Publicitat
Política · 12 de Novembre de 2013. 14:10h.

La Generalitat qüestiona la Transició

Més de 30 experts es preguntaran si "va ser realment modèlica?"

La Generalitat qüestiona la Transició

Ortega

El III Col·loqui Internacional del Memorial Democràtic reuneix els dies 13, 14 i 15 de novembre 30 experts nacionals i internacionals al Museu d'Història de Catalunya. Hi tindran veu molts dels protagonistes de l'època: Macià Alavedra, Raimon Obiols, Eulàlia Vintró, Narcís Serra, Manuel Milian Mestre o Josep Fornas. Protagonistes de l'època, acadèmics i polítics aboquen la transició des d'una mirada crítica i es qüestionen sobre el canvi de cicle.

"Va ser realment modèlica, la transició?", "Està esgotat el model d'aleshores?", "cal un nou procés per a encaixar en l'Europa actual?". Aquestes són algunes de les qüestions claus que s'abordaran. El congrés pretén revisar la transició des d'una perspectiva crítica de forma volgudament àmplia: comptant amb estudiosos nacionals i internacionals i així mateix, amb bona part dels protagonistes del procés. 

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, presidirà la sessió inaugural a l’Auditori del Palau de la Generalitat. El simposi inclourà ponències tan destacades com la del president-relator del Grup de Treball sobre desaparicions de l'ONU, Ariel Dulitzky, la de l'exministre Narcís Serra a l'entorn de l'evolució de les forces armades, el filòsof Jordi Pigem sobre "el canvi de cicle", l'expert en ètica, Francesc Torralba, o l'especialista en construcció de pau, Dhyani Ywahoo.

Per a l'anàlisi de la transició, el congrés compta amb estudiosos com Gregorio Morán, Borja de Riquer, Santos Juliá o Andreu Mayayo, i amb protagonistes de l'època com  Macià Alavedra, Raimon Obiols, Manuel de Sárraga, Eulàlia Vintró i Josep Fornas. D'altres ponències destacades són la que sota la qüestió "Cap a una segona Transició?"reuneix experts com l'historiador Joan Maria Thomàs, el periodista Francesc-Marc Álvaro o el politòleg Jaume López, o bé la taula rodona que, amb mirada cap al futur, debatrà sobre les transicions a la Unió Europa en el marc d'una crisi com l'actual, amb els representants polítics: Maria Badia, Santiago Fisas, Raül Romeva, Salvador Sedó i Jordi Solé.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#7 JJ, BCN, 13/11/2013 - 09:14

100% modelica per a qualsevol regim dictatorial que vulgui "salir de rositas" I mantenir tots els nuclis de poder sota el seu control.
Tant criticar a Sudamerica I alla si que han acabat posant algu (pocs, la veritat) a la preso.

#6 Jota, Terrassa, 12/11/2013 - 17:11

No se si fue modélica o se podría haber mejorado
pero se que fue la que todos los que vivimos esos momentos aceptemos con ilusión

Lo que no me parece modélico es el momento que nos está tocando sufrir

#5 Casper, Bcn, 12/11/2013 - 17:01

Mira la chochito loco saliendo de palacio con las tareas del día. Que mona ella.

#4 Cada vez, más claro, 12/11/2013 - 15:00

La Transición española es ejemplo de transición democrática en el mundo, al parecer solo cuestionada ahora x los q quieren elecciones plebiscitarias a lo Adolfo. Los indepes están avergonzando a los catalanes. Deberían plantearse la posibilidad de volver a Kosovo voluntariamente, antes d q sea tarde

#3 roberto alcazar, tgn, 12/11/2013 - 15:00

es pot questionar la transicio i la constitucio del 78, ara be: dos acotacions (segurament no les uniques), teniem politics de molt mes nivell que tenim ara, i d'altra des de 1978 fins aqui, gracies a la CE tenim estatut i un important nivell d'autonomia, ara ja es pot dir que va ser tot un desastre