Publicitat
Política · 15 de Febrer de 2010. 20:14h.

La por del president

La destitució de Maragall per Montilla podria tenir un cost electoral negatiu

La por del president

Una imatge d'arxiu del president Montilla

El president de la Generalitat, Josep Montilla, té raons de tipus electoral per no destituir Ernest Maragall, després de les crítiques que el conseller d'Educació ha realitzat sobre el Govern tripartit, tot i que l'actitud de Maragall hauria justificat una destitució.

Aquestes raons tenen un eix electoral. L'actual legislatura acaba la tardor que ve, i fins i tot es podria produir un avançament electoral. Per tant, una destitució d'un conseller com Maragall, identificat amb el sector catalanista del partit, podria provocar una crisi àmplia.

A més, aquesta crisi, es produiria tant al partit com al Govern, perquè no es pot descartar que una eventual destitució de Maragall podria haver provocat una dimissió del conseller d'Economia, Antoni Castells, i un evident malestar en altres consellers.

El problema es produeix, a més, en uns moments en què les enquestes electorals són molt negatives per al PSC i fins i tot per al tripartit, perquè segons els sondejos, és molt dubtós, en aquests moments, que els socialistes, ERC i ICV obtinguin els escons suficients per reeditar la fórmula del tripartit.

Els problemes que la crisi econòmica està causant al Govern espanyol de Zapatero també desgasten el Govern de Montilla que, a més, veu com augmenta el seu desgast per els intents d'Esquerra Republicana de marcar un perfil propi, uns intents que porten el partit de Joan Puigcercós a plantejar una posició d'equidistància entre el PSC i CiU.

Al marge dels problemes que podria ocasionar una sentència del Tribunal Constitucional que desnaturalitzi l'Estatut, la situació és molt delicada com per afegir la destitució d'un conseller, amb la corresponent crisi al Govern i al PSC.

En aquest context, resulta especialment significativa una informació apareguda aquest dilluns al diari La Vanguardia, segons la qual Carme Chacón serà el número dos de la llista del PSC per Barcelona a les eleccions catalanes.

Sobretot, si es té en compte que el nom de Chacón ha sonat en diverses ocasions quan es parla d'una eventual substitució de Montilla, una qüestió que, per ara, no s'ha plantejat.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#10 sulfuro sulfuro, Barcelona, 16/02/2010 - 17:01

La destitución de Maragall podrá costar cuatro votos de la familia pijo-progre nacionalista.
Lo que le va acostar el poder a Montil es la enorme pérdida de votos de socialistas hartos de que atente contra su libertad
imponiendo el,catalán a toda costa.

#9 Fotem-los al carrer, Barcelona, 16/02/2010 - 14:11

Lluigi: Sector què??? Que diu que què???

#8 Barcelona, Barcelona, 16/02/2010 - 12:49

La por es no poder aprovar abans de marxar la creació de la Corporació Metropolitana, tradicional manjadora i contrapoder dels sociates .Saben que perdran ja que la idiotesa dels ciutadants te un límit i per això fan escarafalls del seu monstre tripartit

#7 lluigi, BCN, 16/02/2010 - 09:26

No soc socialista però Maragall i Castells son de lo poc competent que te PSC. Aquest sector catalanista tindria que fusionar-se amb ERC i junt Convergència ser el pal de paller de CAT. Els demes partits tindrian de quedar com radicalismes minoritaris.

#6 Companys, Barcelona, 16/02/2010 - 00:28

No mas experimentos de CiU o Tripartito. Las Autonomías deben suprimirse por estar rebosantes de funcionarios afines e ineficaces, que lastran la economía del país. Esta es la reforma que necesita la Constitución para volver a la senda del crecimiento.