de Successió. El Departament d'Interior tampoc detalla que les Esquadres de Paisans Armats tenien com a missió reprimir les guerrilles austriacistes a Valls, després de la derrota de la Generalitat al 1714.

El conseller ressalta que “d'aquelles primigènies Esquadres de Paisans Armats formades per civils a l'actual institució dels Mossos d'Esquadra s'ha mantingut el mateix fil conductor: un cos compost de ciutadania i al servei de la ciutadania”. Buch afirma que la Policia de la Generalitat “ha estat sempre enllaçada de forma indissoluble amb la història de Catalunya”.

Veciana va ser nomenat batlle de Valls a principis de juliol de 1719 i, conseqüentment, cap del primigeni cos policial a la capital de l'Alt Camp. Posteriorment, al 1723, Pere Anton Veciana va ser designa comandant en cap de les Esquadres.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#10 Eusebi, Callús, 22/08/2019 - 11:16

Més enllà del sensacionalisme o de l’interès polític que traspua el contingut d’aquest article, que no comparteixo, crec, en canvi, que el seu titular és cert. Només cal que mireu la primera casella de l’auca del tricentenari o el seu vídeo commemoratiu (0:36-1:33). És només la punta de l’Iceberg.

#9 Eusebi, Csllús, 22/08/2019 - 11:14

Respecte l’article, comparteixo el fons però no la forma. Segons el meu parer, l’argument principal del fundador del cos és obsolet tot i que estic d’acord en que no es poden extrapolar conceptes moderns de servei públic o de policia de proximitat al segle XVIII.

#8 Eusebi, Callús, 22/08/2019 - 11:10

Si voleu conèixer l’origen dels mossos d’esquadra una mica més en profunditat us recomano el llibre “Catalans en armes (1704-1723): l’origen dels mossos d’esquadra” (2014). Encara el podeu adquirir a www.parcir.com o llegir-lo de franc a http://hdl.handle.net/10803/285077.

#7 DM, Masp, 21/08/2019 - 23:57

Aconsello al redactor que avans de parlar d'història, s'informi correctament. Actualment hi ha un departament al propi cos de la PGME on podrà obtenir informació real de l'origen daquest cos.
No el va fundar Veciana, ni molt menys.
Tot i això, obviament i només pels colors de l'uniforme es pot apreciar, va ser fundat a l'ordre felipista.

#6 Conclusió, Chez Titole, 21/08/2019 - 12:18

Malgrat que ho han utilitzat aquesta genteta no tenen res a veure amb els que van morir per defensar els seus principis al 1714, aquests d'ara son una trepa impresentable pero ben pagada a raó de 100 mil euros cap amunt i que arribat el moment es regiraràn el gec i si convè es penjaràn el "yugo i las flechas" de la solapa. El seu cap, un covard.