Publicitat
Política · 20 de Març de 2014. 09:30h.

"La Llei Gallardón no retalla els drets de les dones"

Dolors López, diputada del PPC: "Les menors de 16 anys necessitaran el consentiment explícit dels pares"

"La Llei Gallardón no retalla els drets de les dones"

Dolors López (PPC), a la sala de passos perduts del Parlament

Les lleis sobre temes com l'avortament haurien de ser com les lleis sobre educació: consensuades entre tots i no tocar-les en trenta anys. Però les majories absolutes són com l'alcohol i pugen al cap. Per si no tingués prou problemes Mariano Rajoy -la suposada recuperació, el desafiament català com en diuen a Madrid, el cas Bárcenas- ara s'ha ficat en l'embolic de la Llei Gallardón.

I a la diputada del PP per Lleida Dolors López li va tocar, en el ple del passat 13 de febrer, defensar el seu partit d'una moció del PSC a favor del dret de les dones que, en realitat, era una moció contra la Llei de l'Avortament. No en va sortir malparada perquè, tot i tenir a gairebé tothom en contra, els hi va etzibar que era un tema del Congrés més que del Parlament. "Dediquin-se al que ens competeix", els va dir.

- De tota manera s'han passat un ou amb la Llei de l'Avortament? I perdoni l'expressió.

L'avantprojecte de Llei Orgànica per a la protecció de la vida del concebut i dels drets de la dona embarassada o com vostè diu, Llei de l'Avortament, és una proposta que portava el Partit Popular al seu programa electoral i que té un objectiu clar, recuperar l'equilibri entre la protecció del dret a la vida i el dret de les dones d'aquest país.

La salvaguarda del dret de les dones s'ha de compensar també amb la protecció del dret del no nascut, ja que aquest encarna un valor fonamental garantit per la Constitució com un projecte de vida humana i aquest és un bé jurídic que l'Estat, en totes les seves formes està obligat a protegir cosa que no va fer l'anterior Llei de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l'embaràs.

Tot i això hem de recordar que estem en els primers passos d'una llei de gran importància, una norma pendent de tota la tramitació parlamentària, i per tant oberta a millores, a través del consens i el debat.

- L'avortament ha deixat de ser un dret per a les dones

La llei no retalla els drets de les dones. El Tribunal Constitucional ha establert en fins a tres sentències diferents que el nasciturus és un bé que s'ha de protegir, però també la salut i la integritat de la dona. Per això s'estableix un sistema en el qual es protegeix un i l’altre, establint un criteri de preferència només en aquells casos en què hi ha un conflicte entre els drets de tots dos.

En la llei es protegeix i es defensa sempre la dona: la seva salut física i psíquica queden protegides. Sempre i per sobre de tot es protegeix la salut de la mare.

- Però és molt fort que les futures mares no puguin decidir sobre fetus amb malformacions.

Poden fer-ho. Es podrà interrompre l'embaràs, però caldrà demostrar que el problema de salut del nen genera un risc per a la salut psíquica de la mare. En aquest cas, s’haurà d'acreditar amb un informe signat per dos facultatius que no treballin en el centre mèdic on es realitzarà l'avortament.

- Un fetus no és una persona. No pregunto, afirmo.

El Tribunal Constitucional ha declarat expressament que el no nascut encarna un valor fonamental garantit en la Constitució com un projecte de vida humana i això és un bé jurídic que l'Estat, en totes les seves formes, està obligat a protegir.

- Vostès parlen dels drets dels no nascuts, però els no nascuts tenen drets com les persones?

El dret de la dona ha de ser protegit, però també ha de ser preservat el dret a la vida. I el fet de mantenir l'equilibri entre aquests drets és l'objectiu que pretén aconseguir la reforma del Govern.

La protecció del nasciturus no té un caràcter absolut, ja que aquest bé jurídic es pot veure limitat pels drets reconeguts per la nostra legislació i, quan es produeix el conflicte, és el legislador qui ha de resoldre-ho. El que no pot fer és ignorar el conflicte; l'Estat no pot decidir unilateralment que ens oblidem d'un en benefici d'un altre, sinó tractar de resoldre-ho com planteja aquesta reforma.

- Ara les mares necessitaran dos certificats mèdics.

Certament, la pràctica de la interrupció de l'embaràs requerirà dos certificats mèdics en cas de perill físic o psíquic de la mare dins de les 22 primeres setmanes. No és una qüestió simple fet de prendre una decisió d'aquestes característiques per això resulta imprescindible recollir tota la informació necessària per prendre la decisió adequada.

Aquest certificat no serà necessari en cas de violació o passades les 22 setmanes davant d'un risc sobrevingut per a la salut de la mare.

- Fins i tot el Col·legi d'Infermeres ha dit que es dispararan els avortaments clandestins.

Existeix total garantia de cobertura social per protegir la salut de la mare:

    • La interrupció voluntària de l'embaràs estarà coberta per la Seguretat Social en tots els supòsits permesos per la llei.
    • La llei garanteix la salut de les dones de qualsevol condició econòmica: ni qui tinguin diners hauran de viatjar a l'estranger per avortar ni que no el tinguin hauran de patir un avortament en condicions d'insalubritat o inseguretat.

- En una cosa estic d'acord: a mi em semblava una aberració que, amb Zapatero, les menors puguin avortar sense el consentiment dels pares.

La nova llei corregeix la manca de necessitat d'acompanyament dels pares a les menors a l'hora de prendre una decisió tan dramàtica.

En el cas de l'avortament de la dona menor entre 16 i 18 anys, no emancipada, o de la major d'edat subjecta a tutela, serà necessari el consentiment exprés d'ella i l'assentiment dels titulars de la pàtria potestat, tutor o curador. Si l'embarassada és menor de 16 anys o major d'edat subjecta a tutela, a més de la seva manifestació de voluntat, cal el consentiment exprés dels seus pares, si exerceixin la pàtria potestat, o del seu tutor.

- Rafael Nadal també deia el passat dia 11 a la tertúlia de Josep Cuní que s'havia "frivolitzat" la píndola de l’endemà. Millor condons, oi?

És important millorar l'educació sexual dels nostres joves. En els últims anys s'ha acudit a la popularment coneguda píndola de l’endemà com un mètode anticonceptiu més.

Els especialistes coincideixen a assenyalar que mai no s'ha d'utilitzar com a primera opció. Es tracta d'un mètode anticonceptiu al qual únicament cal recórrer quan han fallat altres mesures, no com a mètode habitual.

La píndola de l’endemà només s'ha d'utilitzar com a mètode d'emergència i no de forma regular, ja que els efectes sobre l'organisme són importants.

Les alteracions en el cicle menstrual, els sagnats vaginals i les nàusees són només alguns, però a més la píndola de l’endemà, com passa amb tots els anticonceptius orals, no protegeix contra les malalties de transmissió sexual. El preservatiu és l'únic mètode anticonceptiu que protegeix de les MTS.

- No m'ha convençut. Digui'm almenys un avantatge de la nova Llei.

Per primera vegada a la història la dona queda exempta de qualsevol tipus de responsabilitat penal. Amb la reforma s'elimina qualsevol possibilitat de rebuig penal cap a la dona, un fet que es mantenia en anteriors lleis, fins i tot en l'actualment vigent.

La dona és sempre una víctima d'una situació greu i dramàtica i els poders públics no poden fer augmentar el retret - establir penes -, que és el que feia la legislació anterior, tant la de 2010 com la de l'any 85. En cap supòsit la dona no serà objecte de retret penal: no hi haurà res, ni pena privativa de llibertat ni de multa, ni tan sols amb caràcter subsidiari. I aquesta novetat és un autèntic avenç històric. / Una entrevista de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#6 Andreu, Guissona, 20/03/2014 - 19:58

Dolorets! ja has anat a l'oculista ? Mira que confondre un llar d'entitats amb una caserna dels mossos! Clar que no és estrany, només teniu quatre vots i cap al territori.

#5 laila, bcn, 20/03/2014 - 13:22

Al PP l'importa el dret a la vida dins l'úter, perquè després a l'aigua no són bons de salvar 15 tios ofegant-se.
La llei de supòsit no obliga a avortar és com la del divorci, existeix per acollir-s'hi en consciència i em temo que son els primers a fer-ho.

#5.1 Gagarin, Torroella de Montgrí, 20/03/2014 - 14:38

A veure si t'entenc: com que 15 immigrants s'han ofegat, estem autoritzats a matar nens dins de la dona (fora no, que és desagradable). Això si, està permès matar, no obligat. I clar, és el mateix separar-se que matar un nen que creix en una mare.(Si el que creix a dins no és un nen/a, què és?.

#5.2 Juan, Terrassa, 20/03/2014 - 17:58

Si este es el argumento para defender tu postura
de descalificas a ti misma , y se o pones dificil a las mujeres que tengan algun argumento que pudiese
servir

#4 LLUC, 9N2014, 20/03/2014 - 11:15

Gagarin, Juan, solamente hay un problema en lo que decís, que la diaposición del cuerpo es personal y privada. Si una mujer quiere abortar, pués abortará digan lo que digan las leyes españolas.

#4.1 Gagarin, Torroella de Montgrí, 20/03/2014 - 13:03

Un embrión es vida.
Si no es vida, qué es, puesto que crece?
Es vida humana. Sino es humana, de que animal o que es?
Alguien tiene disponibiliad sobre la vida humana?.
El deber y derecho de la mujer es proteger la vida que crece en su cuerpo, y que es independiente de su cuerpo.
Discúteme esto.

#4.2 LLUC, 9N2014, 20/03/2014 - 13:18

Tu teoría es tu teoría y la práctica es que ni tu ni nadie puede impedir a una persona operarase la nariz, vomitar, ligarse las trompas ni abortar. De todas maneras estos valores que defiendes son de civilización Opus/Rouco? En otros lugares, en otros tiempos y en otros aninales no es así.

#4.3 Gagarin, Torroella de Montgrí, 20/03/2014 - 15:18

Cuando no hay argumentos...aparece el Opus, o Rouco.

#4.4 LLUC, 9N2014, 20/03/2014 - 17:35

Gagarin, no llegeixes campió. T'hi donat molts arguments en els comentaris però no rebats cap. Totes les civilitzacions actuals ténen els mateixos valors? En totes les èpoques hi ha hagut els mateixos valors? Tots els mamífers ténen l'instint maternal? Tot és relatiu

#4.5 LLUC, 9N2014, 20/03/2014 - 17:40

I això de l'Opus i Rouco és perquè donen els teus mateixos arguments i està publicat. Np tots els catòlics pensen con tu, aquests Si.

#3 fran-bcn, bcn, 20/03/2014 - 10:59

Aquesta dona es la clàssica pija PPera, que segur que si la seva filla es queda embarassada corrents amb RYANAIR a Londres, colla d' hipòcrites!!

#3.1 Gagarin, Torroella de Montgrí, 20/03/2014 - 11:18

Perquè jutges d'aquesta manera tan grollera les persones?. Tu què en saps d'aquesta dona?. I tu? t'has mirat si no tens una biga a l'ull?. Aquesta dona diu coses més assenyades que la majoria de feministes egoistes que abans de crear-se problemes promouen matar el seu propi fill en el seu ventre.

#2 Gagarin, Torroella de Montgrí, 20/03/2014 - 10:14

De la nostra civilització diran: "Eren uns salvatges. Les dones mataven els seus fills en el seu ventre, i d'això en deien 'drets' i 'progrés'".