Publicitat
Política · 20 d'Agost de 2009. 12:58h.

“La manifestació de Carod és una cortina de fum"

Francesc Homs creu que "és el moment de negociar la sortida de Catalunya de la Lofca"

“La manifestació de Carod és una cortina de fum"

Artur Mas amb Francesc Homs, en una imatge d'arxiu

El diputat de CiU Francesc Homs ha assegurat, des de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que la manifestació preventiva que proposa el vicepresident Carod-Rovira és tan sols "una cortina de fum". Vol "desviar l'atenció del problema real". Aquest, per a Homs, és que al Congrés dels diputats hi ha 25 socialistes catalans que "aproven lleis que ataquen l'Estatut". "Estem davant d'un cas d'esquizofrènia superlativa" perquè per un cantó es potencia "una manifestació preventiva" per si té lloc una "hipotètica retallada del Tribunal Constitucional" i, per l'altra, es forma govern amb un partit que "ataca directament l'Estatut", com ha passat "recentment amb el FROP".

Homs ha explicat que l'etapa de negociació de l'Estatut "ja ha quedat enrere" i que el següent pas "és la reforma de la Lofca". Ara que el calendari assenyala que la Llei s'ha de reformar "és el moment de negociar la sortida de Catalunya".

Per al diputat el fet d'estar regits per aquesta Llei orgànica segella les aspiracions catalanes en matèria de finançament, un fet que ha quedat demostrat amb el nou model, que no compta amb el suport de CiU. Homs ha al·ludit repetidament als casos del País Basc i Navarra que van aconseguir, "negociant", quedar-se al marge del marc legal que imposa la Lofca. El concert econòmic d'ambdues comunitats autònomes és l'objectiu real de CiU "pels pròxims mesos".

L'article 5 de l'Estatut dóna a la Generalitat la possibilitat de reclamar aquesta sortida en base als drets històrics del país. Uns drets històrics que "també tenen Navarra i el País Basc" i que van donar-los el concert. Que el Tribunal Constitucional acabi tombant, entre d'altres, l'article que CiU esgrimeix per negociar aquesta plantada a la Lofca no preocupa massa a Homs, que insisteix que "cal treballar amb l'Estatut que tenim".

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 Jordi, Cardona, 21/08/2009 - 00:37

Mentre alguns van fent propostes que es contradiuen entre ells per fer front a la sentència del TC mentre mantenen Montilla del PSOE, d\'altres ja van treballant per preparar el següent pas. Gent com aquest Homs és el que ens cal al país.

#5 joan, manresa, 20/08/2009 - 16:06

El Casal torna obrir portes...Desperta ferro....!!.La Sra.Nuria te raó,pro cal un matís.Surtiem de la dictadura,varem fer un pacte de Transcissió.ETA estaba al darrera al Pais Basc amb força,es va esgrimir solidaritat.El nacionalisme catalá en minoría

#4 Emprenyat és poc, Barcelona, 20/08/2009 - 14:34

En fi, sembla que anem una mica tard. Podrien haver arribat a aquest conclusió al 2006, no?

#3 Núria, Reus, 20/08/2009 - 14:18

En el meu comentari anterior volia dir, formació, no pas fundació. Referent al Decret de Nova Planta, si es derogués i s'actualitzés l'estatus polític català al que correspondria al segle XXI, això sí que seria un avenç nacional significatiu.

#2 Núria, Reus, 20/08/2009 - 13:52

En el seu moment, màxims responsables de la seva fundació, contra l'opinió del Sr. Trias Fargas, van considerar impopular recaptar els tributs, o sigui el concert. Si volen reclamar drets històrics, que es derogui el Decret de Nova Planta.