Publicitat
Política · 10 d'Abril de 2019. 22:04h.

La Generalitat amaga que els Mossos eren botiflers

Publicitat institucional obvia que van ser creats per reprimir els austriacistes

La Generalitat amaga que els Mossos eren botiflers

La Generalitat publica avui una plana sencera de publicitat institucional a diversos diaris -amb el títol 300 anys de Mossos d'Esquadra -en el que explica que els "Mossos d'Esquadra es van crear l'any 1719 sota el nom d'Esquadres de Paisans Armats a Catalunya, tot allunyant-se de les funcions de l'exèrcit".

La publicitat amaga, tanmateix, que van ser fundats per Pere Anton Veciana per reprimir la guerrilla austriacista després de la derrota de la Generalitat el 1714.

La campanya també dóna la idea que els Mossos han estat en servei durant els últims 300 anys encara que explica que "l'any 1868 es van dissoldre per ordre del general Prim i van ser substituïts per la Guàrdia Civil".

"L'any 1877 -continua- es van recuperar i desplegar a Barcelona, i el 1932, durant la Segona República, el president Francesc Macià va canviar el nom del cos pel d'Esquadres de Catalunya".

Dissolts el 1939, van ser recuperats el 1952 com a cos de seguretat de la Diputació de Barcelona i traspassats a la Generalitat provisional després del retorn del president Tarradellas, però van tenir un paper només simbòlic fins a l'acord entre els governs de Jordi Pujol i el de Felipe González a mitjans dels 90 per al seu desplegament com a policia judicial. L'esmentat desplegament no es va completar fins a l'any 2008 amb Joan Saura, d'Iniciativa, de conseller d'Interior.

La publicitat arriba en plena polèmica per la seva actuació durant el referèndum de l'1 octubre i les acusacions de "passivitat policial" durant les declaracions de policies i guàrdies civils al Suprem.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#11 Pepet, Sabadell, 11/04/2019 - 12:49

Si aquesta part de l'Història la va estudiar en Junqueres, està clar que o bé l'ha oblidat o l'amaga a consciència. Que fàcil és enganyar als catalans!

#10 LuisAlb, ZGZ, 11/04/2019 - 09:31

Para muchos los mossos fueron tropas fielmente españolistas, monárquicas y borbónicas.Eran tan españolistas y eficaces que se tomaron como modelo para formar la Guardia Civil. Prat de la Riba, en el siglo XX quiso suprimirlos pues no se fiaba por su manifiesta devoción españolista.

#9 LuisAlb, ZGZ, 11/04/2019 - 09:27

Las localidades se hicieron borbónicas porque los Austrias habían reprimido duramente al campesinado ya en la guerra de los Segadors y después, por ejemplo, en la revuelta de los Barretines. Todos los comentarios anteriores y este son de DV, doctor en Historia. Pongo las iniciales porque ya sabemos que suele pasar en las redwes sociales.

#8 LuisAlb, ZGZ, 11/04/2019 - 09:24

Los primeros Mossos. El proyecto, aprobado en Madrid el 21 de abril de 1719, despliega esquadres en 91 poblaciones de fidelidad borbónica: en total 5.400 voluntarios por toda Catalunya, salvo en el Pirineo, ya defendido por el ejército.

#7 LuisAlb, ZGZ, 11/04/2019 - 09:23

Los Mossos fueron fundados con la autorización de Felipe V. La Real Audiencia propone reclutar milicias armadas y remuneradas en las poblaciones que habían sido fieles a los Borbones y les encarga también velar por el orden público. Les encomienda la lucha contra la guerrilla austracista....etc.