Publicitat

Mas admet ara que la independència va ser "un engany"

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista a El món a RAC1 ha reconegut que la declaració d'independència del 27-O va ser "un engany". "Tots els actors que van anar al Parlament el 27-O i que van votar a favor sabien que allò no tenia recorregut real", ha explicat. Mas ha atribuït algunes d'aquestes mentides a la por d'alguns dirigents independentistes a ser assenyalats com a traïdors.

"Tothom sap que va ser una declaració simbòlica. La prova és que després d'una cosa tant important com una declaració d'independència el Govern del país no s'havia reunit per prendre cap decisió. Vostè s'imagina que es proclama la República i l'independència d'un país amb tota la solemnitat i després el Govern no es reuneix per prendre decisions? Oi que seria insòlit i absolutament impropi? Doncs això és el que va passar", ha constatat.

"En el món de la política hi ha un component simbòlic estètic. Moltes vegades un argument s'exagera o s'infla per intentar quedar el millor posicionat possible davant la opinió pública. Això és un engany o és una exageració? pot arribar a ser un engany. Ara bé: no jutgem col·lectivament a tothom, destriem qui deia què, persona per persona", ha demanat.

"També hi havia gent que s'expressava amb molta sinceritat. I aquells que ho feien eren assenyalats amb el dit com a culpables de gairebé traïció", ha recordat. Mas ha al·legat que "quan això passa hi ha gent que es retreu una mica en la seva sinceritat. Perquè diuen 'si sóc absolutament sincer m'arrossegaran als peus dels cavalls'".

Mas ha considerat igualment que "no calia portar la declaració d'independència al Parlament després de l'1 d'Octubre. Hauríem d'haver estat explotant la gran victòria del referèndum a nivell internacional durant uns mesos. Ho vaig repetir en privat moltes vegades, però no hi va haver consensos".

"Puigdemont em va dir el dia abans que volia convocar eleccions. Ell té les claus de tot el que va passar", ha assenyalat. Tot i això, ha explicat que "no li diré a Puigdemont que faci un pas al costat perquè jo he sigut president i sé que hi ha decisions que només les pot prendre una persona".

També ha assegurat que "sense la violència policial l’1 d’octubre hagués passat com una consulta més, sense pena ni glòria". "Teníem molts més aliats l’1 d’octubre a la nit que no pas el 28 d’octubre perquè vam fer una declaració d’independència que sabien que no tenia recorregut", ha afegit.

D'altra banda, ha advertit que "seria un gran error que Junts per Catalunya es mengi al PDECAT. Es tracta de saber com es suma tot això. S'ha d'acceptar que el PDECAT és la columna vertebral de tot això, perquè és l'únic partit que hi havia a la coalició. No n'hi havia un altre".

Publicitat
Publicitat

112 Comentaris

Publicitat
#73 Pere , Girona, 22/02/2018 - 16:38

Un pais sense etjercit no pot fer mes,qui fa el que pot no sel pot demenar mes,si soms avasallats,are se sap que no hi estem d'acort.

#73.1 Espluguenç, Esplugues del Llobregat, 22/02/2018 - 18:38

Cóm que sense exercit? Be que els tractors de Tractoria van envaïr l'Arc de Triomf el dia de la "Suspendéncia".
A més, el vostre problema no està a Madrid. El problema el teniu aquí i es diu 47%.

#73.2 Etjèrcit, what is it?, nowhere, 02/03/2018 - 16:37

Costa Rica crec que no te exèrcit, pero no és la questió, el procès amb o sense "etjèrcit" ha estat una ensarronada, clar que si no hi ha babaus no et poden vendre la sagrada Familia a terminis, és el que hi ha.

#72 Jordi BR, L'H, 22/02/2018 - 16:38

Deixant apart el personatge, és un mitjà de comunicación, segons vosaltres proindependentista el que acorrala a Mas i l'apreta per aconseguir aquestes declaracionss. Independentment de la línea editorial un cop més es demostra que els mitjans catalans informen, no com els de la caverna, amb l'excepció de la Sexta i algún més

#72.1 Alejandro, Barcelona, 24/02/2018 - 09:56

Dejemos a parte al personaje y lo que dice y centrémonos en la cadena por la cual habla el personaje y metámonos con las otras cadenas que al contrario de esta NO informan. Qué, mayestático,no? Esta es la prueba del nivelazo de los indepen: le perjudica a mi doctrina, lo ignoro aunque sea verdad

#71 Quina pena, Chez Titole, 22/02/2018 - 16:04

Pobre Arturu, per una vegada que diu la veritat, tothom se li fot al damunt.

#70 Supremacisme és futur, Mollerussa, 22/02/2018 - 13:35

El gir cap a la ultradreta nacionalista-etnicista-supremacista que va fer Convergència a partir del 2010, s'ha demostrat un model d'èxit. És cert que hem perdut 3500 seus d'empreses i s'ha dividit la població, però a canvi els convergents continuen retenint l'hegemonia al Parlament (70 escons) a través de les seves 2 marques blanques (ERC i C

#69 Laila, Bcn, 22/02/2018 - 09:07

Com diria Josep Cuní : PROU PROU PROU!