Publicitat
Política · 4 de Novembre de 2018. 12:28h.

La responsabilitat de Pi-Sunyer en el procés

La fiscalia recorda la participació que va tenir el Consell Assessor per a la Transició Nacional amb els seus 18 informes

La responsabilitat de Pi-Sunyer en el procés

Francesc Homs i Carles Viver Pi-Sunyer

La fiscalia ha recordat el paper que va tenir el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) en el procés en l'escrit d'acusació contra els dirigents independentistes que es va fer públic aquest divendres. L'òrganisme, presidit per Carles Viver i Pi-Sunyer, tenia l'objectiu d'analitzar els diferents factors a tenir en compte en el procés de transició de Catalunya vers un estat independent i va arribar a lliurar 18 informes a la Generalitat sobre com aconseguir la independència.

El ministeri fiscal, en l'escrit, explica que "el CATN va elaborar i entregar 18 informes a la Generalitat" que es van ajuntar en l'anomenat Llibre blanc de la transició nacional de Catalunya, informe que va ser presentat pel president de la Generalitat en un acte en seu institucional en el qual "s'analitzaven diferents aspectes que s'havien de tenir en compte pel procés de transició de Catalunya cap a un país independent".

La fiscalia recorda que el llibre que va elaborar l'organisme "va proclamar la legitimitat del procés d'autodeterminació de Catalunya i contemplava diferents procediments per la creació d'un nou Estat, en funció de què la independència pogués aconseguir-se mitjançant un marc de col·laboració negociada amb el Govern espanyol, o que, al contrari, es despleguessin instruments d'oposició a la independència per part de l'Estat".

El ministeri públic destaca que el Llibre blanc per la transició indicava que la mobilització de la societat civil podria forçar l'Estat a negociar. "El suport de la societat civil mobilitzada podria constituir igualment un factor decisiu per aquest objectiu (forçar una negociació amb l'Estat). En cas que aquesta pressió per la negociació no tingués èxit, l'alternativa que quedaria a la Generalitat per fer efectiva la voluntat popular expressada a favor de la creació d'un Estat independent seria declarar unilateralment la independència". A més, la fiscalia subratlla que l'òrgan instava a disposar d'estructures d'Estat.

Carles Viver i Pi-Sunyer, catedràtic en Dret Constitucional, va dirigir el procés independentista des del Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) i, posteriorment, des del Comissionat per a la Transició Nacional. Pi-Sunyer va ser l'encarregat de dissenyar el mapa de les estructures que necessitaria una hipotètica Catalunya independent, tasca que es va concretar en el Llibre blanc de la transició nacional.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#7 Mefisto, BARCELONA, 04/11/2018 - 23:54


I NO LI FARAN RES A AQUEST POCAVERGONYA? LI VALDRÀ D'ALGUNA COSA HAVER ESTAT VICEPRESIDENT DEL TC? EN TOT CAS, HAURIA DE SER UN AGRAVANT!!!!

#6 Alwix, BCN, 04/11/2018 - 22:49

Aviat serà ilegal tenir pensaments pecaminosos, vull dir, independentistes.

#6.1 Chris, Lleida, 05/11/2018 - 09:02

no entenc per què ho dius, us han empresonat als dos milions? que jo sàpiga, feu el mateix de sempre, ui, quina represió més forta.. hipòcrites

#5 Vikander , Cornellá , 04/11/2018 - 22:32

Buf... es que es increíble lo infantil y panoli que resulta todo esto.
Niños grandes jugando a las conspiraciones, un juego carísimo con consecuencias dramáticas.
Los niños cuando juegan, saben que están jugando. Y si el papa o la mama dicen que a recoger, pues a recoger, a cenar y a la cama.

#3 Pan con tomate y jamón Ibérico, II*II Enlloc, 04/11/2018 - 14:36

Pi-Sunyer, otro candidato para entrar en el talego... por cierto ¿y el juez Vidal...? ¿se irá de rositas?