Publicitat
Política · 12 de Novembre de 2008. 15:28h.

La impossibilitat d'un Obama català

Salvador Cardús arriba a la conclusió que "les estructures dels nostres partits" ho impedeixen

La impossibilitat d'un Obama català

Obama

El sociòleg i periodista Salvador Cardús ha apuntat en un article d'opinió a La Vanguardia els motius que impedeixen que a Catalunya aparegui un Obama, malgrat assegurar que "en les condicions actuals" a Catalunya no li convindria. En primer lloc, Cardús considera que "el nostre sistema polític no només no afavoreix l'aparició de grans lideratges, sinó que els fa impossibles".

"Els perfils destacats, amb molta personalitat, són els primers a quedar descartats perquè no es pot confiar en la seva total subordinació a les directrius de la institució. La disciplina està per sobre de qualsevol altra virtut, i els caràcters forts solen resultar incòmodes", expressa. "El principal interrogant no està en si necessitem a un Obama, sinó en com hauria de canviar el sistema polític, electoral i de partits", afegeix en aquest sentit.

Per a Cardús, "el segon gran obstacle per a l'aparició d'un Obama català està en l'enorme dificultat de basar tal lideratge en un patriotisme sense complexos, com ha estat el cas nord-americà. En totes les confrontacions electorals dels països que disposen de tots els atributs propis del poder polític, guanya sempre el candidat que millor sap representar l'interès general. I la defensa de l'interès general té un nom: patriotisme".

"No és així a Catalunya, país en el qual el patriotisme té greus límits per a expressar-se amb normalitat", afegeix, a més d'opinar que "aquí, els nacionalistes catalans moderen el seu patriotisme per a no espantar a una part de la seva clientela, i els nacionalistes espanyols s'exerciten en un catalanisme retòric patrióticamente gens convincent. Fins i tot l'independentisme necessita posar major accent en el social per a fer-se perdonar el seu excés patriòtic".

"Però, ¿ens convé o no un Barack Obama català? Si les condicions de la seva emergència fossin les actuals, la resposta és radicalment no. Perquè en les actuals circumstàncies només seria possible un salvapatries populista, que amb aquestes regles de joc és l'únic que podria imposar-se als partits tradicionals. En canvi, el que ens convé - i de manera urgent- és una regeneració del sistema polític que faci possible l'aparició de líders tan capaços de produir una revolució moral com la d'Obama a Estats Units. I per revolució moral em refereixo a la capacitat de provocar una reacció social i política que, alimentant l'autoestima, sigui capaç de conduir a la sortida de la greu crisi d'autoconfiança en la qual estem enfonsats", conclou.

Llegir article sencer de Cardús

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#16 Carles, BCN, 13/11/2008 - 12:01

Com que no es possible un Obama català?
i el Montilla que es?
Ja ens hem oblidat que va néixer fora de Catalunya?
Aquí els "esclaus negres" eren els immigrants que venien a treballar per poder viure (i l'Obama no es fill d'esclaus).

#15 Fermín Frapé, Barcelunya, 12/11/2008 - 21:25

Home, si traslladem l'ideologia de l'Obama aquí ens surt un Rajoy o algú a la seva dreta.

#14 Josep-Maria, Barcelona, 12/11/2008 - 21:09

Després de llegir el document que el grup d'empresaris que presideix va publicar fa poc sobre el finançament de la Generalitat, crec que Salvador Alemany seria un bon líder. Sembla un home que sap dir les coses clarament i que no es deixa enredar.

#13 Trinxant, Barcelona, 12/11/2008 - 19:37

Mentres els partits tinguin llistes tancades FORGET IT. Només en un país amb llistes obertes podrem tenir líder estil Obama (que per altre banda no sé si és bó), però el que si està clar és que necessitem candidats que es voti persones i no partits.

#12 CatalàdeBCN, Barna, 12/11/2008 - 17:35

Un Obama català hauria de ser gitano, per poder copsar la sensació.

M'agrada l''Obama però no la Obamanía tonta