Publicitat
Política · 8 de Març de 2016. 21:25h.

La Mesa tira endavant la ponència conjunta malgrat els informes en contra

Ciutadans, PSC i PPC presentaran recursos d’empara al Tribunal Constitucional

La Mesa tira endavant la ponència conjunta malgrat els informes en contra

Imatge d'arxiu d'una reunió de la Mesa del Parlament

La Mesa del Parlament ha decidit mantenir el format de ponència conjunta per abordar les anomenades lleis de ‘desconnexió’ -lleis d’Hisenda, Seguretat Social i Transitorietat Jurídica-, tot i que un informe dels lletrats de la cambra catalana desaconsellaven aquesta fórmula perquè quatre dels sis grups parlamentaris no hi estan d’acord.

Junts pel Sí, però, ha fet valer la seva majoria absoluta a la Mesa per ratificar la creació de la ponència i desestimar les peticions de reconsideració que havien presentat Ciutadans, PSC i PPC. De fet, aquestes tres formacions han anunciat que presentaran un recurs d’empara al Tribunal Constitucional. Catalunya Sí que es Pot no ho farà, malgrat haver votat en contra de tramitar les ponències, perquè no vol judicialitzar un “conflicte polític”.

El vicepresident primer del Parlament, Lluís Coromines, ha explicat que es compleix amb l’article 126 del reglament, segons el qual només és necessari que la Junta de Portaveus estigui a favor de la resolució i que hi hagi, com a mínim, dos grups parlamentaris que demanin ponències conjuntes i, en aquest cas, les demanen Junts pel Sí i la CUP.

No obstant, Ciutadans ja ha anunciat que presentarà un recurs d’empara davant el TC perquè “en democràcia cap polític pot silenciar-ne un altre per pensar diferent”. Així ho ha dit el portaveu adjunt de C’s, Fernando de Páramo, en roda de premsa al Parlament, on també ha considerat que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha actuat “com a presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana”. 

El PPC també ha dit que acudirà a l’Alt Tribunal per presentar un recurs d’empara per “vulneració de drets”. En aquest sentit, la vicesecretària general d’Estudis i Programes del PP i diputada al Parlament, Andrea Levy, ha instat C’s i el PSC a presentar-ho conjuntament. Levy ha considerat que seria “positiu” que les tres formacions contràries al projecte independentista vagin "de la mà", per “escenificar que els que estan sols són els altres”.

Per la mateixa banda, el portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, ha denunciat que la creació de les tres ponències conjuntes vuleneren els drets dels diputats “en forçar-nos a participar en una iniciativa legislativa que manifestament no tenim voluntat de compartir".
 
Mentrestant, el portaveu adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, ha afirmat que les ponències conjuntes són “legítimes perquè responen al mandat democràtic de les eleccions del 27-S”. A més, ha considerat que és “la fórmula que possibilita més obertura” i convida a participar en el debat de “zero i sense prejudicis”.

En la mateixa línia s’ha expressat la CUP. El seu portaveu parlamentari, Albert Botran, ha acusat Ciutadans, PPC i PSC de voler “deslegitimar un debat que és legítim”. “És previsible que el TC i el Govern vulguin intercedir en el legítim debat sobre les tres lleis”, ha considerat el dirigent del partit de l’esquerra alternativa, alhora que ha assegurat que “actuarem de manera que no podran impedir els debats. No pararem el procés cap a la independència”.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 La hora de los egoistas, Bcn, 09/03/2016 - 09:35

Y estos se permiten decir que hay democracias de bajo perfil. Son referente mundial para todos los demócratas del planeta. ¡Vivan las dictaduras en nombre del "mandato democrático" o del "mandato divino"!

#2 PepetCabrejat, Bcn, 09/03/2016 - 09:08

Els de Junts×Circ tornen a treure el comodí del 'mandat democràtic'. Fan pena.

#1 nedland, Roses, 09/03/2016 - 05:20

La democracia surt per tots costats......pero per marxar correns