Publicitat
Política · 21 de Febrer de 2011. 08:13h.

La independència és la solució?

Un llibre alerta dels "perills" del sobiranisme

La independència és la solució?

Portada del llibre

"La temptació independentista (Pagès Editors) -escrit per Àlvar Thomàs i Jordi Manent amb la col·laboració de Marc Arza- és un llibre que va contracorrent i alerta que l'onada independentista ens pot portar a la independència, però també "a la decadència" (pàg. 7). En la seva opinió, el sobiranisme ens pot dur a "un atzucac" (pàg. 9) com a país.

En la seva opinió, "les enveges personals i sectarismes" ha estat un "dels grans mals de la política catalana" (pàg 34) alhora que analitzen, d'altra banda, la crisi de l'esquerra: "què és més classe popular, un periodista o un pagès de la Segarra?" (pag. 44).

Els autors -presumiblement en l'òrbita de CiU- denuncien també el "tacticisme" dels pactes d'ERC amb el PSC o que "Catalunya, en els moments claus de la seva història, no ha sabut  bé les seves cartes polítiques, ni mesurar les seves forces" (pàg. 89). "El país -insisteixen- té el gruix que té i dóna pel que dóna" (pàg. 123).

Thomàs (Reus, 1971) és llicenciat en filosfia i lletres i ciències polítiques, Jordi Manent (Barcelona, 1977) és llicenciat en filologia catalana i Marc Arza (Reus, 1976) en dret. També alerten finalment que cal replantejar la relació amb el País Valencià i que previsiblement França, per raons òbvies, estaria en contra de la independència de Catalunya, però també d'altres estats europeus.

"La temptació independentista" (Pagès Editors) va sortir el juny del 2010 però de mica en mica, ha anat fent forat en cercles polítics i intelectuals. El periodista Lluís Foix, per exemple, el citava en una conferència sobre "El catalanisme del segle XXI" pronunciada a Lleida el passat 21 de setembre.

"Àlvar Thomàs i Jordi Manent acaben de publicar, a l’editorial de Lluís Pagès,  la temptació  independentista, una anàlisi crítica de la radicalització del nacionalisme català. Son dos nacionalistes que  ens alerten dels perills de fer les coses de qualsevol manera per tal d’arribar el més aviat possible a la
independència", afirmava l'exdirector de La Vanguardia

"Els autors plantegen -afegia- la necessitat de concentrar la força del nacionalisme cap a objectius  tangibles i abastables per continuar avançant nacionalment, amb el reforçament del país i la seva cohesió interna com a prioritats. Cal, diuen, un nacionalisme auto exigent, amb sentit comú i amb visió històrica tant per afrontar les amenaces com per aprofitar les oportunitats que el futur ens depararà".

Publicitat
Publicitat

53 Comentaris

Publicitat
#53 pep, manresa, 22/02/2011 - 23:08

Juan (Barcelona), serà que no ho hem provat vegades, però Espanya no ens ha deixat mai, es veu que li agrada viure dels nostres impostos

#52 Juan, Barcelona, 22/02/2011 - 21:05

Si fuese la solución (no se de que) han tenido varios siglos para aplicarla, ¿no creen?

#51 Manel de Sant Antoni, San Antonio de Calonge, 22/02/2011 - 17:45

SIGLO XXIII (Terrassa

Llavors, i per aquesta regla de tres, en els seus respectius referèndums, a Quebec tindrien que votar tots els canadencs, a Escòcia tots els britànics, a Flandes tots el belgas i a Montenegro tots els iugoslaus.

I ara, que més vols?

#50 Manel de Sant Antoni, SANT ANTONI DE MAR (Baix Empordà), 22/02/2011 - 17:35

Difícilment Estats Units, Anglaterra i Alemania podrien deixar de recolzar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunmya quant ells ho acepten i ho permeten a casa seva.

#49 SIGLO XXIII, Terrassa, 22/02/2011 - 16:35

Si home si, i que votin, també, els noruegs (que tots som europeus). A la próxima reunió de la teva comunitat de veins vindré jo també a votar. Au, a pendre la medicació.