Política · 16 d'Abril de 2011. 12:38h.

"La independència entesa com un acte unilateral és una ficció"

L'exdiputat del PSC Antoni Comín insta al diàleg entre independentistes i federalistes

"La independència entesa com un acte unilateral és una ficció"

Toni Comín, amb Montserrat Tura, en una imatge d'arxiu

L'exdiputat del PSC, Antoni Comín, assegura que "la independència de Catalunya entesa com un acte unilateral és una ficció" perquè "no és probable que la resta d'estats del planeta tinguin cap incentiu especial per reconèixer una hipotètica Catalunya independent, si prèviament no ha estat reconeguda pels estats membres de la Unió Europea".

En un article conjunt amb l'economista David Elvira al diari Ara, posen de manifest que "és difícil que els estats europeus beneeixin una independència feta de maner unilateral, completament al marge, d'esquena o en contra d'Espanya".

Els autors es declaren "ferms partidaris del diàlieg entre l'independentisme i el federalisme" perquè el "dilema" entre les dues opcions "no es pot dirimir d'acord amb criteris de viabilitat". "Aquells que desestimen el el federalisme, que no ho facin per la seva dificultat", afegeixen.

Per tot això exposen que "entre la via federal i la independentista, no es tracta de confrontar graus de viabilitat. Es tracta de debatre quina d'aquestes dues vies és millor per al país, per a la Catalunya real d'avui, vist que totes dues vies semblen prou difícils i que totes dues demanen un esforç ingent".

21 Comentaris

Publicitat
#15 Gabriel, Barcelona, 18/04/2011 - 14:04

L?independentisme haurien d'acceptar el pacte federal com un pas més del seu projecte per anar canviant la correlació de forces i els federalistes no haurien de negar la possibilitat de la independència davant el fracàs del pacte federal. Fins que no arribem a aquest acord, no avançarem.

#14 Indigeta, Cipsel.la, 17/04/2011 - 16:05

El que amaguen aquestes paraules és que volen tornar a fer tripartits.

#14.1 Gabriel, Barcelona, 18/04/2011 - 14:10

Correcte Indigeta, esta clavodo !!!
¿Y cual es el problema?, Si la derecha gobierna en una coalision estable (CiU), porque la izquierda no debe esfuerzarse por tener otra opción de gobierno en una coalision estable de izquierda. Con programa UNICO i candidatos comunes !!!

#13 Ramon, Barcelona, 17/04/2011 - 14:10

La proclamació unilateral d'independència és una realitat ja gairebé rutinària i llavors la comunitat internacional li sol aclarir a l'antic estat que la seva constitució ja pot dir missa unitarista. El que sí que és una ficció és el federalisme perquè dos no es federen si un no vol.

#13.1 DEFENSAD, VIC, 18/04/2011 - 09:29

Més contundent i real seria:
"dos no es federen si cap dels dos ho vol"

#13.2 Joan, Bcn, 18/04/2011 - 16:52

Rutinaria? Dios mio, salvanos de estos iluminados!

#12 ramon, barcelona-c, 17/04/2011 - 13:25

La sra Tura no pot aportar ni una idea mes .Ens vol condemnar a la submisió i subordinació que vol dir la desaparició . El Psoe a CAT només te un arma , que els seus diputats al "Congreso " tinguin llibertat de vot . Clar que amb filoespanyols com la Cunillera i en Vallés que espot fer ??.

#11 Olga Sants, Badalona, 17/04/2011 - 01:40

Kosovo, Eslovenia, Letonia, Lituania, Estonia, Eslovaquia, Irlanda, Indonesia, Algeria, Israel, EEUU, Canadà, Mexic, Cuba, Argentina....són ficcions?. Doncs, volem ser ficticis, Sra Tura.