Política · 2 de Febrer de 2015. 15:58h.

La Generalitat paga 97.600 euros cada any pel llegat de Josep Benet

Per la cessió del fons bibliogràfic i documental de l’exdiputat

La Generalitat paga 97.600 euros cada any pel llegat de Josep Benet

Josep Benet, en una imatge d'arxiu

La Generalitat paga una renda vitalícia a la família de l’exdiputat pel PSUC al Parlament, Josep Benet i Morell, el qual fou també director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya. Aquest diners, que s’abonen anualment, són arran de la cessió del fons bibliogràfic i documental de Benet, cedit l’any 2000.

La diputada del PP, Alícia Alegret, en efecte, va preguntar al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, per aquests pagaments en la comissió parlamentària sobre la partida pressupostària d’aquest Departament. “A l’annex d’inversions reals de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni es preveu una partida d’una renda vitalícia al senyor Josep Benet i Morell, de 97.600 euros”, assegurava.

“El desembre de l’any 2000, ja sé que, per tant, l’origen no és seu però sí que l’ha continuat en aquests darrers anys, el Consell Executiu del Govern Pujol aprova una renda vitalícia que, pel que es veu, se segueix abonant a la vídua del senyor Josep Benet, de 89.000 euros, en aquell moment eren 89.000 euros, en aquests moments són 97.600 anuals”, afegia.

La diputada explicava també que “l’acord preveia que el fons es dividís en dues parts, la part bibliogràfica del Centre d’Història Contemporània de Catalunya i la documentació personal que havia d’anar a l’Arxiu Nacional de Catalunya”.

“En el pressupost del 15, com he dit, s’abonaran 97.600 euros, per tant, des de l’any 2000 la família ha rebut més d’1.300.000 euros per aquest fons”, afirmava abans de preguntar que “renda vitalícia per un fons concret del senyor Josep Benet? Ningú controla o fiscalitza aquest acord? No l’han revisat? El dia que falti la vídua això se seguirà pagant als fills? No té límit? Val aquest fons 1.300.000 euros que s’ha pagat amb aquests quinze anys?”.

A més, Alegret deia que “les informacions que tenim, i no sé si són certes i, per tant, conseller, m’agradaria que les confirmés avui, és que el fons no està plenament en mans de la Generalitat, del seu departament, ni està al Centre d’Història Contemporània, ni a l’Arxiu Nacional de Catalunya, sinó que, efectivament, el continua tenint la família, la vídua, i que si algú el vol consultar ha de demanar-li permís”.

Mascarell va respondre que acords d’aquest tipus afecten “bàsicament un patrimoni, afecta normalment una persona, i afecta normalment el cònjuge, el marit o la muller de la persona. Això és normalíssim, és l’habitual, i això habitual és el que ha anat succeint. Què vol, que ens posem a valorar si la família ha viscut més del que havia de viure? Vol que ens posem a avaluar això?”.

Josep Benet (Cervera, 1920 - Sant Cugat del Vallès, 2008) va ser un polític i historiador, considerat una de les figures més destacades del catalanisme polític. Com a parlamentari fou membre de la Comissió dels Vint que va redactar l'avantprojecte d'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 1979. Va ser senador, diputat i un dels protagonistes de la transició. Benet va estar vinculat al PSUC.

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#18 Alex, Barcelona, 04/02/2015 - 18:23

Aleshores no és un llegat....Per aquest preu ja s'ho poden quedar els da la familia...Si téns un fons documental,el dones o no....Però de llogar,la Generalitat no hauria de pagar un duro....Aqui tothom es PSUC i PODEMOS però ens agrada la pasta més que cagar drets.....

#17 Marcel, Barcelona, 03/02/2015 - 14:37

I qui ho cobra?

#16 Manolo, Barcelona, 03/02/2015 - 12:38

Es el pago en especies que los de CIU le entregan anualmente por su colaboración en su día a favor de Pujolet

#15 Raquel Martín Serrano, Viladecans, 03/02/2015 - 10:42

hasta la fecha, pero muchos poquitos dados desde cualquier Administración (Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputaciones, CC.AA. o Estado) hacen un muchito que de ben segur al poble ober de la Catalunya lliure tan cacareada por las subvenciones de aquí necesidades básicas por cubrir tiene.

#14 Raquel Martín Serrano, Viladecans, 03/02/2015 - 10:41

gabelas o gabelazas que diría Feliciano Baratech, desde cualquier origen público para cualquier finalidad debería estar prohibido por Ley, mientras tanto derechas e izquierdas que propagan la justicia social deje de ser un concepto teórico y pase a práctico. Ya se que serán 4 chavos, lo cobrado