Publicitat
Política · 7 de Novembre de 2008. 15:42h.

La sanitat s'endú el 25% del Pressupost de la Generalitat

El Govern català es resisteix al copagament

La sanitat s'endú el 25% del Pressupost de la Generalitat

Marina Geli, amb Montilla

El Pressupost de Salut per l'any 2009 és de 9.412,90 milions d'euros, que representa un increment del 2,77% respecte l’any passat i una quarta part del total. Aquest Pressupost es desglossa entre el Pressupost del Departament de Salut (218,88 milions d'euros) i el Pressupost consolidat CatSalut/Institut Català de la Salut (9.194,02 milions d'euros). Segons un comunicat de la conselleria, "amb aquests Pressupostos, marcats per l’austeritat i els criteris d’eficiència en la gestió, el Departament de Salut contempla com a principals prioritats per al 2009 mantenir l’esforç inversor en l’àmbit de la salut i continuar avançant per garantir que el temps de visita mèdica s’ajusti a les necessitats del pacient i d’assegurar el compliment del temps màxim d’espera per a proves diagnostiques i procediments quirúrgics no urgents garantits".

El Pressupost també contempla l’ampliació de la cobertura de l’atenció bucodental a la població infantil, la implementació de la vacuna contra el virus del papil·loma humà, la millora de l’atenció podològica al peu diabètic i la prevenció i el control dels factors ambientals i alimentaris que poden produir un efecte negatiu sobre la salut. Les noves prestacions van acompanyades del cofinançament del ministeri de Sanitat.

No hi ha referències a la qüestió del copagament sanitari, un debat obert respecte el finançament i la sostenibilitat del sistema publico de salut sobre si hi ha d'haver alguna taxa d'ús de serveis per afrontar la disminució d'ingressos de l'Estat. Aquest debat va ser plantejat recentment per la consellera de Salut, Marina Geli, i encara que el Govern de la Generalitat no és partidari del copagament, els representants de les patronals d'hospitals privats estan a favor de debatre l'assumpte.

Marina Geli va dir que és necessari obrir un debat "en profunditat" sobre la sostenibilitat del sistema sanitari, i va afirmar que la proposta de copagament de determinats serveis "és una opció d'una de les dues patronals, però en cap cas no és un acord". Com demostració de les dificultats que està trobant perquè el Govern català doni suport a l'assumpte, va afegir que que aquesta fórmula ja s'aplica en alguns països europeus", però no és una proposta del Departament de Salut".

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat