Publicitat
Política · 16 de Maig de 2010. 08:47h.

La 'guàrdia de corps' de Jordi Hereu

Un reduït grup de polítics és el que realment mana a l'Ajuntament de Barcelona

La 'guàrdia de corps' de Jordi Hereu

Jordi Hereu, durant una festa de la bicicleta

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va arribar al càrrec amb un petit grup d'afins per governar la ciutat. Eren amics, companys de militància al PSC. Aquest grup va ser inicialment el nucli dur de l'equip de govern. S'han produït alguns canvis, però l'Ajuntament segueix governat per una guàrdia de corps.

Des del principi, totes les decisions importants passaven per Ignasi Cardelús, Carles Martí, Eduard Vicente i el mateix Hereu. Posteriorment, segons fonts dels socialistes catalanes, per voluntat del carrer Nicaragua, seu central del PSC, va accedir a aquest grup un altre personatge, que ha adquirit gran poder: Enric Casas.

Un dels membres del grup inicial és Ignasi Cardelús, que no és regidor i ocupa el càrrec de delegat de Presidència i Relacions Institucionals de l'Ajuntament. La seva experiència en cooperació internacional li dóna una experiència adequada per ocupar-se de relacions internacionals.

El primer tinent d'alcalde, Carles Martí, va ser en alguns moments l'alternativa a Hereu. De fet, quan aquest últim ha tingut problemes, ha sonat el nom de Martí. A més, és el primer secretari de la federació de Barcelona del PSC. Un fet que demostra la seva influència és que s'ha fet càrrec del districte de Ciutat Vella després de la dimissió de Itziar González.  Aquesta doble qualitat, primer tinent d'alcalde i líder del PSC de Barcelona, va provocar el final de la dualitat entre l'equip municipal de govern i el partit. D'aquesta manera, Carles Martí es va convertir en l'home del partit a l'Ajuntament.

Tanmateix, aquest grup, en el qual també figura Eduard Vicente -gerent de serveis generals, marit de Judit Mascó i que no és regidor-, va perdre pes per una decisió presa per la direcció del PSC: la irrupció d'Enric Casas. Fonts de solvència del PSC han confirmat que la decisió que Casas es convertís en l'home fort de l'Ajuntament es va prendre després que part de la direcció qüestionés el treball d'Hereu i del seu equip.

Casas, director general de comunicació i imatge corporativa de l'Ajuntament-manté aquest càrrec-, va ser designat el desembre de 2009, des del carrer Nicaragua, director de l'àrea d'alcaldia, una mena de cap de gabinet. De fet, el partit li ha encarregat que posi ordre. L'ascens de la influència de Cases -el pare de Barcelona més que mai i de Visc (a) Barcelona- ha estat mal rebut pel grup inicial, que és conscient que ha perdut influència i que és Cases qui mana i qui, en la pràctica, els controla a ells i al mateix alcalde. Sembla, a més, que la direcció del PSOE, va estar d'acord amb aquesta operació.

Cardelús s'ha refugiat en l'àmbit de representació internacional de l'Ajuntament, i Martí ha perdut l'opció de ser el successor d'Hereu. Segons fonts municipals, el seu comportament poc flexible i la seva actitud poc oberta al diàleg li tanquen moltes portes. De la seva banda, Eduard Vicente manté el perfil baix que sempre va tenir.

En realitat, en aquests moments no hi ha un successor in pectore. Jordi William Carnes, tinent d'alcalde que gestiona l'àrea econòmica, s'ha postulat, però no té cap pes al carrer Nicaragua, on prefereixen esperar que passin les eleccions catalanes, per a triar entre els actuals consellers del Govern, perquè tot indica que perdran el càrrec. En qualsevol cas, Hereu té sobre el seu cap un ultimàtum, tant del carrer Nicaragua com del carrer Ferraz de Madrid, la seu federal del PSOE.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 enxufismes, bcn corruptolandia, 17/05/2010 - 11:04

la telma enxufada per l'hereu i el cardelús, , i el e. vicente no és el marit de la Mascó?? que està ficada al Saló de la Infancia???...

#5 angels, barcelona, 16/05/2010 - 18:47

L'operació de l'edifici La Rotonda l'ha preparat el mateix equip: Cap respecte a la ciutat, al patrimoni, a la feina feta amb responsabilitat i criteri. Teniu tota la informació a www.larotondabarcelona.com

#4 rafa, bcn, 16/05/2010 - 17:42

Despres dela decapitacio d'Itziar Gonzalez, qun tardarem veure nous hotels a Ciutat Vella?

#3 Brenda Blethyn, Vic, 16/05/2010 - 13:50

Aquest Ignasi Cardelús és el que va enxufar a la Telma Ortiz a la casa gran... "Entonses no hase falta desir nada más"...

#2 yomismamente, bcn, 16/05/2010 - 10:56

El jueves iba por la C/ Valencia y casi me secuestran para que fuera a votar, parándome, convenciome que fuera a la urna a un chiriquito del voto que había por ahí.

Es la primera vez en mi vida que me ha pasado eso, No vote, hasta ahí podemos llegar