Publicitat
Política · 30 d'Abril de 2021. 17:34h.

La Generalitat, en "fallida insostenible"

Joan García, diputat de Ciutadans: "qualsevol empresa privada així ho acceptaria"

La Generalitat, en "fallida insostenible"

Catalunya està en situació de "fallida insostenible", segons van denunciar diferents partits dijous passat durant la sessió en el Parlament. PSC, Vox, la CUP i Ciutadans es van mostrar crítics amb l'estat de les finances de la Generalitat després de presentar la Sindicatura de Comptes dos informes corresponents als anys 2016 i 2017.

El diputat de Ciutadans Joan García va resumir que "estem en un escenari de fallida insostenible. Qualsevol empresa menys privada així ho acceptaria o així almenys s'hauria d'acceptar". "Continuem depenent del Fons de Liquiditat Autonòmica i ara veurem què fan amb els fons covidi i els fons europeus", va afegir.

"Vagin a negociar a Madrid, vagin a negociar un nou sistema de finançament, no deixin la cadira buida en el Consell de Política Fiscal i Financera i treballin per a tots els catalans", va pregar García.

Per part seva, el diputat del PSC, Òscar Ordeig, va denunciar que el 2017 el deute de la Generalitat era de "70.000 milions d'euros" quan en 2010 era "28.000 milions". De la mateixa manera va criticar els "vuitanta-cinc mil contractes formalitzats el 2017. També ens agradaria que ens digués per què puja un 100 per cent respecte el 16. Hi havia uns quaranta i escaig mil, llavors puja a 85.000".

Finalment, va apuntar que "molts consorcis no presenten els comptes. També això no ho puc entendre. Un consorci que rep tots els diners de la Generalitat i que no presenta ni els comptes a la Generalitat".

ordeo.jpg

El diputat de Vox Antonio Gallego va considerar que "a mitjans del 2021 haver de parlar dels comptes del 2016 és bastant al·lucinant". "Aquest any 2021 estem amb els pressupostos prorrogats del 20, però és que el mateix va passar al 16. El mateix va ocórrer al 18. El mateix va ocórrer al 19", va remarcar.

"En els últims set anys només hi ha hagut dos pressupostos. Dos. I el de l'any 2020 es va aprovar fora de termini i sense tenir en compte les conseqüències de la pandèmia del covid. Per tant, van néixer morts, eren lletra morta", va afegir.

"Continuem sent la comunitat autònoma amb més deute públic d'Espanya, triplicant-la en els últims deu anys. Hem triplicat el deute de Catalunya en els últims deu anys. Seguim amb el ràting de bo escombraries. Ningú en el món ens deixa un euro. Ningú, ningú", va manifestar.

"Hem crescut, el 2020, per sota de la mitjana espanyola. Madrid ens supera en termes de PIB amb un milió menys d'habitants i acapara sis vegades més inversió que Catalunya. I 5000 grans empreses menys que el 2017", va sentenciar.

72931-vox.jpg

La diputada de la CUP, Montserrat Vinyets, reconeix "la delicada situació financera de la Generalitat a 31 de desembre del 2016 i a 31 de desembre del 2017 pel fet que el romanent de tresoreria i els fons propis són negatius per l'elevat endeutament financer i pels compromisos de despesa adquirits amb càrrec a futurs exercicis".

"Volem ressaltar que en tots dos informes s'exposa el gran nombre d'ens inclosos en el compte general. No ha permès realitzar una auditoria financera de legalitat i de gestió d'aquells ens que formen part del sector públic. Doncs bé, sense auditories operatives no anem absolutament cap part", va considerar.

9393-cup.jpg

Finalment, la diputada del PP, Eva Parera, va afirmar que "s'ha fet molt malament la feina, enfonsant la reputació de Catalunya. Els hi estan robant el futur a milers de catalans, que comencen a veure com tenen la necessitat de traslladar-se a altres ciutats de la resta d'Espanya o fins i tot de la resta d'Europa si volen un futur millor". "I això tampoc ens ho podem permetre, i més ara que la crisi generada pel seu procés i les seves decisions de govern se suma la crisi sanitària i econòmica derivada de la covid-19", va sentenciar.

39984-ppc.jpg

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#7 Generalitat Inc., Chez Titole, 01/05/2021 - 13:31

No descartem que nomenim com a assessors financers la Corinna i el seu amic ara de baixza laboral i disponibles pel que calgui especialment en el terreny de les inversions. Tot i que ben mirat no hi deu haver massa diferència amb els tècnics que hi ha actualment al govern.

#6 Marcial Heredia, departament de economia, 30/04/2021 - 20:27

Tranquilícense, es un circo público, no puede quebrar. Subimos los impuestos autonómicos, chantajeamos a Sancho para que avance fondos de liquidez autonómica, y santaspascuas. Vale que con los entes y chiringuitos se nos fue la mano, pero aquí el más tonto se ha hecho independentista, quiere vivir de ello y nos quiere votar ¿Qué hay de malo?

#5 A., Barcelona, 30/04/2021 - 19:07

Mentres el noi Waterloo cobri 1 m d'euros i vagin regant els de TV3 i productores afins, els funcionaris del llaç i els xiringuitos des de Momium, el cortijo de la Paluzie i totes les associacions culturals i esportives rentacervells la "seva" Catalunya va bé. El demés els importa una me*r_da. Per ells quant pitjor, millor

#4 Luigi., Barcino, 30/04/2021 - 18:55

En dicha sesión varios partidos votaron en grupo a favor de la comparecencia de Aragonés ante el Parlament pero en el caso de Vox, que pedía lo mismo , hicieron una votación aparte y votaron NO.
Todo un circo.

#2 BJMR, Bilbao, 30/04/2021 - 18:43

Dice el refrán que se recoge lo que se siembra, y en Cataluña lo están recogiendo con creces.
¡Échenlos antes de que sea demasiado tarde, si es que ya no lo es!