Publicitat
Política · 20 de Desembre de 2014. 10:18h.

"La independència per si sola no ens farà feliços

Joan Boada: "No crec en el procés ni en tota aquesta història"

"La independència per si sola no ens farà feliços

Boada, a l'institut on fa de professor

Joan Boada va ser secretari d’Interior en el govern del tripartit a les ordres del conseller Joan Saura. Ara escriu articles a El País i al seu bloc Diari de l’hort. Fa poc va aixecar una gran polèmica amb un escrit on criticava durament l’ANC, el procés sobiranista i els mitjans de comunicació de Catalunya. Ara, en una entrevista per a e-notícies concedida a l'Institut de Santa Coloma de Farners, assegura que “no crec en el procés ni en tota aquesta història”.

-Millor aquells Mossos o aquestes mosses?

(rialles) Tots són imprescindibles. Els Mossos, per a la seguretat ciutadana. Els estudiants per al futur.  

-Enyora el kubotán, però?

No, home, no! Aquí anem bé de disciplina, no necessitem armes de disuassió. Pel que em diuen, el període més dur als instituts ha estat durant el meu parèntesi polític de disset anys.

-Aquell famós article es titulava "M'ofego". Ai, aquell jardí zen que es van muntar a la conselleria d’Interior…!

Doncs era molt bonic. Però no, a mi el que m’ofega és el nacionalisme, el pensament únic, les banderes, que tot es redueixi a la pertinença a un territori. Això és el que ha passat els últims anys.

-Quan escriu que hi ha trencament social i que a la gent li fa por dir-ho, de debò ho creu?

Comença a passar. De vegades només veiem el nostre entorn immediat. Per exemple, a Girona. Però a l’àrea metropolitana veiem que aquest tema els intranquil·litza. No perquè no els agradi o s'hi oposin, sinó perquè no n’estan informats.

-Què li sembla el moviment SUMEMOS?

El conec, però no massa. Jo crec que en tots els processos s’han de posar damunt la taula els pros i contres.  Aquesta gent de l'àrea metropolitana no veu TV3, ni llegeix la premsa catalana. I algú els ha d’explicar bé què passa.

-Veu més objectivitat en els mitjans de comunicació de Madrid?

No, de cap manera. És tan nacionalista i parcial com la d’aquí. La Razón, l’ABC…

-El País?

(rialles) En l’ambit nacional sí que té una tendència a mirar més cap a la unitat d’Espanya, però en altres àmbits és més objectiu.

-Però i si acabés resultant  que la independència, no el procés, fos l’oxigen que li falta a vostè?

No crec. L’oxigen és trobar una societat justa i sense desigulatats. A partir de la felicitat que això genera es poden prendre decisions no mediatitzades.

-Però no em negarà que la felicitat també es pot trobar en una plena realització nacional, a més de la personal…

I tant que no ho nego! Si algú creu que la felicitat arriba a través de la independència, endavant. Però a mi no em preocupa si tenim una relació amb Espanya o una altra. La independència per si sola, no ens farà feliços. Sense negar-la, jo prioritzo el tema social.  

-També ha escrit al seu bloc Diari de l’hort que amb el procés ens estem tornant provincians. També és provincià el seu company de partit Raul Romeva, amb tants viatges a l’esquena i una llarga experiència a Brusel·les?

Jo parlo de la societat. Tots podem incidir-hi, també en Romeva. Però si el govern i els qui li donen suport , els d’ERC, tenen la idea permanent de mirar se el melic i impulsar aquestes opcions, això fa que ens tornem provincians. Això és un vol de gallines. Aquesta mirada exclusivament nacionalista, per interessos electorals, no aixeca el vol.

-Li fa por un trencament d’ICV per culpa del tema nacional com ha passat al PSC?

No. Ara som prou madurs per entendre que hi ha un lloc comú, que és el dret a l’autodeterminació i el dret que tenen totes les nacions a decidir el seu futur.  El que passa és que s’ha de fer amb les condicions, amb el suport i en el moment que sigui adient. A mi m’ofega el nacionalisme, no l’independentisme. I en el que no crec és en el procés i en tota aquesta història.

-Vostè sap millor que ningú que amb les noves tecnologies estem permanentment localitzats. Continua fent-li por una inscripció voluntària a la cadena humana per raons d’organització dels trams? 

Per arribar a escriure això, ho vaig reflexionar molt. Són nivells diferents. Una cosa és el tecnològic i un altre el polític, tot i que de vegades el nivell tecnològic pot arribar a ser polític. Però si tu t’apuntes a una activitat d’una entitat privada com l’ANC, després no reps informació per donar suport a un procés o al que sigui? No quedes d’alguna manera fitxat? Això és el que m’espanta…

-També diu que li espanten les declaracions de Duran Lleida sobre l’ “Espanya subsidiada”. Més o menys que les de Monago dient que Catalunya ens roba?

Bof, igual i amb la mateixa intensitat. Fins i tot m’espanten més les de Monago, perquè l'estremeny és un corrupte.

-Què va fallar al tripartit?

No creure’ns més clarament que érem capaços de transformar la societat. D’entrada vam fer l’error de la reforma de l’Estaturt. No pas perquè no fos necessari, sinó perquè havíem de fer-ho en una segona etapa. La primera era endreçar el país.

-Molts empresaris van deslocalitzar les empreses i van instal·lar-se a l’Aragó per culpa de les mesures medioambientals del seu govern…

Alguns empresaris es pensen que només es pot crear riquesa enverinant el poble. Jo estic molt orgullós de les mesures medioambientals del nostre govern d’esquerres. Per cert, ara el nou govern les ha desmantellades…

-Veu possible un altre pacte d’esquerres?

El veig necessari. L'esquerra ha d’anar unida. Unida amb aquest formigueig de ciutadans, d’entitats, de polítics que estem lluitant. Hi ha molta gent que s’ha trencat la cara per Catalunya. Només ens cal voluntat política.

-Una Catalunya dependent directament de Brusel·les no el satisfaria?

I tant. Cap problema. Evidentment una Brusel·les que sigui diferent, no aquesta del capital i tan insensible al patiment de les persones. /Una entrevista de Ramon Sargatal.

Publicitat
Publicitat

66 Comentaris

Publicitat
#34 joan, ndm, 22/12/2014 - 17:49

Quan anaves en cotxe oficial i amb la teva filla aocmpanyant-te, si que creies en el que feies...

#33 Tomppa, Sabadell, 22/12/2014 - 11:20

Normal, no hi ha res que una feixista i imperialista gaudeix més que defensar com petits i inútils són altres ... forma part de pensament de Darwinisme social.

#32 BEJOTA, BCN, 21/12/2014 - 14:56

Busca mantenir la mobilització.

Forcadell reconeix "desànim" entre l'independentisme.
"No permetrem que ningú es desinfli. Si esteu cansats, descanseu; si esteu nerviosos,
preneu tila".

#31 pep, manresa, 21/12/2014 - 10:57

doncs Corrupgència, per sí sóla, només ens ha fet pobres i desgraciats... bé, a tots no, el Molt Honorable Xoriço i els seus Magnífics Fills, els putatius i els altres, són tots milionaris.

#30 Jordi Esplugues, Esplugues, 20/12/2014 - 22:21

Doncs a mi no em fa feliç ell. Cap problema. És un progre però tant sectari com La Razon. Trist tripartit....ara alguns volen fer una versió 2.0 pseudoplebiscitaria !!!!