Publicitat
Política · 29 de Març de 2010. 08:52h.

La retallada de l'Estatut està al caure

El TC respectarà el terme nació però retallarà 20 articles i 6 magistrats donen suport ja la sentència

La retallada de l'Estatut està al caure

Protestes contra l'Estatut quan va passar pel Congrés a Madrid

Els diaris ABC, El Mundo i El País recullen que sis dels deu magistrats del Tribunal Constitucional podrien donar suport a la nova proposta de resolució de la ponent Elisa Pérez Vera, la cinquena des que es discuteix el tema, sobre el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel PP contra el nou Estatut de Catalunya, aquest dimarts farà quatre anys.

Un dels aspectes més discutits, el concepte de Catalunya com a nació recollit al preàmbul (sense valor jurídic) podria ser respectat per la sentència, que tot i això remarcaria que l'única nació és l'espanyola, segons recull la Constitució. La ponent i la presidenta del TC, María Emilia Casas, busquen ara el suport d'un setè magistrat, però volen tenir la sentència enllestida per a mitjans d'abril.

Tampoc seran declarats inconstitucionals els articles referents a la llengua, tot i que la sentència deixa clar que el castellà és la llengua oficial també a Catalunya i que, per tant, no pot ser marginada en cap cas pels poders públics.

En canvi, la proposta de sentència retoca ostensiblement els articles referents al Poder Judicial. Els preceptes més importants seran declarats inconstitucionals i es reforçarà el principi d'unitat jurisdiccional governat pel Consell General del Poder Judicial. També s'estableix que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya està sotmès al Tribunal Suprem, última instància de l'entramat jurídic espanyol.

Finançament i bilateralitat també han estat àmpliament revisats. Segons els rotatius la majoria d'articles es respectarien si la proposta d'Elisa Pérez Vera aconsegueix suport suficient, però alguns com l'establiment de tributs locals s'anul·larien, atès que es considera que correspon només a l'Estat. D'altra banda, hi ha articles que no s'anul·len però que són sotmesos a interpretació, és a dir que quedarien sotmesos a la supremacia normativa de l'Estat.

Els magistrats continuaran les reunions a l'espera que la presidenta del Tribunal Constitucional, María Emilia Casas, convoqui en les pròximes setmanes el Ple en què es donaria per bona la ponència redactada per Elisa Pérez Vera, on quedarien incorporats els pactes que han fet possible aquesta majoria.

Fruit d'aquest acord, el Tribunal Constitucional declararia inconstitucionals una vintena d'articles de l'Estatut i farien una lectura interpretativa de bona part de la resta. El recurs del PP es dirigia contra 114 dels 223 de la Llei i 12 de les seves 22 disposicions.

Article de Xavier Rius: "Cal fer cas d'Amadeu Hurtado"

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 sulfuro sulfuro, Barcelona, 30/03/2010 - 20:14

El TC que lleva siglos rumiando su decisión
se enfangará las puñetas emitiendo una sentencia tardía y mala que le hundirá aún más en el desprestigio y nos dejará a los españoles con una papeleta que traerá cola para nuestro futuro

#7 Joan Besora, Lloret de Mar, 29/03/2010 - 23:47

Sincero, pots estar ben segur q per molt que tú desitgis que els tribunals es carreguin l´estatut, els catalans ho desitgem amb mes força que tots els fatxes hispans.Es mes,volem q s´acarnisin fins a deixar-lo pitjor que el que tenim. Oi q ho entens?

#6 Zukhov, London, 29/03/2010 - 17:12

A hores d´ara a qui l´hi importa aquest Estatut descafeinat?. Que digui el que vulgui el TC. Ha fet tard 4 anys. Ara ja me´passo per l´entrecuix i només vull l´independència de Catalunya. Adeu d´una vegada España.

#5 Sincero, España, 29/03/2010 - 14:09

Solo 20 ARTICULOS??? Que fuerte, claro la "interpreacion"...NO , deberian ser inconstitucionales, y punto. La mayoria del estatut. el 99%, es incosntitucional. Pero claro, como se nota que gobierna el catalanista ZPARO jejejej. Que suerte han tenido.

#4 Jordi, Girona, 29/03/2010 - 13:32

Que fart em té això de l'Estatut. I si anem ja per una constitució catalana? Adéu, Espanya!