Publicitat
Política · 13 de Febrer de 2020. 11:10h.

"La gent que té com a llengua materna el català s’ha tornat independentista"

Toni Cruanyes: "s’hi han tornat per la situació política"

"La gent que té com a llengua materna el català s’ha tornat independentista"

El presentador del TN de TV3, Toni Cruanyes, en una entrevista a El País, considera que "el públic que segueix TV3 l’uneix el sentiment de vinculació amb la llengua catalana, que és el que ens fa diferents de la resta de televisions. La gent que té com a llengua materna el català s’ha tornat independentista".

"No és que TV3 els hagi fet independentistes, és que ells s’hi han tornat per la situació política. Un 70% o 80% dels que tenen el català com a llengua materna s’ha fet independentista, i passa a l’inrevés amb el castellà", afegeix.

Craunyes considera que "no estem davant d’una societat dividida, la gent viu amb tranquil·litat i tothom parla amb tothom. Però és veritat que els consums culturals estan molt vinculats a aquestes dues grans realitats, la catalanoparlant i la castellanoparlant, i que les confluències són poques. TV3 està, entre cometes, segrestada per aquesta realitat social, i a TV3 li queda molt per fer, i pot fer molt més, per superar-ho".

També assenyala que "seria molt bo que hi hagués una televisió privada en català. De fet, trobo un escàndol que a aquestes altures cap televisió privada espanyola emeti en català, és un escàndol que 30 anys després no ho facin. Són els que no practiquen aquesta diversitat els que acusen de manca de diversitat". "Crec que tenim un excés de programes d’informació. Hauríem de fer més entreteniment", admet.

"El que diferencia els catalans de la majoria de territoris de l’Estat va ser la revolució industrial. Aquesta voluntat de pervivència és especialment interessant en una societat com la catalana, que ha viscut moltes voluntats d’aniquilació cultural o fins i tot institucional", conclou.

Publicitat
Publicitat

31 Comentaris

Publicitat
#22 Miquel, Girona, 14/02/2020 - 13:54

També hi ha de parla castellà independentista, no és un tema de idioma independència.. i també de parla català unionista, lo seu referèndum i el que surti clar. si es Si doncs Sí i si és no doncs no, i endavant i prou bloqueig...

#22.1 pepe, andorra, 14/02/2020 - 22:46

a ver si lo entiendo, si se habla en en España es castellano y si se habla en Mexico es español....Curioso, claro q lo de catalano parlantes unionistas ya es la leche, pq los únicos unionistas q conozco fuera del fútbol son los q hay en Irlanda del note y los unionistas de la guerra civil de USA. Y el referendum ese, tambien para autonomia de BCN

#21 LuisAlb, Tabarnia, 14/02/2020 - 10:56

A ver señor Cruanyes, ojo, está usted seguro que todos los indepes a los que alude tienen aspecto de catalanes autóniomos?

#20 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 13/02/2020 - 22:24

Este tipo es lo que se llama un CÍNICO, así, con mayúsculas. Listillo, cerremos teleseparatismo unos años y a ver si la gente sigue siendo nacionalseparatista. ¿Cómo, que no? Porque sabes de sobra que sois una de las patas de la fábrica del odio supremacista amarillo.

#19 Joan del Bages, Manresa, 13/02/2020 - 21:48

Però a veure, ximplet, i tu qui ets per fer afirmacions com aquesta ? Ja hi tornem a ser com quan els actors o cantants pontifiquen com si fossin catedràtics. I sempre progres. Com pots dir ho d'un 80 % ? Amb quina base ? Au, dedicat a fer de presentador del TN i sobrerot no tornis a donar les campanades de cap d'any. El raïm se'm va indigestar

#18 Neferu, Barcelona, 13/02/2020 - 20:49

¡¡Mentira!! 1º. En catalunya hay otras TV privadas que emiten en catalán y ninguna fomentan el odio hacia los NO catalanes ni España, ni miente ni tergiversa, como lo hace TV3. 2º Yo tengo amigas y amigos cuya lengua materna es el catalán y NO SON INDEPEN, porque tienen las neuronas sanas y activas