Publicitat
Política · 6 de Juliol de 2009. 09:20h.

"¿La integració passa per aprendre català?"

Rosa Díez afirma que "hauries de poder viure en castellà a Catalunya"

"¿La integració passa per aprendre català?"

Rosa Díez

La portaveu d'UPyD, Rosa Díez, ha estat entrevistada a l'Avui, on ha manifestat que l'Administració "no et pot obligar a aprendre les dues llengües. T’han de garantir que les puguis aprendre" "L’administració té l’obligació d’atendre’t en qualsevol de les dues, però tu no les has de conèixer. Al carrer no hi ha cap problema. El problema és a l’administració", afegeix.

Rosa Díez assegura que "accepto que un nacionalista em digui que vol protegir la llengua, fins i tot restant drets als ciutadans. El que no accepto és que em digui que no hi ha discriminació". "No m’importa que el castellà sigui marginal en una zona de Catalunya si la gent parla català", afirma.

També considera que "el català és fàcil d’aprendre, i tothom el parla. Portar l’aprenentatge a l’escola està bé. El problema és quan això s’imposa i no es dóna el dret als ciutadans a escollir en quina llengua volen educar els seus fills". De la mateixa manera, destaca que "la integració ha estat malgrat la política lingüística, i no gràcies a ella".

"El castellanoparlant va conèixer el català quan l’administració pública no feia el que fa ara. Abans podies educar els fills, en un col·legi públic, en castellà o en català", explica. "Es va implementar un model a la llei, però encara es podia escolaritzar els fills en castellà, i posar els cartells del comerç en la llengua que volguessis", lamenta.

La dirigent d'UPyD apunta també que "el que en el passat es va fer amb el castellà, en el sentit d’imposició, ara l’administració ho fa amb el català". També es pregunta si "¿la integració passa per aprendre català? Hauries de poder viure en castellà a Catalunya. I no és fàcil viure en castellà a Catalunya".

Publicitat

68 Comentaris

Publicitat
#68 Leo, Barcelona, 07/07/2009 - 20:38

El que no entenen molts nacionalistes catalans es que a Catalunya, molts catalans tenim com a llengua pròpia, a més del català, el castellà.

#67 Pere, Vinyoles, 07/07/2009 - 14:05

No es d extranyar que el pais basc tingui tans problemes. Amb politics d aquesta catadura moral...... tot es posible.

#66 jordi, Olot, 07/07/2009 - 12:44

Que se'n vagi a qualsevol barriada de Barcelona a veure si sent algú parlar català. Coi de restrenyida!
Aquesta dona construeix el seu discurs sobre mentides, un sistema molt eficaç per guanyar vots.

#65 esther, barcelona, 07/07/2009 - 12:00

El que no enten molta gent es que Catalunya es una nació i te llengua pròpia

#64 Vilingüe, Puerto Urraco, 07/07/2009 - 11:24

Donya Urraka ya grasna por los deskosidos. ¡¡¡Crrruac-Crrrruac !!!