Publicitat
Política · 28 d'Octubre de 2020. 08:25h.

La Generalitat vol enviar satèl·lits a l'espai

El Govern planeja crear una agència espacial

La Generalitat vol enviar satèl·lits a l'espai

El Govern invertirà 2,5 milions d'euros per crear entre 2020 i 2021 una agència espacial i posar en òrbita dos primers nanosatèl·lits, dedicats a millorar la connectivitat i observar la terra, en el marc d'una estratègia que busca impulsar un nou sector econòmic i generar 1.200 llocs de treball.

Aquesta estratègia, batejada com NewSpace, ha rebut aquest dimarts la llum verda de la Generalitat, que preveu una inversió de 18 milions d'euros en quatre anys. "El nostre objectiu és convertir Catalunya en un país digital, no només com a consumidor sinó també com a productor de tecnologies digitals", ha assegurat en declaracions a la premsa el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

Les primeres iniciatives que portarà a terme la Generalitat són la creació de l'agència espacial de Catalunya, un instrument que considera necessari per desplegar les polítiques d'aquest sector, i el llançament de dos nanosatèl·lits, als quals seguiran altres fins a crear en quatre anys "una constel·lació", integrada per mitja dotzena.

De fet, el Govern ja ha posat en marxa la licitació de la fabricació d'aquests dos satèl·lits, que serviran per "generar dades que posarem a disposició de la indústria", i impulsar així un sector que Puigneró ha denominat com "la nova economia de l'espai".

Els serveis digitals que es podran desenvolupar a partir d'aquests satèl·lits són variats i van des de l'observació i seguiment dels incidents meteorològics a el control de cultius o de ramats situats en llocs de difícil accés com el Pirineu, a més de l'anàlisi de la contaminació atmosfèrica o de la capacitat dels embassaments. Una altra línia de treball és l'impuls que suposaran per a la millora de la connectivitat, de la mà del 5G i de l'Internet de les Coses.

El conseller està convençut que en aquests moments de dificultats per la crisi s'obre una oportunitat única per llançar una estratègia que impulsarà un sector d'alt valor afegit, capaç de crear uns 1.200 llocs de treball i de generar una facturació de 300 milions d'euros en tres o quatre anys.

A nivell global, el conseller ha subratllat que en els propers 5 anys està previst que es llancin més de 3.500 satèl·lits d'aquest tipus, i que el sector creixi a un ritme del 20% anual fins arribar a una facturació d'uns 4.000 milions d'euros en 2025.

El sector tecnològic català ha crescut a un ritme de generació d'ocupació de l'10% anual en els últims temps, un factor que anima la Generalitat a apostar per activitats basades en la tecnologia com la indústria de l'espai.

Puigneró ha expressat la seva esperança que el Govern espanyol "no imposi restriccions" a el desenvolupament d'aquest nou sector per part de la Generalitat. "Les competències de l'espai a la zona on orbiten els nanosatèl·lits no són exclusives de l'Estat, són com aigües internacionals", ha dit.

Publicitat
Publicitat

49 Comentaris

Publicitat
#46 Ideas, BcN, 29/10/2020 - 14:10

Podrían enviar a la Rahola y luego cortarle el cable.

#45 Flanagan, Tabarnia City, 29/10/2020 - 09:03

elcatalan.es/el-prestigioso-the-guardian-se-mofa-de-la-ocurrencia-espacial-del-govern-de-la-generalitat

#44 Ramón, BCN, 29/10/2020 - 09:01

De fantasías también se vive, pero quizá algunos quieran ver si encuentran un lejano planeta al que le puedan llamar Nou Catalunya, o Narnia, no sé, y fundar allí su tan ansiada república catalana, ojalá lo consiguieran, si hace falta les buscamos todos los cohetes necesarios y se piren, para que sean felices en su fantástico nuevo mundo.

#43 Cine de Barrio, Chez Titole, 29/10/2020 - 08:53

Drama: Un savi català munta un coët impulsat per Ratafía al Masnou y la Generalitat el subvenciona i li dona un pilot per anar a l'espai, un tal Benach expert en tunejar cotxes oficials, el coët s'enlaira una mica fins que cau a Galapagar a ca la Monyos i es rebut amb estelades, pero els fatxes munten un "escratche" i calen foc al coët que peta

#42 pepe, andorra, 29/10/2020 - 02:17

si no fuera pq han sido la autonomia q mas ha recortado en sanidad y economia social me estaria des.cojona.ndo tres dias seguidos de la risa....¿He sido el unico q se acuerda de tony leblanc y su peliculon el astronauta? Si es q la realidad siempre supera a la ficcion.....Al final, cada uno tiene lo q se merece, sobre todo en BCN y resto de autonom