Publicitat
Política · 10 de Maig de 2019. 14:03h.

La paràlisi del Parlament passa facura

Els ciutadans consideren més importants les eleccions al Congrés

La paràlisi del Parlament passa facura

Torra, en la darrera sessió de control (Foto: Parlament)

La paràlisi del Parlament en la seva XII legislatura ha passat factura, ja que, segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), els ciutadans de Catalunya consideren més importants les eleccions al Congrés (33,9%) que les eleccions al Parlament (30,5%) -des de l'abril del 2018 fins ara la cambra catalana sempre s'havia situat per sobre de l'espanyola-.

El Parlament va tancar l'any 2018 sense aprovar cap llei i tan sols va aprovar tres modificacions de lleis ja en vigor, dues d'elles, a iniciativa del grup parlamentari socialista. Una va servir per demorar l'entrada en vigor del termini previst per a exigir el coneixement d'anglès als universitaris catalans i una altra perquè les dones víctimes de violència masclista ingressades en cases d'acollida es poguessin beneficiar de la renda garantida de ciutadania.

La tercera modificació, aprovada el 8 de maig va servir per canviar la llei de 2008 de la Presidència de la Generalitat. La pretensió no era altra que permetre que Carles Puigdemont pogués ser investit de manera telemàtica algun dia. La majoria independentista no va fer cas dels informes dels lletrats i va continuar endavant amb la modificació. El Govern de Mariano Rajoy la va recórrer davant el Tribunal Constitucional i va ser suspesa dies després.

Aquest 2019 el ple n'ha aprovat dues, una reforma parcial de la llei del Conca i la supressió del Consell Comarcal del Barcelonès. D'altra banda, ha validat vuit decrets llei de Govern com la creació de 750 places de Mossos d'Esquadra i 250 places de Bombers, la recuperació parcial de l'import de la paga extraordinària de l'any 2013 per als funcionaris, mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge i la concessió d'un suplement de crèdit als pressupostos de la Generalitat per al 2017, entre d'altres.

Tampoc han ajudat fets com el que es va produir el passat 18 de gener en la comissió de Treball, Afers socials i Famílies quan la presidenta Montserrat Fornells (ERC) va aixecar la sessió per protestar contra les detencions que el mateix dia es van produir a Girona, en el marc d'una operació policial pel tall de les vies de l'AVE l'1-O del 2017, malgrat que el reglament del Parlament no ho permet.

Fornells va al·legar que suspenia la comissió en virtut de l'article 235.2 del reglament de la cambra catalana, però el diputat del PSC, Raúl Moreno, li va recordar que aquest punt s'aplicarà "en cas d'enrenou o desobediència d'un diputat". "Vostè està aixecant la sessió d'aquesta comissió sense que el reglament li doni suport", li va recriminar.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Rosa, Barcelona, 10/05/2019 - 19:12

Aquests no tenen vergonya, quan guanya el president i els consellers? .FA SET ANYS QUE NO FOTEN RES. Així va el pais però ells ben farts....