Publicitat
Política · 31 de Març de 2009. 20:51h.

La Generalitat obrirà 'ambaixada' a l’Alguer

Carod anuncia la iniciativa per a "estabilitzar les relacions entre els dos territoris"

La Generalitat obrirà 'ambaixada' a l’Alguer

El vicepresidente del 'Govern' y el síndico del municipio de l'Alguer, Marco Tedde, durante el acto de firma del convenio para la promoción del uso social de la lengua catalana y la difusión de la cultura catalana (foto: Eva Guillamet)

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha anunciat aquest dimarts l’obertura abans de l’estiu d’una seu de representació de la Generalitat al municipi de l’Alguer per dotar d’un “plus d’estabilitat” les relacions entre els dos territoris. “Ha arribat el moment que el Govern pensi en establir una representació pròpia, no només pels vincles culturals i lingüístics entre Catalunya i l’Alguer, sinó també pels socioeconòmics”, ha manifestat el vicepresident del Govern, que ha signat amb el síndic del municipi de l’Alguer, Marco Tedde, un conveni per a la promoció de l’ús social de la llengua i la difusió de la cultura catalana.
 
Segons el conveni signat, la Generalitat i l’Ajuntament de l’Alguer estudiaran la viabilitat que la Generalitat tingui una representació estable a la ciutat, tal com havia sol·licitat el passat mes de juliol el síndic alguerès. No tindrà rang de delegació a l’exterior sinó que es tractarà d’una seu de representació de la Generalitat com la que l’executiu ja té a la Catalunya del Nord (Perpinyà), tenint en compte que són territoris que comparteixen una mateixa llengua i una mateixa cultura.

En les properes setmanes es concretarà el projecte que, segons ha dit, serà una realitat probablement abans de l’estiu. Segons el vicepresident, l’obertura d’aquesta representació de la Generalitat és un pas més per aconseguir l’objectiu de “reconstrucció de la unitat d’acció dels territoris de parla i cultura catalana, des del reforçament dels vincles culturals i lingüístics, però també de millora dels serveis i les condicions de vida dels ciutadans. Ens interessa impulsar la cultura, l’economia, el comerç, el transport, els serveis, en benefici de la ciutadania”.

És en aquest objectiu que s’emmarquen projectes “sòlids” com la refundació de l’Institut Ramon Llull (en el qual també participa l’Ajuntament de l’Alguer) o la construcció de l’Espai Català Transfronterer.
 
Carod ha dit que la millora de les connexions (aèria i marítima) entre Catalunya i l’Alguer ha incrementat “les oportunitats d’enriquiment mutu”, especialment en sectors com el turisme que, juntament amb l’agricultura i l’artesania, són els principals motors econòmics de l’Alguer. Només el passat mes de febrer 520.000 persones van viatjar entre Catalunya i l’Alguer per via aèria.
 
En els mateixos termes s’ha expressat el síndic del municipi de l’Alguer, Marco Tedde, qui ha destacat que l’obertura de la seu de representació de la Generalitat permetrà “reforçar les relacions culturals i polítiques” entre dos territoris i dues institucions que comparteixen “un projecte comú”, tant des del punt de vista cultural, com lingüístic i econòmic.

Tedde s’ha mostrat “optimista davant dels capítols que escriurem conjuntament i amb sincera col·laboració”. Així mateix, ha expressat la seva “certesa” que l’ “acte reforça la nostra convicció que amb la nostra cultura i amb la nostra política afavorirem el progrés econòmic i intel·lectual” dels dos territoris.
 
Més enllà de la instal·lació d’una representació de la Generalitat a l’Alguer, el conveni signat, amb una vigència de deu anys, estableix també que les dues institucions promocionaran l’ensenyament i l’ús social del català i impulsaran accions de difusió de la cultura.

De fet, tal com ha recordat Carod, Catalunya i l’Alguer mantenen intenses relacions des de fa disset anys, tant amb l’Ajuntament com amb diverses entitats, amb l’objectiu de promoure conjuntament el coneixement i l’ensenyament de la llengua catalana i de la realitat cultural dels dos territoris. El 2004 la Generalitat i l’Ajuntament de l’Alguer van signar un conveni per impulsar el projecte La Costura, escola algueresa, projecte europeu, per garantir una línia d’ensenyament en català i en italià en una escola maternal.

Per aquest curs 2008-2009 el Govern ha subscrit un nou conveni per impulsar aquest mateix programa a l’Escola San Giovanni Bosco, per donar continuïtat i fermesa a una línia d’ensenyament trilingüe (català-italià-anglès) a l’etapa de tres a sis anys.
 
A banda, al llarg dels últims anys el Govern ha impulsat projectes de forma conjunta amb entitats com el Cercle de Defensa i Difusió de la Llengua i la Cultura Catalana (CDDL), l’Obra Cultural de l’Alguer o Òmnium Cultural de l’Alguer. Destaca el Projecte Joan Palomba, que Òmnium Cultural, l’Ajuntament i la Generalitat van posar en marxa el 1998 i que organitza classes de català a les escoles públiques alguereses. En concret, ofereix una hora setmanal de classe de català als 11 cursos d’educació curricular (tres d’infància, cinc de primària i tres de secundària). Actualment inclou 1.700 escolars en edats compreses entre els tres i els 13 anys.

El Govern ha posat en marxa altres projectes conjuntament amb Òmnium Cultural de l’Alguer, com el Servei de Normalització Lingüística, cursos de català per a adults amb la possibilitat de matricular-se al Certificat Internacional de Català, una escola d’estiu per a mestres o una escola d’expressió oral.

Publicitat
Publicitat

45 Comentaris

Publicitat
#45 ella, Barcelona, 01/04/2009 - 20:20

Yo creo que se podría contruir un puente hasta El Alguero. Podria llamarse puente carod rovira y con unos 7500millones de euros se podria contruir y seria la rehostia. es justo lo que necesitamos. Adelante carod libertador de los paisos catalanes ohh sii

#44 nen de Moia, MOIA, 01/04/2009 - 17:09

No entiendo que una Región de España como es Cataluña debe ir abriendo embajadas. Parece un chiste o aquí alguien está haciendo su Agosto......

#43 Maria, Barcelona, 01/04/2009 - 16:23

I per a quan s'obrirà una ambaixada al desert del Sàhara, al mont Everest, a La Lluna...?:

#42 Rosamaria, Barcelona, 01/04/2009 - 14:38

I quan obrirem ambaixada a Espanya? Perquè això si que seria una gran noticia. El que passa és que com que ell s'ha venut ja ha Espanya te que anar obrint ambaixades per altres llocs, suposo que per anar col.locant la parentela. Patètic!

#41 Miquel, Vic, 01/04/2009 - 14:01

Doncs Kopotkrin t'ha informat malament de la persona,el país i de l'ambaixada. I ja tindries de saber que a Vic la producció de xoriço es minoritaria i orientada basicament a la immigració espanyola (i els fantasmes)