Publicitat
Política · 5 de Setembre de 2015. 10:34h.

La regidora que va denunciar la corrupció de CDC diu que ERC se'n va desentendre

Montserrat Gassull va voler explicar-ho a la direcció del partit, però no va rebre "cap resposta"

La regidora que va denunciar la corrupció de CDC diu que ERC se'n va desentendre

Montserrat Gassull, durant l'última campanya electoral

Montserrat Gassull és l'exregidora d’ERC que va posar en coneixement de la Fiscalia les irregularitats que hi havia a l’Ajuntament de Torredembarra. Unes denúncies que van desembocar en l’escorcoll de les seus de CDC i de la Fundació Catdem pel suposat cobrament de comissions a canvi d’adjudicacions a l’empresa Teyco.

- Va ser regidora d’ERC a Torredembarra entre el 2003 i el 2015. Quan va començar a detectar les irregularitats que després denunciaria?

Abans de les eleccions del 2011 jo ja havia començat a recopilar informació perquè hi havia coses estranyes. Al llarg d’aquest 2011 ja ho anem preparant tot amb l’advocat d’Esquerra Republicana, i acabem presentant sis causes a la Fiscalia l’abril del 2012, en una denúncia ja redactada on finalment s’hi suma el PSC,. La Fiscalia n’arxiva tres i en porta tres al jutjat, que són les prèvies 112, que són les que ara s’han destapat. Jo sola, posteriorment, porto una setena causa en relació a la modificació del contracte de l’aigua, que també va al jutjat.

- De quin tipus d’irregularitats parlem?

De procediments que no s’ajustaven a la legalitat. Presumptes prevaricacions. Jo havia estat regidora d’Obres Públiques i Serveis els anys anteriors i sabia com anava el tema, doncs havia licitat moltes coses, i quan veia alguns d’aquests procediments deia ‘això no pot ser’. De fet, ja ho vaig avisar diverses vegades als plens - es pot comprovar a les actes – i havia demanat que es retiressin alguns punts per evitar que els regidors no fessin faltes molt greus. Inclús ho vaig dir personalment a alguns regidors de l’equip de govern.

- Creu que era un tema només de l’alcalde Daniel Massagué?

No ho sé, però els altres regidors no em van fer cas quan els vaig avisar. Les irregularitats hi eren, i a més hi havia els informes del secretari i de l’interventor que també ho deien. 

- Aquestes denúncies són les que motiven la intervenció de la Guàrdia Civil? 

No, tot això segueix el seu camí a un Jutjat de El Vendrell fins que l’octubre del 2013 hi ha la denúncia de Rachid el Chzaoui, un extreballador de l’empresa de Daniel Massagué i les meves presentades a Fiscalia de El Vendrell. Mentre que jo havia denunciat procediments que em semblaven irregulars, ell denuncia a la Guàrdia Civil moviments de diners estranys que havia vist treballant a l’empresa de l’alcalde, d’on havia estat acomiadat de males maneres.  

- Pel mig, Massagué li posa una querella criminal per injúries. Per quina raó?

Per dir el que passava a Torredembarra a través de les xarxes, ja que no tenia mitjans que em fessin d’altaveu a la meva disposició, com si que podia tenir l’alcalde a través de l’Ajuntament. A més, als plens jo li deia les irregularitats i teníem discussions molt fortes.

- Abans de posar les denúncies informa el partit suposo. A qui es dirigeix?

Sí, vaig anar directe a Barcelona, on hi tenia bons contactes i els vaig informar de tot. També a l’Oriol Junqueras en un acte a Tarragona.

- I li donen suport?  

En un principi sí, els serveis jurídics em van ajudar i vam estar treballant junts. Del partit em van aconsellar que no ens presentéssim com a part a la causa, ja que no era el que ens tocava fer, i ho vaig arribar a entendre, ja que nosaltres no ens dediquem a anar contra ningú als jutjats. Posant la informació a disposició de la Fiscalia ja havíem fet el que ens tocava. 

- Quan nota que ERC ja no li dóna suport?

A partir del moment que l’alcalde m’interposa una demanda de conciliació al Jutjat de Pau de Torredembarra a inicis del 2014. Aleshores ja comencen a no contestar-me quan demano un advocat penalista o a dir-me que el partit no defensa els seus regidors. Al final sí que aconsegueixo una lletrada que paguem a mitges el partit i jo, que em sembla bé. Desprès, Massagué m’interposa querella criminal i jo m’he de buscar una penalista que m’assisteixi. Aquesta lletrada, és la que, quan veu tota la informació del tema, m’avisa que estem davant un cas que pot arribar a tenir molta envergadura, cosa que fins aleshores jo no sospitava. Allà és quan jo vull parlar seriosament amb la direcció del partit, a petició de la meva lletrada, per explicar-los la magnitud del cas, però no em contesten. Inclús els envio un escrit sol·licitant la reunió i explicant el perquè, però no rebo cap resposta.

- Fins que el 26 de juny del 2014 la Guàrdia Civil entra a l’Ajuntament de Torredembarra.

Aquell dia et pots imaginar com estava jo. Per molt que t’avisin que pot ser gros no estàs preparada per veure això. Aquell dia em truquen del partit i em diuen que volen fer una reunió, i jo els dic que no hi aniré, que portava temps demanant aquesta reunió i ara, em tot el que tenim muntat al poble, on era Esquerra? Tot i això, jo encara intento parlar amb l’Oriol Junqueras, però no em deixen, i aquí és quan deixo el partit, quedant-me al grup  no adscrits de l’Ajuntament de Torredembarra. Tampoc no vull entrar ja al nou govern que substitueix el de Massagué. Però la situació amb ERC, realment, encara no entenc el perquè.

- Vostè pensava que això acabaria com ha acabat?

Encara no ha acabat. Però no imaginava l’envergadura que agafaria. Perquè en el fons una és molt innocent, i encara creu que la política és un servei públic. Però quan veus ara com tenim el poble, l’endeutament de l’Ajuntament... realment per molt aparell de propaganda que puguis tenir, el carrer et demostra com està la realitat del poble. / Una entrevista de Marc Guitart

Publicitat
Publicitat

36 Comentaris

Publicitat
#26 aaron, Sant Celoni, 05/09/2015 - 22:05

Aunque ideologicamente no coincidamos, presento mis respetos y admiración a esta ciudadana honesta y honrada que ha dado muestras de coraje y tener un par de ovarios como catedrales.

#25 Carlos Gomez, Bcn, 05/09/2015 - 20:04

Un concejal del PP de Majadahona va fer el mateix que aquesta dona i va servir per destapar al cas Gurtel.
Va estar amenaçat mort i va tenir que dur escolta policial ell i la seva familia molt temps.
Ens hem d´enorgullir de tanta gent honesta i anonima que treballa al servei public, de qualsevol par

#24 alemany von stolberg, TORTOSA, 05/09/2015 - 18:03

Avui xilipollas esta molt calladet hha els funcionaris pagats dissabte i diumenge fan festa i catdem esta tancada i la seu embargada i al palau de la musica no pot entrar, etc, etc.

#24.1 Xipolleig, Barcelona, 05/09/2015 - 20:15

A Tortosa diuen que tenen certs problemes de convivència amb un que es creu que pertany a la Werhmacht, no seràs tu ?

#23 Pablo, Madrid, 05/09/2015 - 16:30

Ojalá esto le sirva a la señora Gasull para darse cuenta que ERC no tiene fondo ideologico más allá del tema separatista

#22 Desenmascarats, Barcelona, 05/09/2015 - 15:53

Aquest cas em recorda al de la ex-regidora del PSC de Ciutat Vella (Itziar Gonzàlez), tot i que aquella va arribar a rebre amenaces de mor de la màfia del Palau de la Música. Junqueras crec que no ha volgut estar a l'alçada de les circumstàncies en aquest cas i que afectarà molt a ERC (com el PSC).

#22.1 Xipolleig, Barcelona, 05/09/2015 - 20:17

Pot ser sí. En el cas d'Itziar González, de fet només les CUP l'hi han acabat recolzant, la resta de partit se n'ha desentès