Publicitat
Política · 4 de Gener de 2014. 08:36h.

La Generalitat ressuscita l'ingrés a la Francofonia

Maragall ja ho va proposar el 2005 i va ser acollit com una 'maragallada'

La Generalitat ressuscita l'ingrés a la Francofonia

Francesc Homs i Carles Viver i Pi-Sunyer, en una foto d'arxiu

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) recomana que, en cas d’independència, Catalunya s’adhereixi a la Francofonia -unió de més d’una cincuentena de països francòfons, entre els quals està Andorra-, dins les propostes de cooperació entre territoris.

L’adhesió a la Francofonia, en efecte, ja va ser plantejada l’any 2005 pel llavors president de la Generalitat, Pasqual Maragall. En aquella ocasió, Maragall fins i tot va arribar a anunciar-ne la incorporació de Catalunya després d’entrevistar-se amb el ministre francès d’Afers Exteriors, Michel Barnier, però la proposta va ser acollida com una maragallada, fins i tot dintre del tripartit.

Ara, el CATN, en l’informe entregat a finals de desembre al Govern, proposa que una Catalunya independent reforci els "espais de cooperació territorial i entre institucions, entitats i persones en l'àmbit de la llengua i la cultura que se situen més enllà de les fronteres administratives”.

En aquest sentit, apunta que l'Estat català hauria d'atendre "els drets lingüístics i culturals de tots els seus ciutadans en tota la seva diversitat, participant activament en els organismes de promoció d'aquestes llengües i cultures".

"Per proximitat i tradició, pel fet que la comunitat francòfona de nacionalitat francesa o de països africans a Catalunya és molt nombrosa –un 15 per cent de la població catalana parla francès– o pels interessos derivats dels intensos intercanvis comercials, podria ser desitjable que Catalunya s'incorporés a la Organització Internacional de la Francofonia", expliquen.

La Francofonia és una organització internacional creada el 1970 i representa els països i regions que tenen la llengua francesa com a primera llengua, on hi és habitual o també on hi ha una notable vinculació amb la cultura francesa.

Comprèn 57 estats membres –tres com a associats, com és el cas d’Andorra– i vint observadors. El seu objectiu és la promoció de la llengua i la cultura franceses, intensificant la cooperació entre els seus membres.

Publicitat
Publicitat

129 Comentaris

Publicitat
#85 angel, catalunya no es ecspaña, 08/01/2014 - 00:50

A todos los catalanes que sienten españoles, ¿estais de acuerdo pagar más a España que a Francia? Luego no os quejeis que España es cara. Hipócritas.

#84 tolstoi, Manresa, 06/01/2014 - 20:49

Lo mejor seria a Venezuela, Uganda; Bolivia.... entre Maduro y el pajarito que le habla y Mas conversando con Companys harian pareja y sociedad.

#84.1 angel, catalunya no es ecspaña, 08/01/2014 - 00:48

que poca capacidad de cerebro tienes macho.

#83 Protágoras, bcn, 06/01/2014 - 20:15

Francia estará encantada pero pondrá una condición; que Cataluña pase a ser una provincia más de Francia y que los niños de la provincia de Cataluña Sur practiquen la inmersión lingüística en francés, -para no segregar a los niños por lengua-, igual que sucede hoy en la Cataluña Norte.

#82 Erasmus, Amposta, 06/01/2014 - 13:12

No serà gaire difícil. De fet, hi ha una pila de periodistes, economistes, tècnics, artistes subvencionats, sindicalistes.... que fa temps que practiquen el francès amb els poderosos de la nostra terra

#81 J, Vilajuïga, 06/01/2014 - 12:35

Bona ideia, recordem que va ser Carlemagne el fundador de Catalunya.
També seria preferible que el Barça i l'Español juguessin a la lliga francesa.
Tot el que ens acosta a França ens fa mes europeus, España, la Inquisición, el "muera la inteligencia"(Millan Astray) i el "Que inventen ellos" Unamuno.