Publicitat
Política · 5 de Desembre de 2014. 13:21h.

La Generalitat passa de puntetes sobre el general Prim

Commemoració del bicentenari sense cap representant del Govern ni de l’Ajuntament

La commemoració del bicentenari del naixament del reusenc Joan Prim i Prats (1814-1870), més conegut com el general Prim, ha passat pràcticament despercebuda a Catalunya. El principal acte ha estat auest matí a l’estàtua del Parc de la Ciutadella, a pocs metres del Parlament, sense la presència de cap representant del Govern o de l’Ajuntament de Barcelona.

La cerimònia, en el transcurs de la qual s’ha dipositat una corona de flors, ha comptat amb la presència només de la directora general de la Societat General del Bicentenari, María José Rubio; la duquessa de Prim, el cònsol de Mèxic a Barcelona, un representant de la societat Mexcat i altres autoritats civils i militars.

El cònsol l’ha definit com “el millor estadista català i el major militar espanyol de la seva època” alhora que ha explicat que “sempre el tindrem en un lloc destacat entre els prohoms que van ajudar a Mèxic en la segona independència del país”.

Prim es una persona recordada a Mèxic perquè va participar inicialment, al capdavant de tropes espanyoles, en el que després seria l’intent de restauració de Maximilià. Però posteriorment signà el conveni de La Soledad (1862) amb les autoritats mexicanes, el qual va significar la retirada definitiva de l’expedició militar espanyola.

Però, en l’any del Tricentenari, és una figura incòmoda per la seva condició de militar i per la seva participació en la política espanyola. També és qüestionat perquè l’agost del 1843, quan era governador militar de Barcelona, va ser l’encarregat de combatre i reprimir la revolta de la Jamància.

L’acte ha acabat amb la interpretació, per una banda militar. d’algunes peces de l’època en honor del general com l’Himne a Prim o la Polka de Prim a més de l’himne espanyol.

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#9 Jorge Aparicio, Vic, 13/06/2017 - 10:17

Compatriotas Mexicanos !. Se que a mas de uno le da orgullo en saber que uno de nuestros compatriotas están en el extranjero representando dignamente nuestro país. Pero hay que despertar porque la verdad es contraria e ilógica a cualquier razonamiento. Los invito a que luchen por su país y vean el tipo de personajes que están representándolos.

#8 Correcamino, Barcelona, 07/12/2014 - 08:32

Los nacionalista, pasan de todo lo que no sea nacional separatismo.
Un figura tan importante a nivel internacional como fue el General Prim, deberían estar orgulloso que era catalán.
En cambio se acuerda de otros que solo han llevado a Caralunya a problemas

#7 Ben, Reus, 06/12/2014 - 11:02

El Prim, a Reus, ciutat on malauradament va néixer, només és una estàtua on s'hi caguen els coloms i al voltant de la qual hi juguen els nens i nenes que ben aviat seran ciutadans de la República Catalana.

#6 jordi, ,, 06/12/2014 - 09:00

Los nacionalistas tienen una memoria corta para los catalanes que engrandecieron su país: España.
Ellos sólo homenajean a las mediocridades que sólo representan al pais petit.

#5 Albert Torras Corbella, Barcelona , 06/12/2014 - 00:07

L'homenatge i ofrena d'avui era un acte privat que feien MEXCAT i la Sociedad Bicentenario, en relació al paper de Prim a Mèxic el 1862 i prou.
La Generalitat i l'Ajuntament no eren els organitzadors, només eren convidats. I cal dir que l'Ajuntament ha posat totes les facilitats per fer l'acte