Publicitat
Política · 6 de Febrer de 2009. 11:17h.

La Generalitat expulsa 13 joves d'un centre de menors

El Síndic de Greuges ho considera "irregular" i en demana la readmissió

La Generalitat expulsa 13 joves d'un centre de menors

La consellera Capdevila

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha considerat "irregular" l'expulsió de 13 joves d'un centre de menors del Departament d'Acció Social i Ciutadania per haver estat considerats majors d'edat després d'unes proves mèdiques i ha demanat a la conselleria la seva readmissió.

La resolució del Síndic fa un repàs dels casos dels 13 menors d'origen subsaharià expulsats del centre El Bosc el 18 de desembre de 2008 per haver estat considerats majors d'edats, arran d'unes proves mèdiques de determinació de l'edat. La revisió dels casos permet constatar l'existència d'irregularitats en els procediments d'atenció dels menors pel que fa a la tutela, la notificació de resolucions administratives i la manca de coordinació en la derivació a la xarxa d'adults.

Ribó constata que es van expulsar els menors, tot i que disposaven d'un passaport que certificava que eren menors d'edat i que no es tenia cap informe policial que certifiqués la falsedat del document. En cap moment, la  DGAIA va tutelar els menors, ni va tramitar la documentació que els autoritzés a residir legalment a l'Estat espanyol.  Els menors expulsats tampoc van gaudir del dret a ser escoltats ni tampoc se'ls va notificar la resolució administrativa d'expulsió i, per tant, no van poder exercir el seu dret de defensa.

La resolució del Síndic deixa clar que els resultats d'unes proves mèdiques que proporcionen únicament un grau d'aproximació a l'edat real dels subjectes no poden tenir més valor que els documents administratius que acrediten la minoria d'edat dels nois.

El Síndic ha suggerit també al Departament d'Acció Social i Ciutadania l'elaboració d'un protocol d'actuació que especifiqui el circuit d'intervencions i criteris d'actuació en cas de dubte respecte a la minoria d'edat dels menors no acompanyats.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Ona, Valls, 06/02/2009 - 20:28

Que els tornin "tots" al seus països. Aqui no es pot aguantar tanta factura social

#2 pep, manresa, 06/02/2009 - 17:31

Perdoneu la meva ignorància, però..

Després de ser expulsats on van anar..?

Si ara mateix corren per aquí, de què viuen..?

No seria més lògic retornar-los al seu país..?

No tenim prou problemes de crisi, atur, inseguretat, contaminació..

#1 RIBÓ VIU EN UN NÚVOL, bcn, 06/02/2009 - 12:30

Vagi un cap de setmana al centre ALCOR al carrer Ramon Turró de BCN i esperi una estona davant , llavors veurá la realitat del carrer i amb sort no li trencaran la cara i desprès li robaran tot.Els menors magrebins han de ser retornats als seus païssos.